
Complexul Energetic Hunedoara nu a putut relua licitația pentru angajarea unui consultant care să realizeze un plan se restructurare a companiei, care să fie aprobat și de Comisia Europeană, condiții în care procedura a fost adjudecată de singurul participant la licitație: Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE).
”În septembrie cei de la ISPE ar trebui să vină cu o formulă, un prim draft al planului de restructurare care va trebui analizat”, spun, pentru GDD, surse din cadrul CEH.
De acest plan depinde viitorul complexului hunedorean și soarta angajaților de aici. Planul de restructurare este și el întârziat, întrucât trebuia început de la momentul în care structura energetică hunedoreană a accesat ”ajutorul„ de stat.
Ministerul și conducerea CEH au vrut un consultant străin, cu experiență, care să realizeze planul de restructurare a complexului hunedorean, însă s-au ales doar cu ISPE, o societate românească despre care mulți spun că nu are experiență în acest domeniu al restructurării marilor companii.
Cei de la ISPE sunt singurii care s-au prezentat la licitația CEH. Complexul Energetic Hunedoara a pus la bătaie pentru întocmirea planului de restructurare suma de 100 de mii de euro, în condițiile în care nu își permite nici măcar o ”limonadă”, tocmai în ideea de a atrage o firmă de renume, care să îi indice calea spre eficientizare.
Surpriză însă, sau poate nu, singura ofertă depusă este cea a de la ISPE, care are o valoare de doar 68 mii euro, în condițiile în care, în spațiul UE, astfel de planuri se fac pe sume mai mari decât suta de mii de euro disponibilă la CEH.
Încă de la momentul primirii ofertei reprezentanți ai complexului spuneau că ”cei de la ISPE nu au capacitatea necesară de a întocmi un plan de restructurare”, pentru că „sunt specializați pe altceva”, condiții în care societatea românească nu e ceea ce are nevoie CEH pentru a-i indica planul de viitor înturcât ISPE e specializată în” în inginerie, consultanţă tehnică şi financiară”.
Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) SA a fost înființat în anul 1991. Potrivit datelor, firma are ca asociat persoană juridică Romelectro SA (firmă arpopită de Dan Ioan Popescu) şi ca acţionari persoane fizice pe Ioan Dan Gheorghiu și Listă Acționari în număr de 582. Persoanele împuternicite ale societății sunt Ioan Dan Gheorghiu (administrator), Dumitru Gardan (împuternicit sucursala Timișoara), Virgiliu Rădulescu (administrator), Viorel Gafita (administrator) și Ion Eduard Chiţescu (director).
Dan Ioan Gheorghiu, unul dintre acționarii de la ISPE, a fost numit în 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei, iar pe parcursul anilor acesta a devenit, potrivit comisarul.ro, vecin de apartament cu primul ministru.
De când a ajuns Victor Ponta premier, iar Dan Ioan Gheorghiu consilierul acestuia, ISPE a încheiat zeci de contracte bănoase cu societățile energetice de stat, în special cu SC Complexul Energetic Oltenia și Transelectrica. Pe lânga ISPE, a avut de câștigat și Romelectro SA, firma controlată de Viorel Gafita.
Romelectro a fost una dintre firmele care s-a luptat pentru contractul de realizare a instalației de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni.
Mihaela MIHAI