La măsuratul oilor / Sfeştania stânei

390
de Ziarul Vaii Jiului
Sfeştania stânei reprezintă momentul care dă încredere că toate se desfăşoară după voia Domnului, care-i ocroteşte şi-i ajută. Este nevoie de această încredere, cu atât mai mult că, în vârf de munte, atât oile, cât şi cei care îngrijesc de ele, rămân la voia vitregiilor naturii.
Şi, chiar dacă reminiscenţe precreştine îi fac să se mai teamă în privinţa trăsnetelor de Sântilie, de Ilie Pălie, frate al lui Sântilie, de Pantelii, surorile lui Sântilie, de Nedeiţa lui Ispas, care şi ea e „rea de trăsnet”, de Marţea dintre tunuri, ţinută de momârlani „căci cu tunetele şi cu trăsnetele nu te joci”, de Pietrele lui Sânpetru, sărbătoare ţinută de frica lupilor, a trăsnetelor şi a grindinei, de Pârlele (Pârliile), considerate a fi surorile lui Sântilie, de Ana Foca, despre care se crede că ar fi şi ea aducătoare de trăsnete, de vijelii şi de furtuni, de Ilie Pintilie, fratele mai mic al lui Sântilie, care poate aduce trăsnetele de vară, iar pe lângă acestea, îi fac să ţină sărbătorile dedicate animalelor din păduri, lupul, ursul în special, precum Macoveiul, Gadineţii şi altele, adevărata nădejde a momârlanilor şi singura lor nădejde stă în ajutorul lui Dumnezeu.
Cu atât mai mult cu cât trăsnete au căzut adeseori peste oi – la Preluca, Dealul Popii, Muncelul Dobrăii şi în alte părţi, sau chiar peste oameni, cum s-a întâmplat în 2011 la stâna Cleanga, când a fost ucisă de trăsnet Ilina Cic, în stână.
De aceea, înainte de începerea măsuratului propriu-zis, se oficiază slujba religioasă, pentru a cere ajutor Domnului întru bunul mers al lucrurilor.
Se începe cu slujba de sfinţire a stânei, cu atât mai mult când stâna e nouă, cum a fost anul acesta la stâna Cleanga, oficiată de părintele Mihai Munteanu, sau în 2013, la stâna din Muncelul Dobrăii, oficiată de părintele Emil Gheorghe Velican. După oficierea liturghiei, ascultată de momârlani cu lumânări aprinse în mână, la stâna Cleanga, de exemplu, în acest an, părintele Mihai Munteanu a stropit cu aghiazmă în semnul crucii toţi pereţii stânei şi toţi bălcaşii, apoi a uns cu mir toţi pereţii stânei. S-a trecut apoi la sfinţirea saivanului, şi el nou, apoi la stropirea cu aghiazmă a oilor, întru alungarea răului, întru ajutor la măsurat şi la statul la munte. Preotul Mihai Munteanu a mai oficiat o slujbă de comemorare la troiţa închinată Alinei Cic, cea ucisă de trăsnet.
În felul acesta la stână măsuratul se desfăşoară într-o atmosferă de încredere şi de voie bună, momârlanii fiind convinşi că rugăciunile lor au fost ascultate.
Elisabeta BOGĂŢAN

Comenteaza

Comenteaza