Între 5-7 septembrie, / În Munţii Şureanu – „Memorialul Marius Bendea”

304
de Corneliu BRAN
Şi în acest an, în luna septembrie, Asociaţia Clubul de Turism Alpin „Călăuza Carpatină” Petrila organizează „Memorialul Marius Bendea”. Pentru reuşita ediţiei nr. XVIII este nevoie de implicarea serioasă a Comisiei de cultură, sport etc. a Consiliului Local Petrila. Suntem curioşi cum va aborda Cornel Preda, preşedintele acestei comisii, acest eveniment. Sperăm că nu va proceda ca în cazul „Ion D. Sîrbu”…  
Ajuns la ediţia XVIII,
concursul de turism sportiv, care se va desfăşura între 5-7 septembrie, are ca scop „promovarea şi popularizarea turismului sportiv ca o modalitate de petrecere a timpului liber, parcurgerea unor trasee turistice, educarea tinerilor – şi nu numai – într-un spirit ecologic”. Obiectivele acestui proiect care se derulează de 18 ani sunt însă mai multe. Petrică Bendea, într-o adresă transmisă Consiliului Local Petrila, le-a enumerat: „dezvoltarea spiritului de echipă, apartenenţa la grup, dezvoltarea relaţiilor interumane”, iar în ceea ce priveşte Petrila ele ar fi: cunoaşterea potenţialului turistic al Petrilei şi, fireşte, a minunaţilor Munţi Şureanu.
„In Memoriam” Marius Bendea
După cum se ştie numele acestui concurs a fost dat în memoria celui care a fost Bendea Marius, fost preşedinte şi membru fondator al Clubului de Turism Alpin „Banda Roşie M” Petrila (devenit între timp CTA „Călăuza Carpatină”), decedat pe 12 septembrie 1996, la explozia ce a avut loc atunci la sectorul III al Minei Petrila. Vorbim, deci, de un club petrilean, cu un palmares bogat, şi de un om care şi-a sacrificat viaţa în subteran, trudind la scoaterea aurului negru.
CL Petrila să fie la înălţime
Înştiinţarea lui Petrică Bendea, cel care continuă munca predecesorului, către legislativul petrilean, a fost rezumată în şedinţa de joia trecută de către preşedintele de şedinţă, Cornel Preda, care i-a pasat-o viceprimarului, „ştie dumnealui ce are de făcut”, inclusiv, din câte am înţeles, un proiect de hotărâre care să ajungă la comisia de specialitate din consiliul local.
După cum se spune în înştiinţare, pentru organizarea acestui concurs, clubul de turism petrilean va avea nevoie de bani pentru hărţi, mijloc de transport până la Voievodu, unde va fi amplasată tabăra de corturi, de bani pentru 300 de diplome de participare şi alte 150 de diplome de premiere, de alţi bani pentru achiziţionarea a 150 de medalii, 30 de cupe şi marele trofeu, dar şi de fonduri pentru obiecte de uz montan, achiziţionarea de cărţi şi reviste de turism montan, dulciuri pentru tineri şi, nu în ultimul rând, de achiziţionarea de obiecte pentru tradiţionala tombolă gratuită care se efectuează pentru cele câteva sute de participanţi. Să nu uităm şi faptul că C.T.A. Călăuza Carpatină oferă an de an la acest concurs, gratuit, micul dejun din zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi prânzul din ziua de sâmbătă (totdeauna concursul are loc în zilele de week-end), precum şi prăjituri şi băuturi răcoritoare în timpul festivi­tăţii de premiere din ultima zi. Deci, pentru toate acestea e nevoie de fonduri serioase, circa 120 de milioane lei vechi, bani care vor veni din buzunarele organizatorilor şi anumitor sponsori (printre care şi consiliul local), organizatorii având în vedere participarea a 300-350 de persoane de la 35-40 de cluburi de turism montan din ţară.
După cum vedeţi, credem că implicarea consiliului local trebuie să scape de stadiul de „Diverse”, unde s-a amintit de înştiinţarea respectivă oarecum în glumă, deoarece acest eveniment ar trebui să fie unul de mândrie locală, nu toată ziua Petrila are parte de câteva sute de vizitatori de pe toate meleagurile patriei. Impactul ar trebui să fie mare, o adevărată sărbătoare pentru oraş, dar şi pentru cei care susţin că la Petrila fac turism şi servicii – acesta fiind un moment prielnic să iasă din anonimat. Niciodată Petrila, cu excepţia celor 17 etape ale acestui concurs, n-a fost vizitată în acelaşi timp de sute de oameni veniţi din alte părţi. Ceea ce face automat ca cei ce păstoresc oraşul să se implice mai mult şi mai bine în sprijinul acordat acestor organizatori sufletişti.
Nu ştim cum se văd lucrurile şi din consiliul local, dar până acum au ajuns la acest concurs peste 3.000 de persoane, cam 75% dintre acestea fiind din alte părţi decât Valea Jiului, ceea ce nu-i deloc puţin.
Variante de concurs, foc de tabără, muzică, poezie şi voie bună…
Concursul constă în mai multe probe specifice turismului sportiv montan. Va fi vorba de un raid montan, care presupune parcurgerea unui traseu în Munţii Şureanu de maxim 6 ore; apoi, de un test teoretic care cuprinde întrebări despre zonă, floră, faună, sau din situaţiile ce necesită primul ajutor în caz de accidente pe munte, un concurs de orientare turistică şi altul de alpinism. Concursul va fi „pigmentat” în cele două seri din tabără cu concursuri distractive, muzică, umor şi poezie, desfăşurate la lumina şi căldura focului de tabără, aşa cum le stă bine unor oameni care iubesc natura, muntele, frumosul. Ca de fiecare dată, aceasta va fi partea cea mai plăcută a celor trei zile.
Sperăm că, până în septembrie, toate lucrurile vor fi organizate ca la carte, ca şi în anii anteriori, astfel încât cei ce vin să nu simtă niciun disconfort creat din cauza organizării sau de altă natură.

Comenteaza

Comenteaza