La mâna Guvernului. Prelungirea activității la mina Petrila are nevoie de o susținere de peste 60 milioane de lei

216

Ortacii, conducerea SNÎMVJ, specialiștii și politicienii susțin continuarea activității la mina Petrila cu încă doi ani, motiv pentru care se va face o solicitare în acest sens către Comisia Europeană. Statul român, în speță Guvernul, este cel în puterea căruia stă continuarea activității de exploatare la Petrila pentru încă doi ani, asta pentru că activitatea trebuie subvenționată, iar pentru aceasta este nevoie de peste 60 de milioane de lei.

 Documentația tehnico-economică pentru susținerea actitvității de exploatare a huilei la mina Petrila va fi trimisă, săptămâna viitoare Comisiei Europene, într-o notificare din care mai fac parte și alte doleanțe ale celor de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului.

”Pentru prelungirea cu încă doi ani a activității de la mina Petrila este necesar un aport al statului de 66 milioane de lei”, a declarat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Anghel, directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Directorul a precizat că toate cerințele SNÎMVJ vor face parte dintr-o informare care săptămâna viitoare va fi trimisă Uniunii Europene.

În luna august, peste 90 la sută din angajații minei Petrila, adică personalul care nu a fost în concediu, a semnat pentru continuarea activităţii de producţie din această unitate, parte a Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului. Atunci, 420 de salariaţi de la Petrila, indiferent de sindicatul la care sunt membri, şi-au exprimat opţiunea ca mina la care lucrează să îşi continue activitatea şi după 31 decembrie 2015. Reprezentanții angajaţilor spuneau că se vor adresa Departamentului pentru Energie, for abilitat să facă demersurile la Comisia Europeană pentru o nouă notificare prin care activitatea de aici să fie prelungită până la 31 decembrie 2017. Adică aceeaşi dată la care este calculat să fie închise ş  minele Paroşeni şi Uricani.

Mina Petrila este inclusă pe programul de închidere în baza căruia Uniunea Europeană permite subvenționarea mineritului și ar trebui să se închidă, potrivit deciziei care este în vigoare la acest moment, la 156 de ani de la prima atestare a activității de extracție. Adică în 2015.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza