La Lonea, am constatat o evidenţă: Miron Cozma a copilărit pe strada 23 August

273
de Mihai BARBU
Pe strada Ana Colda, fostă 23 August, din Lonea se află o casă care, în principiu, ar trebui să fie faimoasă, dar care, acum, e total ignorată.
La nr. 3/2 stă familia Constantin şi Dienuţa Luchian dar, până în urmă cu câţiva ani, a aparţinut familiei Cozma. Acolo au copilărit liderii de sindicat de ieri şi de azi din Valea Jiului: Miron Cozma şi fratele său, Gheorghe Cozma. Dienuţa a copilărit cu cei doi, fiind vecina lor de peste drum.
Când au vrut să vândă casa părintească, familia Luchian a cumpărat-o, a extins-o şi a renovat-o. În curte au mai rămas doi pomi fructiferi, care sunt la fel de falnici ca pe vremea copilăriei lor.
Am stat de vorbă, sâmbătă dimineaţa, cu d-na Dienuţa Luchian. „Aşa m-au botezat părinţii din dragoste pentru mine…”, pare să se scuze gazda atunci când facem prezentările. Cădem amândoi de acord că acum acest diminutiv onomastic e de natură, azi, s-o incomodeze. „Mai bine-mi spuneau Diana…”
D-na Diana Luchian trudeşte în grădină, dar e cu gândul tot la Timişoara. Copiii ei s-au stabilit acolo, şi-au făcut casă şi a doua zi urma să meargă acolo ca să-i ajute. Soţul doamnei e la pensie şi face, toată ziua, taximetrie la Petroşani.
„Acum câteva luni am văzut o maşină care a venit pe strada noastră şi care mergea cu o viteză foarte mică. Apoi maşina a fost parcată la câţiva zeci de metri de casa noastră. L-am văzut pe Miron Cozma care a venit însoţit de Marinela Niţu să-i arate casa unde a copilărit. I-am văzut pe fereastră, însă nu au venit şi înăuntru. Îmi pare rău că n-au făcut-o. Casa e frumoasă şi aş fi avut ce să le arăt. Miron nu s-ar fi făcut de râs…”.
Suntem de aceeaşi părere. Şi mai adaug ceea ce spunea, odinioară, poetul: „Cine s-a rătăcit, să se întoarcă din drum”. Acasă, fără îndoială…
Un personaj important al istoriei noastre contemporane (cu bune şi cu rele) când vine la Lonea trece, inevitabil, pe uliţa copilăriei sale. Un semn care să marcheze locul cu pricina credem că ar fi un punct de interes pentru cei care ne vizitează Valea. Chiar şi pe motive turistice, la urma urmei…

Comenteaza

Comenteaza