La invitaţia senatorului de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, Ambasadorul Iranului în România a vizitat Valea Jiului / De ieri petrileanul e frate bun cu persanul

302
Însoţit de senatorul Haralambie Vochiţoiu, Excelenţa Sa, Bahador Amimian Jazi, ambasadorul Iranului, a parafat împreună cu primarul Ilie Păducel şi Consiliul Local Petrila „înţelegerea de cooperare” între oraşul Petrila şi oraşul Gaz Borkhar din Republica Islamică Iran.
Vizite la Petroşani şi Petrila
Zi plină pentru Excelenţa Sa, Bahador Amimian Jazi, ambasadorul Iranului în România, care – însoţit de senatorul Văii Jiului, Haralambie Vochiţoiu, de ataşatul cultural al Ambasadei Iranului la Bucureşti şi de o delegaţie formată din senatorul Damian Drăghici, candidat la europarlamentarele din 25 mai, de o consilieră municipală din Capitală, de consilieri senatoriali şi specialişti în administraţia locală şi minerit – a vizitat câteva obiective din Valea Jiului, punctul final fiind oraşul Petrila, mai exact Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”.
Începutul a fost făcut la Universitatea Petroşani, unde ambasadorul a fost primit de conducerea instituţiei, în frunte cu prof.univ.dr.ing. Aron Poantă. Apoi au urmat vizite la INSEMEX-CD şi la o firmă privată, după care, în jurul prânzului, la orele 12,00, delegaţia s-a oprit la casa de cultură din Petrila. Aici a fost întâmpinată de primarul Ilie Păducel, Consiliul Local Petrila, de directori şi şefi de instituţii locale, conform tradiţiilor româneşti, cu pâine şi sare şi cu un spectacol folcloric susţinut de copiii petrileni, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare tradiţionale.
Haralambie Vochiţoiu – artizanul evenimentului
Înainte de a relata ce s-a întâmplat la Petrila, trebuie spus că artizanul acestei vizite a Excelenţei Sale, Bahador Amimian Jazi, a fost senatorul Haralambie Vochiţoiu. În urma vizitei în Iran sena­to­rul de Valea Jiului stabilind primele contacte în acest sens, „pentru că Petrila este oraşul unde m-am născut şi am copilărit şi nu-mi este indiferent ce se întâmplă cu această frumoasă localitate de munte din Valea Jiului şi oriunde mă voi duce voi căuta să fac lobby Petrilei şi petrilenilor, acesta fiind doar începutul” – a declarat senatorul.
Două leagăne de civilizaţie…
Revenind la evenimentele de la Petrila, după momentul de primire, s-a intrat în sala de şedinţe.
Au urmat câteva scurte alocuţiuni, prin care senatorul Haralambie Vochiţoiu, primarul Ilie Păducel şi Excelenţa Sa, ambasadorul Bahador Amimian Jazi, şi-au exprimat gândurile legate de viitoarea legătură dintre oraşele Gaz Borkhar din Iran şi Petrila din România.
…Azi două oraşe înfrăţite!
Amintim că ministerele de externe român şi iranian s-au ocupat de formalităţi, de toate acestea ocupându-se şi senatorul Haralambie Vochiţoiu.
Pe de altă parte, într-o şedinţă extraordinară de consiliu local desfăşurată ieri, consilierii locali petrileni au votat proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ilie Păducel. „Înţelegerea de cooperare” şi „Carta de Înfrăţire” între cele două localităţi au fost, de asemenea, pregătite din timp, astfel că de luni, 25 mai 2014, oraşele Petrila şi Gaz Borkhar sunt înfrăţite.
Gaz Borkhar – un oraş iranian cu 22.000 locuitori
Dar să vedem cu cine s-a înfrăţit Petrila? Oraşul Gaz Borkhar, al cărui primar este Eng. Mr. Godratollah Ghasami, se află în judeţul Shahin Shahr şi Meymeh, în provincia Isfahan din Iran şi mai poartă denumirea şi de Jaz. Este localizat într-o zonă de podiş aflată la o altitudine de peste 1.600 metri, la circa 20 de kilometri depărtare de oraşul Isfahan, la ultimul recensământ populaţia oraşului fiind de 22.000 de locuitori. Oraşul Gaz Borkhar face parte, împreună cu alte oraşe, din zona metropolitană a oraşului Isfahan, care în perioada de glorie a fost unul dintre cele mai mari oraşe persane din lume.
Conform înţelegerilor parafate luni, Petrila şi Gaz Borkhar „vor dezvolta colaborarea reciprocă în sectorul gestiunii comunale, în sectorul cultural şi sportiv, în sectorul învăţământului, în sectorul de sănătate, în sectorul de turism, în sectorul economiei şi comerţului, în sectorul construcţiilor, transporturilor şi telecomunicaţiilor”.
„Străiţuca” momârlănească şi carpetă persană
La finalul evenimentelor din sala de şedinţe, primarul Ilie Păducel i-a oferit înaltului invitat iranian câteva suveniruri, din care n-au lipsit o plachetă a oraşului care atestă 521 de ani de continuitate, un pliant cu frumuseţile Petrilei şi cu câteva obiective importante de pe raza locali­tăţii, precum şi o „străiţucă” tradiţională, omârlănească.
De partea cealaltă, Excelenţa Sa, Bahador Amimian Jazi, ambasadorul Iranului în România, i-a oferit primarului o carte scrisă de un iranian şi o minunată carpetă persană, ca semn de aducere aminte a momentului.
Declaraţii la cald:
După finalizarea evenimentului i-am luat un scurt interviu înaltului invitat, pe care o să-l reproducem în ediţia ziarului nostru de mâine. Până atunci iată ce ne-au declarat trei dintre oficialii prezenţi.
Senatorul Haralambie Vochiţoiu: „Astăzi plec de la Petrila cu o satisfacţie mare, cu o bucurie de neimaginat. Am dorit nespus, ca fiu al Petrilei şi ca senator al Văii Jiului, să deschid noi oportunităţi pentru oraşul meu, lucru ce s-a întâmplat cu siguranţă azi. Această înfrăţire va duce la schimburi culturale şi sociale, dar mai ales la contacte economice, care să creeze locuri de muncă şi dezvoltare pentru Petrila, pentru Valea Jiului. Primul pas va fi un contact direct între reprezentanţii oraşului Petrila şi reprezentanţii oraşului Gaz Borkhar. Fireşte, din aceste delegaţii vor face parte şi oameni de afaceri şi şefi ai unor instituţii economice din Petrila şi Valea Jiului, pentru a stabili contactele economice viitoare şi pentru a genera o colaborare bună între cele două părţi. Este interesant însă cum cele două oraşe fac parte din zonele de leagăn istoric din cele două foste mari regate, Dacia şi Persia. Nimic nu este întâmplător pe lumea aceasta, iar observaţia pe care am făcut-o în cuvântul meu din sală şi pe care văd că aţi reţinut-o a fost cred de bun augur”.
Damian Drăghici: „Plec cu gânduri frumoase de la Petrila, plec cu gândul să promovăm Petrila, Petroşani, Valea Jiului, dar plec şi cu gândul să-l promovez printre cunoscuţi şi prieteni pe senatorul Haralambie Vochiţoiu, un om extraordinar care reprezintă cu cinste România şi ne face mândri că suntem români. La Bruxelles, unde sper să ajung după alegerile din 25 mai, voi promova cultura românească şi leagănul istoriei româneşti, acest judeţ minunat”.
Primarul Ilie Păducel: „Pornind de la tradiţia relaţiilor de prietenie şi colaborare între state şi dorind să se deschidă noi oportunităţi pentru petrilenii noştri, am fost de acord imediat să ne înfrăţim cu acest oraş iranian, după cum se ştie Iranul fiind o forţă economică, cu multe resurse naturale şi cu mulţi oameni de afaceri foarte bogaţi şi dornici să investească. Pe de altă parte, ne-am înfrăţit cu o localitate care are o istorie veche, de mii de ani, zona respectivă şi oraşul datând încă de pe vremea marelui Imperiu Persan. Or, acest lucru va duce la sporirea relaţiilor culturale dintre cele două localităţi. Consider că şi noi, petrilenii, avem ce oferi pe linie culturală şi de tradiţii. Sperăm ca acest moment să se concretizeze în noi oportunităţi economice, sociale, culturale şi sportive pentru cele două oraşe. Mulţumesc consilierilor locali pentru sprijin şi senatorului Haralambie Vochiţoiu care ne-a deschis această poartă, precum şi Excelenţei Sale pentru că a fost de acord să vină la Petrila”.

Comenteaza

Comenteaza