Într-o înfățișare deosebită, / Peștera Bolii vă așteaptă în orice anotimp

77
de Corneliu BRAN

Fiindcă ne apropiem de sfârșitul anului și deoarece am avut de curând ocazia să o vizităm, observând schimbarea destul de radicală a imaginii ei, am ținut ca și în anii trecuți să stăm de vorbă cu cei ce administrează încă de la început, din 2006 de când a fost redată în circuitul turistic, cea mai cunoscută și vizitată peșteră hunedoreană. Este vorba de doi dintre inimoșii membri ai Asociației Ecologice „Petro Aqua” Petroșani, Imre Szuhanek și Ovidiu Rizopol. După cum este și normal, pe cei doi îi poți găsi mai repede la peșteră decât prin Petroșani. De aceea ne-am deplasat într-una din zilele de week-end la unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Valea Jiului, de la ieșirea din Petroșani.

Turiști români și străini
Am ajuns pe drumul de 1 km, asfaltat de ceva vreme, exact în momentul când un autocar plin de copii din Giroc, județul Timiș, părăsea perimetrul bazei „Petro Aqua” de deasupra peșterii. Acolo unde, zilnic, Szuhanek și Rizopol, dar și alți câțiva „băieți de nădejde din asociație”, cum are obiceiul să le spună nea Imi, veghează la bunul mers al lucrurilor. Acolo unde își pregătesc cele necesare administrării peșterii și unde așteaptă turiștii, veniți din toate părțile Văii Jiului și Hunedoarei și din toate zările țării și nu numai.
Trebuie subliniat încă de la început că, în afară de Peștera Bolii, turiștii descoperă în zonă și alte locuri minunate: Cheile Băniței (pentru turiștii echipați), Cetatea de la Crivadia, Cetatea Dacică de la Bănița sau Cheile Crivadiei.

Lucrări de modernizare și reparații
După plecarea copiilor timișeni, care au fost impresionați de cele văzute în peșteră, o liniște plăcută s-a lăsat peste zonă. Liniște întreruptă, din când în când, doar de lătratul cățeilor de care nea Imi și toți de-acolo au grijă de ani și ani.
„Anul acesta, pentru a se asigura condiții normale și plăcute de vizitare a peșterii, au fost necesare efectuarea de multiple reparații a instalațiilor existente și montarea unor noi instalații care să ofere excursiei subterane multă siguranță și un mediu plăcut, relaxant”, începe discuția noastră Imre Szuhanek.
„Păi, am vrea să aprofundăm informația. Despre ce instalații și reparații vorbiți?”, l-am întrebat pe președintele „Petro Aqua”, omul fără de care acum 13 ani nu s-ar fi realizat nimic, iar peștera ar fi rămas poate și azi plină de mizerii, cu o Jupâneasă colmatată, un „fund de sac” în mijlocul naturii și nimic mai mult, poate un loc unde unii tâmpiți să meargă doar să-și facă nevoile, cum se întâmpla înainte, sau un simplu loc de refugiu de vreme rea pentru vreun turist rătăcit.
„Ar fi multe de vorbit, dar o să fac un rezumat al lucrărilor. În primul rând, mă refer la montarea pe toată lungimea peșterii a unei instalații de iluminat, având ca sursă de energie baterii performante, care intră instantaneu în funcțiune când din diferite cauze se întrerupe alimentarea cu energie electrică a sistemului. Se asigură astfel evacuarea din peșteră în condiții de siguranță, pe un traseu iluminat și direcționat prin indicatoare luminate pe care scrie Exit. Apoi, aș spune de achiziționarea unei aparaturi performante și montarea pe traseul de vizitare a unui număr de 15 difuzoare, prin care muzica liniștitoare emisă și adecvată interiorului subteran face ca periplul prin peșteră să fie unul de neuitat. Nu în ultimul rând aș vorbi pe scurt și de repararea podurilor de lemn ce trec peste Jupâneasa, cu lemn de esență tare ce rezistă la umezeală, reparații ce erau urgente deoarece unele podețe aveau nevoie de înlocuire a lemnului putrezit după peste zece ani de la montaj. Aici, vreau să subliniez și aspectul că la ultimul pod montat, care face ca vizitatorul să poată pătrunde liniștit până în capătul celălalt al peșterii, un aport important l-a avut domnul Emil Părău din Lupeni, un mare admirator al peșterii și un susținător în multe dintre ceea ce noi facem, iar pe această cale țin să-i mulțumim încă o dată, cum la fel o facem și pentru toți cei care ne-au sprijinit în timp, mai mult ori mai puțin”, a dat răspunsul interlocutorul nostru.

Problema colmatării în atenția SHI Petroșani și a Apelor Române
Despre o problemă a peșterii cu care cei de la Petro Aqua s-au confruntat în timp ne-a vorbit celălalt interlocutor, de altfel și „șoferul” de ocazie care ne-a dus la peșteră și mâna dreaptă și prietenul lui Imre Szuhanek, petroșeneanul Ovidiu Rizopol.
„O problemă cu care ne-am confruntat o constituie colmatarea peșterii de către aluviuni aduse de Jupâneasa, afectându-se nu de puține ori infrastructura peșterii. Soluția de preîntâmpinare a acestei calamități sperăm să fie soluționată definitiv de către Administrația Bazinală de Apă-Jiu, în speță de domnul director Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Independent Petroșani, din cadrul Apelor Române. Domnul Corici este un om deosebit, în sensul că mereu a venit și vine personal la peșteră să vadă ce și cum și să încerce să ne sprijine. Ultima oară, în urma analizei de la fața locului, domnul director Corici ne-a spus că preconizează pentru la anul efectuarea unui studiu tehnic pentru rezolvarea definitivă a acestei situații ce afectează infrastructura peșterii și cu care nu-i deloc de glumit. Menționez faptul că de-a lungul timpului, practic de la redarea peșterii în circuitul turistic și până acum, a existat o bună colaborare cu SHI Petroșani și cu domnul director, fapt pentru care ținem să le mulțumim. Pentru că tot vorbim de instituții care au în sfera de activitate apa cea de toate zilele, la fel avem o bună colaborare și cu Apa Serv Valea Jiului, instituție care, de curând, ne-a dat un sprijin în ecologizarea peșterii, mai exact a albiei Pârâului Jupâneasa. Le mulțumim și lor pe această cale”, a evidențiat Ovidiu Rizopol.

Peștera poate fi vizitată și iarna ca și vara
Multe ar mai fi de zis despre peșteră, dar ne oprim deocamdată aici. Nu înainte de a vă informa că administratorii obiectivului turistic vă așteaptă și în ultima lună a anului să vizitați peștera! Acum este posibilă mai bine ca niciodată, există iluminat ornamental, există muzică ambientală, există podețe sigure, iar traseul se poate vizita în acest moment de la un capăt la altul. Mai mult, un spectacol de colinde, ca în fiecare decembrie, va fi cireașa de pe tort, nu înainte însă ca de Sfânta Varvara, pe 4 decembrie, inimoșii de la „Petro Aqua” să aprindă la altarul din peșteră câteo lumânare în cinstea sfintei, dar și a ortacilor din subteranele minelor noastre care s-au jertfit pe altarul cărbunelui.

Comenteaza

Comenteaza