La Grădiniţa PN Nr. 1 De la carnaval… la festival

300
Educaţia interculturală este o componentă a noilor educaţii, vizând, mai întâi, dirijarea interesului copiilor şi tinerilor către teritorii spirituale inedite, altele decât cele încetăţenite. În contextul educaţiei interculturale, respectarea tradiţiilor altor etnii şi popoare are o valoare deosebită în relaţiile interumane, bazate pe toleranţă şi respect. Prin activităţi şi proiecte extracurriculare, în mod benefic, această educaţie poate începe cu preşcolarii.
Festival Naţional Cultural-Artistic
Ne-am obişnuit, în mentalitatea colectivă, cu cuvintele „educatoare” şi „învăţătoare”. Că între timp, majoritatea acestor cadre didactice au urmat diverse forme de învăţământ superior, devenind profesori învăţământ preşcolar sau primar, e o altă poveste.
Festivalul Naţional Cultural-Artistic „Interculturalitate şi Spiritualitate” este în plină desfăşurare, adică în etapele premergătoare expoziţiilor şi spectacolului. Acest festival se află la ediţia a III-a, fiind o iniţiativă de acum trei ani a educatoarei Maria-Marcela Meraru de la Grădiniţa PN Nr. 1 Petrila. Din echipa prezentei ediţii mai fac parte educatoarele Catinca Turcu şi Cosmina Olah.
„Tradiţii de iarnă – Carnaval/ Farsang/ Fasching”
Festivalul la care ne-am referit mai sus nu este o activitate singulară, izolată, de aceea ne îngăduim şi prezentarea unui eveniment care a avut loc la finele săptămânii trecute la Liceul Teoretic „Téglás Gábor” Deva. Este vorba de Proiectul Educaţional Naţional „Tradiţii de iarnă – Carnaval/ Farsang/ Fasching”. Acest proiect şi-a propus cunoaşterea obiceiurilor străvechi, practicate între Bobotează şi Miercurea Cenuşii. La proiect au participat mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Hunedoara. Valea Jiului a fost reprezentată de preşcolari de la Grădiniţa PN Nr. 1 Petrila, însoţiţi de educatoarele Maria-Marcela Meraru, Catinca Turcu şi Ionela Dan. Graţie unei bune prestaţii, petrilenii au obţinut Premiul III pentru coregrafie şi Premiul I pentru costume.
Repetiţiile la „Dansul furnicii şi al greierului”, pentru participarea la acest carnaval, au durat peste trei săptămâni. La acest succes a contribuit şi o bună relaţie dintre familie şi şcoală. Şi merită menţionate şi doamnele „costumiere” Anca Doşa, Diana Lăcătuşu, Maria Breazu, Oana Iclozan, Aglaia Avădanei şi Maria Avădanei Tetileanu.
„Frăţior şi Surioară”
Acest periplu Petrila – Deva a fost şi prilejul unei întâlniri cu educatoare, preşcolari şi părinţi de la Grădiniţa „Floare de Colţ” Brad şi de la Grădiniţa „Téglás Gábor” Deva, în cadrul Proiectului Grădiniţe înfrăţite „Frăţior şi Surioară”, ediţia a IV-a. S-a organizat o masă rotundă, împărtăşind experienţe şi impresii. Dar cel mai important aspect a fost schimbul de portofolii. Portofoliile sunt dosarele cu lucrări realizate de preşcolari, aceştia având posibilitatea de a vedea, de exemplu, desene realizate de colegii lor din alte localităţi. Şi nu numai. Au fost prezentate, aici, câteva activi­tăţi nonformale, extracurriculare. Şi trebuie, credem, amintite pasiunea, răbdarea şi strădania tuturor celor aflaţi, parcă, „în umbră”.
Referitor la aceştia, merită amintită o informaţie care circulă de câtva timp pe internet, aceea că în Japonia singurii cetăţeni care nu sunt obligaţi să se încline în faţa împăratului sunt dascălii pentru că japonezii consideră că fără dascăli n-ar exista împăraţi. Încheiem, româneşte, cu „Dăruind vei dobândi.”
de Ionel Zmau
Sursa: zvj.ro

Comenteaza

Comenteaza