Investițiile vechi, demolate. ApaServ duce canalizarea până la mina Petrila. Stația de epurare de aici, rasă de pe fața pământului

804

Conducerea ApaServ Valea Jiului susține că va introduce rețeaua de canalizare până la mina Petrila. Asta pentru că aici se va muta primăria și se va forma și o zonă industrială. Investiția va fi realizată din dividendele pe care operatorul de apă le dă Consiliului Județean Hunedoara. Stația de epurare de aici nu este necesară.

De la azil, la mină

Potrivit directorului general al ApaServ Valea Jiului, Costel Avram, susține că rețeaua de canalizare va fi extinsă de la azilul de bătrâni din Bosnea până la mina Petrila.

”Din dividendele pe care le-am dat Consiliului Județean Hunedoara vom face rețeaua de canalizare la mina Petrila”, spune Costel Avram

Mina Petrila are propria stație de epurare a apelor

Mina Petrila, deși este inclusă pe program de închidere, a fost dotată încă din anul 2007, cu o stație de epurare a apelor menajere. Investiția a fost necesară pentru ca unitatea minieră să obțină autorizația de gospodărire a apelor, întrucât apele erau deversate în Jiu.

”Am analizat cu domnul director posibilitatea de a prelua stația de epurare, dar a spus că sunt costuri foarte mari”, spune primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

Directorul ApaServ nici nu se gândește să preia stația de epurare și astfel să nu mai sape circa un kilometru pentru a introduce rețeaua de canalizare.

”În niciun caz nu vom prelua o stație de epurare fiindcă vreau să bag la canalizarea orașului, e mult mai eficient. Doi la mână, această stație de epurare ar trebui să fie cumpărată de la închideri de mine, să o ia primăria și după aia să ne-o dea nouă. Nu are rost să dea bani aiurea”, spune Avram.

Introducerea canalizării de la azilul de bătrâni la mina Petrila este estimată la circa un milion de lei.

Stația de epurare de la mina Petrila va avea aceeași soartă ca și unitatea minieră

În condițiile în care conducerea ApaServ susține că nu are nevoie de stația de epurare, investiția realizată la mijlocul anilor 2000 de Compania Națională a Huilei va avea aceeași soartă ca și unitatea minieră. Va fi demolată și acoperită cu un strat de pământ peste care vor fi aruncate semințe de iarbă.

La mina Petrila sunt două stații de epurare una apelor menajere și una de epurare a apelor din subteran. Cea de epurare a apelor din mină nu mai e utilă odată cu închiderea unității miniere.

Racordarea la rețeaua de canalizare a orașului a minei Petrila presupunea realizarea unui canal care să treacă prin albia Jiului sau o soluție pentru ca rețeaua de canalizare să treacă pe deasupra albiei râului, ceea ce era costisitor.

Atunci s-a luat decizia realizării unei stații de epurare a apelor menajere pentru care s-au invesit, la momentul 2007, 15 miliarde de lei vechi, adică 150 de mii de lei noi.

Cunoscătorii spun că stația de epurare a apelor menajere are capacitate pentru un debit mare de apă și substanță pentru tratarea apei menajere astfel încât apa poate fi deversată în Jiu la fel ca la stația de la Dănuțoni. Trebuie reținut că la momentul 2007, la mina Petrila lucrau cel puțin 1000 de oameni, și aici se spălau și minerii, dar și salopetele acestora. Cu toate acestea, investiția realizată din bani publici va fi înghițită de pământ.

Aceeași soartă o are și stația de captare a apei de la Jupâneasa. Și aceasta va fi demolată deși există conductă de apă care aduce apa de la Jupâneasa (Peștera Bolii) până în curtea minei Petrila. Sunt 8 kilometri de conductă.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza