Îşi face treaba, ori ba, Poliţia Locală în urbea dumneavoastră?

975
de Alina PIPAN

De câte ori constatăm o încălcare a legii, vrem ca autorităţile să intervină, să se facă dreptate. Dacă vedem o maşină parcată pe trotuar, sau pe o cale de acces, ne întrebăm de ce şoferul nu este sancţionat. Dacă un vecin îşi aruncă gunoiul pe spaţiul verde din faţa blocului, ne gândim că ar fi corect să primească o amendă, pentru că, dacă l-ar arde la buzunar, s-ar civiliza. Când vedem un grup de spărgători de seminţe umplând spaţiul din preajma unei bănci din parc cu mii de coji de seminţe, ne întrebăm dacă oare pentru ei nu există vreo sancţiune. Dacă cineva parchează pe locul special destinat persoanelor cu handicap, ne întrebăm dacă nu ar fi cazul să încaseze o amendă, ori măcar un avertisment. Când vedem încontinuu copii la cerşit, ne gândim dacă pentru părinţii lor nu ar trebui să fie vreo sancţiune. Când călcăm într-un rahat de câine, când se bat unii în public, când se aud manele la maxim din maşina cuiva, când intrăm într-un bar în care şi astăzi se fumează, când vedem mobilier stradal făcut praf… şi atunci ne întrebăm, firesc, dacă nu am trăi într-o societate mai civilizată în cazul în care cei care încalcă legea constant ar fi mai des amendaţi şi ar plăti pentru greşelile lor.
În toate aceste cazuri, Poliţia Locală poate interveni. Dar de câte ori o face? De prea puţine ori. Este acut simţită prezenţa organelor de ordine în comunitate, astfel fiind întârziată civilizarea societăţii în care trăim. Iar lipsa de ordine şi disciplină este cu atât mai vizibilă cu cât avem contraexemple nu doar în alte localităţi din ţările civilizate, dar şi în oraşe din România, care au înţeles că fără constrângere în a  respecta legea nu există trai civilizat.

În 2016, în toate cele 6 localităţi din Valea Jiului s-au aplicat 933 de sancţiuni de către Poliţia Locală. Sancţiuni nu înseamnă doar amenzi, ci şi avertismente verbale şi avertismente scrise. Comparativ, în luna martie a acestui an, la Deva s-au aplicat peste 550 de sancţiuni, din care 274 amenzi. Practic, poliţiştii din Deva sancţionează în două luni cât poliţiştii din Valea Jiului într-un an.  Vorbind cu un şef de serviciu din Valea Jiului despre faptul că nu se simte activitatea Poliţiei Locale în teren, acesta motiva lipsa de acţiune prin lipsa personalului, dar mai ales salariile mici. Lipsa personalului ar putea fi o scuză, dar salarizarea nu. Este simplu: un poliţist care refuză să lucreze invocând salariul mic, sau este menajat, este la fel de vinovat ca un medic, un pompier, o asistentă, un funcţionar, un zugrav, vânzător, profesor, care invocă acest motiv pentru a nu-şi face treaba. Când în sistem privat nu-ţi convine salariul cauţi un alt loc de muncă. Când lucrezi la stat şi nu-ţi convine salariul faci grevă. Dar nu este firesc să faci doar prezenţă. În momentul de faţă, nici salariul nu mai este o scuză, pentru că media de salarizare este de minim 2.000 de lei/poliţist local.

Poliţia Locală Petroşani
Am cerut fiecărui serviciul de Poliţie Locală din Valea Jiului date din raportul de activitate pentru a ne da seama ce înseamnă activitatea serviciului în oraşul respectiv. De la Petroşani, răspunsul primit a fost cel mai evaziv. Şeful Poliţiei Locale Petroşani a menţionat că raportul de activitate pentru anul 2016 este la primărie, şi îl putem găsi pe site, pentru că activitatea poliţiei locale este evaluată periodic de o comisie locală de ordine publică. Întrebarea despre salariile poliţiei locale înainte şi după mărirea de salarii a fost evitată. Bugetul pentru 2017 la capitolul ordine publică şi siguranţă naţională este de 2.124 mii lei din care cheltuieli personal – 1.983,50 mii lei deci 198.350.000, şi cheltuieli materiale – 140.50 mii lei. Pentru că pe site-ul primăriei nu este raportul de activitate pentru anul 2016, ne raportăm la cel din 2015.
Din cei 25 de angajaţi ai serviciului 8 au posturi de pază, există un post de con­duce­re şi 17 poliţişti locali asigură ordinea publică. Poliţia locală are şi o patrulă auto. Poliţia Locală are atribuţii în special de menţinere a ordinii şi liniştii publice pe raza municipiului, paza şi supravegherea obiectivelor de interes public şi privat, activităţi de supraveghere a perimetrelor din imediata apropiere a unităţilor de învăţământ, soluţionarea sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi alte activităţi specifice.
Conform raportului, poliţiştii locali se asigură pe timpul iernii că nu rămân persoane fără adăpost pe stradă în perioadele cu temperaturi critice, depistează şi întocmesc rapoarte persoanelor care se folosesc de copii pentru a cerşi, patru­lează periodic în parcuri pentru a observa dacă sunt persoane care intră cu animale de companie, patrulează în zona instituţiilor de învăţământ, amendează şoferii care poposesc pe spaţiul pietonal. Patrulele mixte au desfăşurat, în special pe perioada nopţii, activităţi de patrulare şi supraveghere a instituţiilor bancare, bancomatelor, caselor de schimb valutar şi de amanet. Pentru anul 2015 serviciul a declarat că a executat 973 de patrulări pedestre, auto şi mixte, a avut 2018 solicitări la dispecerat, dar în total, în cursul anului 2015, s-au aplicat 249 de sancţiuni. Dintre acestea, doar 32 sunt amenzi, în valoare de 5.550 lei, restul fiind avertismente.
Este corect şi firesc ca, la prima abatere, oricine greşeşte să fie avertizat, abia apoi amendat. Dar dacă într-un an s-au aplicat 32 de amenzi este evident că serviciul este mai mult unul de pază şi patrulare, nu deranjează prea mult. Amenzi şi avertismente pentru parcările neregulamentare în 2016 s-au aplicat, am publicat şi noi câteva exemple, dar activitatea pare să fi fost limitată. Cât priveşte limi­tarea accesului cu câini în parc, formarea rampelor ilegale de gunoi, distrugerea mobilierului public – acestea sunt chestiuni care nici nu par a fi reglementate prin HCL.
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi îşi punea într-un timp problema eficienţei acestui serviciu şi se gândea la desfiinţarea lui. Acest lucru este profund greşit din punctul nostru de vedere. Poliţiştii locali trebuie pur şi simplu să aibă o activitate mai bogată, aplicată, şi să aibă rezultate, nu scuze. Poate că serviciul ar trebui mărit, prin sporirea efectivelor, dacă pe viitor el devine mai eficient. Dacă însă doar con­su­mă resurse şi nu aduce beneficii evidente, cum îşi mai poate justifica existenţa?

Poliţia Locală Petrila
La Petrila, lucrurile se schimbă cu adevărat. Cu toate că nici aici activitatea nu este la nivelul la care ne aşteptam, este mult mai fructuoasă decât la Petroşani. În anul 2016, Poliţia Locală a aplicat 441 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 34.902 lei. Cele mai multe sacţiuni contravenţionale s-au aplicat pentru încălcarea liniştii şi ordinii publice, 221 la număr, alte 125 de sacţiuni contravenţionale s-au aplicat pentru HCL 54/2015, 65 de amenzi s-au dat în domeniul rutier. Au fost aplicate inclusiv 16 amenzi pentru fumatul în spaţii închise.  Vis-a-vis de acest subiect, şeful serviciului, Gheorghe Bogeanu Popa, trebuie să ştie că 16 amenzi nu sunt destule. Se fumează la greu în aproape toate barurile din Petrila!!!
Poliţia locală acţionează pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, circulaţia pe drumurile publice, activităţi comerciale, protecţia mediului, disciplina în construcţii şi evidenţa persoanelor. Şi Poliţia Locală Petrila are 25 de funcţionari publici, 4 angajaţi – personal contractual şi un monitor dispecerat. Posturile fixe ale Poliţiei Locale sunt în parcul de recreere Petrila, Parcul Copiilor – pe perioada sărbătorilor de iarnă, paza serviciului SPLAS, paza primăriei şi a dispeceratului. Există 10 itinerarii de patrulare cu patrule independente şi mixte. Salariul poliţistului local din Petrila a crescut cu 32 lei/zi lucrătoare/ poliţist. Poliţia Locală are în dotare un Logan MCV şi două pistoale cu gaze.

Poliţia Locală Uricani
La Uricani, Poliţia Locală există doar cu numele, de formă. Are personal redus, cu atribuţii minime, de pază, cu un post fix la primărie, şi posturi mobile la şcoli şi grădiniţe, fără şef. Aşadar, poliţiştii locali sunt folosiţi în cazul activităţilor publice, la evenimente organizate. Anul trecut nu au aplicat nicio sancţiune şi nu au dat nicio amendă. Salariul este cel minim brut pe ţară, de 1450 de lei, şi practic un poliţist local ia în mână 1.152 de lei. Este cel mai mic salariu din Valea Jiului pentru aceste posturi şi, evident, poliţiştii locali din Uricani au şi cele mai puţine atribuţii.

Poliţia Locală Aninoasa
La Aninoasa, şeful serviciului de Poliţie Locală, Sorin Robu, are în subordine 5 angajaţi, care – conform datelor primite de la Aninoasa – câştigă ceva mai mult de­cât salariul minim. Puţini, dar nu degea­ba. Aceştia patrulează în general cu agenţii de poliţie, în patrule mixte, dar au şi patrulă proprie. Acţionează, de asemenea, la solicitarea serviciului de Evidenţă a populaţiei, serviciului de Asistenţă soci­ală şi a serviciului de Urbanism. În cursul anului 2016, s-au aplicat 31 de sancţiuni, dintre care 21 avertismente verbale şi 10 amenzi care vizau tulburarea liniştii publi­ce, deteriorarea mobilierului stradal, divergenţele familiale şi nesupravegherea minorilor. La începutul anului 2017, pentru serviciul de Poliţie Locală s-a achiziţionat un autovehicul, de care era nevoie pentru intervenţii.

Poliţia Locală Vulcan
La Vulcan, Poliţia Locală pare să îşi întărească rândurile, pentru că au fost o serie de concursuri pentru ocuparea unor posturi. În momentul de faţă sunt 26 de angajaţi în cadrul acestui serviciu. Şef al acestui serviciului a fost desemnat Mihăiţă Mezabrovschi, prin concurs. Poliţia Locală acţionează preponderent la fel ca şi celelalte servicii similare din Valea Jiului, cu posturi fixe de pază, posturi mobile şi în colaborare cu celelalte servicii din primărie. De asemenea, Poliţia Locală este evaluată de o comisie locală de ordine publică. Anul trecut, activitatea Poliţiei Locale a fost, cam ca pe la toate serviciile din Valea Jiului, de însoţitor. Sunt 13 zone de patrulare şi un post fix la primărie. Practic, poliţia locală acţionează limitat. S-au aplicat în total 61 de sancţiuni persoanelor fizice, dar şi o sancţiune unei persoane juridice.  Şi la Vulcan se fumează în majoritatea localurilor publice, se mai aplică amenzi în parcările de pe lângă primărie. În rest, linişte mare. Cât priveşte salariile, la Vulcan nu este aşa mare secret ca la celelalte primării. Cel mai mic salariu încasat este de 1.554 de lei.

Poliţia Locală Lupeni 
La Lupeni sunt 19 poliţisţi locali, repartizaţi în 5 compartimente: linişte şi ordine publică, circulaţie, disciplină în construcţii, protecţia mediului şi juridic. Aşadar, spre deosebire de celelalte administraţii, aici activitatea nu se împarte în posturi mobile şi fixe. Anul trecut au fost aplicate 106 sancţiuni, iar compartimentele care au dat şi amenzi sunt cele de ordine publică şi circulaţie. Poliţiştii au sarcini specifice, de identificare a cerşetorilor, a copiilor nesupravegheaţi, a persoanelor fără adăpost, controlul comerţului stradal, menţinerea ordinii. Poliţiştii patrulează pedestru şi cu automobilul din dotare. Cel mai mic salariu încasat la Lupeni de un poliţist local este de 2.404 lei. În privinţa salariului, la Lupeni există transparenţă maximă, de fapt este singurul serviciu din Vale care nu omite şi norma de hrană acordată. Norma de hrană este un beneficiu care nu este acordat în toate administraţiile locale, dar se acordă la Lupeni, Vulcan, Petroşani şi Petrila.

Comenteaza

Comenteaza