Insecuritatea locurilor de muncă ar putea închide minele din Valea Jiului

217

Activitatea la unitățile miniere ar putea fi sistată din cauza pericolului la locul de muncă. Acolo unde nu se poate asigura securitatea minerilor, se pune lacătul, a precizat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Mihael Melczer.

Zilele acestea, la toate unitățile miniere se analizează punctual situația și vor rămâne funcționale doar acele capacități de producție unde normele de securitate a angajaților sunt îndeplinite.

”Am dat dispoziție la directorii unităților miniere să analizeze situația la fiecare mină în parte și, dacă consideră că pot să îndeplinească toate măsurile de securitate, pentru ca oamenii să muncească în siguranță în subteran, să o facă în continuare. Acolo unde nu o să poată asigura aceste măsuri, să redimensioneze activitatea”, a declarat directorul general al CEH, Mihael Melczer.

La această oră situația este extrem de gravă și se pot asigura doar salariile și asta printr-o sentință a instanței. Tribunalul Hunedoara a admis cererea formulată de CEH privind suspendarea executărilor silite, iar măsura se aplică până la pronunțarea judecătorilor în noul dosar ce vizează deschiderea procedurii de insolvență.

În rest, nu se poate face nicio plată, iar Melczer recunoaște că sunt legați de mâini și de picioare.

”În acest moment nu le putem furniza absolut nimic (n.r.minerilor din Valea Jiului). Acesta este rezultatul ieșirii din insolvență, a popririlor inclusiv pe terți, a termenelor de judecată întinse… Singurele plăți pe care le putem face la această oră și le garantez sunt plățile pentru salarii. Este o situație cu adevărat excepțională și mai important decât securitatea omului care coboară în subteran nu există nimic altceva .Dacă situația persistă, sfârșitul este cert”, a mai spus directorul general al CEH.

Judecătorul sindic de la Tribunalul Hunedoara care judecă insolvența CEH sunt așteptați să se pronunțe asupra slicitării în data de 27 decembrie, după trei amânări de termene. Societatea a mai fost de două ori în insolvență în acest an, dar a fost scoasă ca urmare a deciziilor pronunțate de judecătorii Curții de Apel Alba Iulia, ultima dată luna trecută.

Carmen Cosman – Preda

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza