Ex director general CONSTANTIN JUJAN…, rupe tăcerea. Pentru că nu a cedat şantajurilor repetate, fostul director general al CEH a ajuns “năpârca unui lider de sindicat”

325

Fostul director al Complexului Energetic Hunedoara, Constantin Jujan, a depus plângere în instanţă împotriva unui lider de sindicat care şi-a permis ani întregi să îi denigreze imaginea pe un site de socializare.

Jujan a fost ani la rând etichetat în fel şi chip de Adrian Jurca, un lider de sindicat de la Mina Livezeni, sucursală a Complexului Energetic Hunedoara.

15665784_1266422283401205_8565498945353137657_n

Constantin Jujan susține că toate atacurile la care este supus de Adrian Jurca i se trag de la faptul că nu a cedat, de-a lungul timpului, șantajurilor și presiunilor impuse de acesta.

Constantin Jujan, fost director al Companiei Naționale a Huilei dar și al Complexului Energetic Hunedoara, reprezintă una dintre țintele lui Adrian Jurca. Liderul de sindicat de la mina Livezeni este perceput la nivelul comunităţii locale ca un personaj susţinut de sistem pentru a reduce la tăcere tot ce înseamnă voce sau acţiune potrivnică grupurilor de interese. Jurca “nu face nimic gratuit”, după cum singur recunoaşte în discuţiile sale.

Toate cele ce se întâmplă în Valea Jiului sunt cauzate, potrivit lui Jurca, de o mână de oameni, între care se regăsește și Constantin Jujan.

”Sunt năpârcă pentru că în 2009, deși m-a rugat, ca în cazul în care eu voi fi nominalizat de ministru pentru conducerea Companiei Naționale a Huilei, să refuz în favoarea lui ca să-l las să conducă compania până în septembrie 2009, nu am făcut acest lucru. Nu știu de ce a vrut să conducă CNH-ul timp de câteva luni.  Sunt năpârcă, pentru că în 2010, aprilie cred, la venirea ministrului Adriean Videanu în Valea Jiului, nu l-am pus director la mina Livezeni deși la acel moment zgâria ușa Primăriei Petroșani puternic de tot, la fel ca și ușa PDL-ului. Sunt năpârcă pentru că am refuzat plata lămpilor de mină și a materialelor care au fost aduse de el la minele Livezeni și Lonea până nu s-au clarificat cercetările privind proveniența lor, dar și pentru că am refuzat încheierea de contracte privind achiziționarea de plasă de sârmă și șnur de ancoraj de la firmele lui. Sunt năpârcă  și pentru că am pus să se cerceteze achiziția de materiale de la Staginet (firmă în cazul căreia Jurca este judecat pentru evaziune fiscală-n.r.)”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Constantin Jujan.

Fostul director al CEH a mai afirmat că atacurile lui Jurca mai au la bază faptul că a refuzat, în 2011, sponsorizare Zilei Minerului, organizată la Lupeni, deși Jurca s-a prezentat la el cu un cunoscut personaj local căruia însă nu i-a dezvăluit numele (Gabriel Lungu – n.r.).

”Sunt năpârcă pentru că am rezistat șantajului de a nu-i vinde cărbunele refuzat din  sortarea de la mina Livezeni, care ulterior urma să fie vândut la Termocentrala Paroșeni. Regret că nu m-am adresat, la acel moment, DNA-ului pentru acele presiuni. Pentru că nu i-am verificat pontajul, pentru că nu am extins cercetarea privind delegațiile lui la București în 2015, când el nu a fost chemat de ministrul Gerea, s-a dus singur, dar și-a pontat delegație pentru două zile. Sun năpârcă pentru că am tolerat abaterile disciplinare în activitatea lui”, a mai spus Constantin Jujan.

Potrivit sursei citate, deși înainte, și după perioada în care el a condus minele din Valea Jiului au fost/urmat alți directori, niciunul din aceștia nu se află în vizorul lui Adrian Jurca.

„Cu toate că și înaintea mea și după mine au mai fost și alți conducători, ei nu fac parte din categoria asta de năpârci deoarece cred că s-au întâmplat niște lucruri pe care ei i le-au rezolvat. Ceilalți nu sunt năpârci pentru că nu au probleme cu dorințele lui”, a completat Constantin Jujan.

Sursa citată mai afirmă că Jurca nu are nicio treabă cu cei pe care îi conduce el, care i se supun, iar afirmațiile lui Jujan sunt demonstrate de practică. Nu de puține ori Jurca a determinat minerii pe care îi conduce să scoată credite de la instituțiile financiar-bancare. Banii i-a folosit Jurca, iar minerii au rămas cu ratele.

La acest moment, Adrian Jurca este judecat pentru evaziune fiscală în cazul Staginet Lupeni, firmă care a derulat mai multe contracte și cu unitățile miniere din Valea Jiului.

15541570_1266422340067866_4542429191779126393_n

În acest moment, Jurca are preavizul suspendat de un concediu medical, dar se prezintă în sălile de judecată la Tribunalul Hunedoara.

Jurca, cel care pozează în apărătorul drepturilor minerilor este cel care a câștigat bani mulți de pe spatele acestora. Rând pe rând însă, salina deschisă la mina Livezeni, barurile administrate la fel ca și firmele, au dat faliment.

”Un borfaș și găinar veritabil” era descris, în 2013, Adrian Jurca într-una dintre publicațiile din Valea Jiului, aceeași în care acum își prezintă ”marile succesuri” de pe linie sindicală.  În fapt, după cum arată niște convorbiri făcute publice pe Facebook, Jurca este de părere că ”trăim într-o lume în care 70 la sută sunt tâmpiți”.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza