La Petrila, / Festivalul naţional „La fête de la Francophonie”

1045
de Corneliu BRAN

Asociaţia Culturală „Les Amis de la France” în parteneriat cu Universitatea din Petroşani au organizat luni, 26 martie, începând cu orele 14:00, la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila, a II-a ediţie a Festivalului naţional „La fête de la Francophonie”.

 

Au acordat tot sprijinul…

Printre partenerii media al acestui festival-concurs naţional s-a aflat şi Ziarul Văii Jiului, alături de partenerii tradiţionali ce au sprijinit acţiunea şi sprijină în mod frecvent asociaţia francofonă petrileană, singura din judeţ de altfel: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Timişoara, L’Organisation International de la Francophonie. Mai amintim, tot aici, sprijinul pentru acest eveniment acordat de primăria şi consiliul local din Petrila care au pus la dispoziţie sala casei de cultură, precum şi pe consilierul judeţean Doiniţa Maria Bălănesc, Liga Studenţilor Universităţii Petroşani, „University of Petroşani Students Union”, Asociaţia Studenţilor Basarabeni, rectorul UP, profesorul Radu Mihai Sorin şi şeful de lucrări din cadrul UP, profesorul Gheorghe Bogdan Urdea şi Dumitru Răscolean, preşedintele CAR Parângul, toţi contribuind, mai mult sau mai puţin, în organizarea ireproşabilă a acestui eveniment francofon de nivel naţional.

 

Limba franceză a răsunat vreme de mai multe ceasuri în sala de spectacole

Festivalul-concurs a început la ora stabilită, iar pentru început au fost intonate Imnurile de Stat ale României şi Franţei. O sală arhiplină de elevi de la toate şcolile petrilene, însoţiţi de dascăli şi de părinţi ori bunici au asistat la acest moment cu vii emoţii.

Imediat, cei patru prezentatori, elevi şi ei la şcoli şi licee din Petrila sau Petroşani, şi-au intrat în rol, anunţând secţiunile concursului şi toate detaliile tehnice, prezentând totodată şi juriul, format din: preşedintele OVR (Operation Village Romain) – domnul Michel Pichon, artistul plastic Adrian Cerchez şi inginerul Horea-Bogdan Manoliu, directorul asociaţiei organizatoare şi totodată coordonatorul trupei de teatru „Ana Colda” din Petrila.

Apoi, pe scenă, în faţa asistenţei nerăbdătoare să înceapă cocursul, cu premii anul acesta în bani, au apărut preşedintele Asociaţiei „Les Amis de la France” – doamna profesoară Simona Anca Manoliu şi invitatul francez, Michel Pichon, care printre alte informaţii legate de concurs le-au urat tuturor participanţilor multă baftă.

Aşa a început totul ieri, iar în continuare, timp de mai multe ceasuri elevii s-au „duelat” în limba franceză, la mai multe secţiuni şi la mai multe categorii de vârstă, urmând ca în ediţia de mâine să vă prezentăm câştigătorii. Cântecele în limba franceză şi poeziile scrise de mari poeţi din „Hexagon” au răsunat, ropotele de aplauze de la finalul fiecărei interpretări şi notele juriului umplând atmosfera din sală până la apogeu. Am mai spus-o şi o repetăm, la Petrila, când vine vorba de concursuri şi festivaluri pentru tineri şi copii, sala se umple de fiecare dată, dar nu cu forţa, tinerii vin întotdeauna cu multă plăcere să asiste, frenezia, bucuria, atmosfera fierbinte fiind la ele acasă.

 

Cristi Drăghici – omul de fier cu zece mâini…

Remarcabil de subliniat este şi faptul că reprezentantul casei de cultură, Cristian Drăghici, a asigurat şi de această dată sonorizarea şi partea de lumini din sală, omul stând pe metereze încă cu câteva ore înainte de startul festivalului şi alte ore după final. De atâtea ori munca acestuia trece neobservată, astfel încât azi am dorit în mod expres să remarcăm acest fapt.

 

Elevi din zece judeţe, prezenţi în concursurile pe secţiuni şi o expoziţie-concurs de desene de excepţie!

Chiar dacă spectacolul a durat multe ore, ţinând cont că au fost prezenţi zeci de participanţi din 10 judeţe ale ţării, fiind vorba de un concurs naţional au venit tineri din Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Gorj, Neamţ, Suceava şi, fireşte, din nordul judeţului nostru şi din cele şase localităţi ale Văii Jiului, totuşi, până la orele 15:00 se ştiau deja câştigătorii de la concursul de desene. Directorul executiv Horia-Bogdan Manoliu ne-a prezentat cei patru câştigători de la cele trei categorii de vârstă şi de la „premiul special”, în amintirea regretatului profesor fondator al acestei asociaţii francofone, Ionel Zmău, un gest deosebit şi de salutat venit din partea organizatorilor.

Toate lucrările au fost expuse pe coridorul de la intrare a casei de cultură, astfel că fiecare a putut să admire lucrările, multe de o foarte bună calitate şi talent.

„Este o expoziţie realizată de copiii din toată ţara. Ele au fost deja jurizate şi cunoaştem deja premianţii. Ei sunt: la secţiunea 14-18 ani – Timotei Dzitzac din Petrila; la secţiunea 10-14 ani – Cosmina Aaniţei din Suceava; la secţiunea 6-10 ani – Diana Doroftei din Bistriţa-Năsăud. Premiile vor fi de câte 200 lei pentru fiecare secţiune şi fiecare categorie de vârstă. Anul acesta la concursul de desen avem şi un premiu special, intitulat de noi <<Premiul Ionel Zmău>>, regretatul preşedinte al asociaţiei şi unul dintre fondatorii ei. A câştigat acest premiu, ce constă în acordarea sumei de 100 lei, eleva Elena Druţu de la Colegiul Naţional <<Mihai Eminescu>> Petroşani,”, ne-a explicat directorul executiv al asociaţiei francofone petrilene, Horia-Bogdan Manoliu.

 

Mulţumiri aduse de preşedinte tuturor celor care au sprijinit evenimentul

„Astăzi prin acest festival-concurs naţional dorim să celebrăm ziua tuturor  vorbitorilor de limba franceză de pe planetă. Spectacolul concurs este realizat de voluntari din cadrul Asociaţiei Les Amis de la France, fiind vorba de copii de la şcoli din Petrila şi din Petroşani, dar şi copii din judeţ şi din alte 9 judeţe. Vor fi notaţi de juriu şi vor fi premiaţi pe trei secţiuni, respectiv Secţiunea Voltaire – recitare şi interpretare texte literare în limba franceză, Secţiunea „La Vie en Rose” – se vor interpreta cântece în limba franceză şi Secţiunea „Auguste Renoir”, practic cea care a creat expoziţia aici de faţă, realizată de copii din toată ţara. Doresc pe calea ziarului dumneavoastră să mulţumim încă o dată tuturor celor care ne-au acordat sprijin în organizarea acestui festival naţional, precum şi tuturor participanţilor şi celor care astăzi se află în sală alături de noi”, ne-a declarat doamna preşedinte Simona Anca Manoliu.

Comenteaza

Comenteaza