Jiul, destinaţia turistică plină de gunoaie

274

gunoaie pe malul jiuluiJiul este râul cu cel mai mare grad de dificultate din ţară şi un potenţial turistic fantastic, care ar putea aduce mii de turişti în fiecare vară, pentru practicarea sporturilor pe ape repezi, beneficiari fiind hotelierii şi cabanierii din Valea Jiului. Însă râul concurează şi la capitolul cel mai murdar, având tone de gunoaie împrăştiate de-a lungul a zeci de kilometri, pe care autorităţile spun că nu le pot strânge din cauză că malurile râului sunt foarte abrupte.

“Păcat de Defileul Jiului, păcat de munţii frumoşi şi păcat de apa asta faină. Atât pot spune. Este un loc fantastic pentru caiac şi rafting, dar e foarte murdar. Cârpe agăţate în copaci, animale moarte, fiare contorsionate şi munţi de gunoaie nu reprezintă o atracţie turistică prea mare. Noroc cu instructorii de rafting care-s profesionişti şi evită toate pericolele apărute în cale”, declară Marcel Andone, un turist de 38 de ani, din Cluj.
“Prea multe gunoaie. E o ţară frumoasă de care nimeni nu are grijă. Probabil că, dacă autorităţile s-ar implica mai mult, Jiul ar putea ajunge o destinaţie de aventură căutată de turiştii străini”, spune şi Tuomas, un turist plonez.

Cei care ar trebui să rezolve problema dau, resemnaţi, din umeri. Spun că nu pot lupta cu oamenii şi societăţile comerciale care-şi aruncă gunoaiele în apă şi nici au cum să cureţe tot malul Jiului în Defileu, din cauza pantelor abrupte.

“În zonele unde Jiul nu străbate localităţile, avem o activitate permanentă. Dar în localităţi, primăriile sunt obligate să facă curăţenie. Am tot făcut acţiuni, dar noi, cu cei şapte angajaţi pe care-i avem, nu facem faţă. Sunt foarte multe magazine care sortează haine şi le aruncă în apă. Am amendat societăţi care îşi aruncă gunoaiele în Jiu. La Uricani, la Lupeni, aruncă gunoaiele în apă noaptea. E un flagel căruia noi nu-i putem face faţă. Defileul e plin de cârpe. Nu reuşim să le luăm de pe tot traseul, fiindcă este foarte abrupt pe alocuri şi nu poţi intra”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineaţă, Sorin Corici, şeful Sistemului Hidrotehnic Independent Petroşani, din cadrul Apelor Române.

Corici mai susţine că cele mai multe gunoaie se adună după fiecare inundaţie, mare parte a acestora venind şi din gospodăriile oamenilor, aflate pe malurile Jiului.
Anamaria SANDA

Gazeta de dimineata

 

Comenteaza

Comenteaza