Ion Barbu – un român frumos

493

Ion Barbu, omul din Petrila, este grafician și creatorul Cercului Artiștilor Dispăruți. În 1987 organizează un cerc de pictură cu copiii unei școli generale din Petrila. Ion Barbu scoate recent un volum la Editura Humanitas Educațional care conține reproduceri după picturile copiilor, ecouri ale expoziției acestora în presa vremii, amintiri reale și inventate despre acea perioadă, un catalog al cercului de pictură care e și o galerie impresionantă de destine.

Ion Barbu nu este numai caricaturist. Înfiinţează reviste şi edituri, organizează festivaluri, descoperă tineri talentaţi, îi însufleţeşte pe alţi artişti, iniţiază afaceri (cu profit mai mult cultural decât financiar). A susţinut-o, de pe vremea când era o necunoscută, pe originala cântăreaţă Ada Milea. A predat studenţilor cursuri despre utilizarea caricaturii în presă. A înfiinţat Editura Ha Ha Ha la Petrila, oraş din care el şi fiul său, Mihai Barbu, au făcut una din reşedinţele culturii române.

Este unul din cei mai duri critici ai regimului comunist şi al comunismului deghizat, după 1989. De 20 de ani este un agent sanitar al societăţii romaneşti, amendând situaţii, atitudini şi oameni în România Liberă, Academia Caţavencu, Dilema/Dilema Veche.

 

 

Sursa: Români Frumoși

 

 

Comenteaza

Comenteaza