La minele neviabile / Se ştie câţi (vor fi concediaţi), dar nu se ştie cât (vor încasa)

226
de Ziarul Vaii Jiului
Ieri, printr-o declaraţie de presă, Aurel Anghel, directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ), a oferit câteva detalii despre următorul program de disponibilizări care se va aplica în acest an. 1 septembrie este data la care 256 de angajaţi ai minelor aflate în programul de închidere vor ieşi din sistem. Numărul minerilor care vor fi disponibilizaţi a fost prestabilit printr-o notificare UE. 
„Am avut o ultima discuţie vineri, pe data de 4 iulie, cu sindicatul reprezentativ Huila, în care am convenit asupra  criteriile de disponibilizare, am convenit asupra datei la care se va ieşi din sistem şi măsurile organizatorice care se impun. Conducerea companiei a făcut noi organigrame în colaborare cu direcţia tehnică, prin care să diminuam efectele acestei disponibilizări”, a anunţat Anghel. Care a mai menţionat că punerea pe liber a personalului nu va afecta buna organizare şi veniturile societăţii. Data disponibilizării a fost stabilită la 1 septembrie, iar de la 1 august se va intra în preaviz. Cu toate acestea, este evident că au fost realizate, în prealabilul discuţiilor cu sindicatul reprezentativ, liste orientative cu personalul care va fi disponibilizat, pentru a evita disfuncţionalităţile în sistem.
Suma globală necesară programului de disponibilizare a fost prinsă în bugetul societăţii.  Directorul general SNÎMVJ a menţionat că nu a fost mandatat să negocieze sumele de disponibilizare, însă va discuta cu consiliul de administraţie pentru a primi acordul de a negocia aceste sume cu sindicatul. Faţă de sumele de anul trecut, sumele bugetate vor fi mai mari. Suma exactă pentru disponibilizare nu a fost făcută publică şi nici nu poate fi anunţată decât după negocierea acesteia cu cei din sindicat.
Criteriile de disponibilizare sunt unele de bun simţ, predictibile de altfel. În primul rând, vor intra pe listă angajaţii care şi-au adus un aport redus la producţie, dar şi cei care suferă de boli profesionale, sau au suferit accidente. Apoi intră în categoria disponibilizaţilor cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare, adică 45 de ani de activitate şi 20 de ani de subteran. Sunt şi persoane care vor fi disponibilizate la cerere.
Odată încasată subvenţia pentru închiderea minei de la Petrila, este greu de îndeplinit planul primarului Ilie Păducel de a menţine mina viabilă şi de a mai face angajări. Discuţiile la minister rămân doar discuţii. Se poate vorbi de rentabilizarea minei şi menţinerea producţiei doar dacă subvenţia va fi înapoiată Dar, din punct de vedere  tehnic şi economic lucrurile sunt greu de întors înapoi.

Comenteaza

Comenteaza