La Petrila, / Gală culturală de înaltă ţinută cu subiectul „Centenarul României Mari – Fotografie, carte, muzică, teatru și film”, într-o seară de neuitat

60
de Corneliu BRAN

Miercuri după-amiaza, Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila a fost gazda unui eveniment care a făcut parte din seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. Putem spune fără teama de a greși că a fost unul din evenimentele frumoase derulate anul acesta în cea mai estică localitate a Văii Jiului.

Prin ceea ce s-a întâmplat la casa de cultură petrileană miercuri, 12 decembrie, au fost țintite practic trei proiecte culturale derulate de consiliul local și Primăria orașului Petrila prin intermediul Ministerului Culturii și Identității Naționale. „A fost o seară deosebită pe care noi, petrilenii, am dorit să o dedicăm întregii țări cu prilejul Anului Centenar. Prin tot ce s-a întâmplat aici sper că ne-a reușit acest lucru, iar văzând numărul participanților destul de mare și ținând cont de importanța acestora în viața comunității locale nu pot decât să nu mă bucur și să-i felicit pe toți. Începând de la tânăra generație și până la decanii de vârstă, cărora le mulțumesc pentru prezență, am dorit să facem această punte de legătură prin care să cinstim glorioasele fapte ale Eroilor Neamului Românesc, și, în același timp, să transmitem mai departe toate acestea tinerilor, copiilor noștri, care la rândul lor să le ducă mai departe, o continuitate firească așa cum e continuitatea istoriei și limbii acestui popor”, ne-a declarat primarul Vasile Jurca.
După prezentarea istorică a gloriosului eveniment petrecut la 1 Decembrie 1918 și ce a însemnat și înseamnă acesta pentru țară și pentru toți românii, cei prezenți au putut să contemple o expoziție, i-am zice „trei în unul” deoarece vorbim la aceeași expoziție de exponate ce au conținut piese de artă fotografică, picturi și machete, toate având subiectul „Primul Război Mondial”. Scenele surprinse atât în fotografii, cât și în picturi și machete au fost realizate de elevii de la Clubul Copiilor din Petrila, coordonați de profesorul Radu Chința, directorul acestei instituții și totodată un artist plastic local talentat.
Evenimentul a fost continuat cu o piesă de teatru „cu valoare simbolică”, cum i-au spus organizatorii, având ca temă „Marea Unire”. Aici au intrat pe scenă în fața a sute de admiratori, tineri și oameni în toată firea, copii din cadrul Clubului Copiilor, deveniți oarecum actori peste noapte. Trebuie subliniat, și știm de la Radu Chința, că nimic nu e întâmplător la acest club al copiilor, pregătirile fiind făcute cu luni de zile înainte, talentul acestor tineri fiind bine pus în valoare de pedagogii care-i pregătesc și care, cu toții, merită felicitați din plin. Este vorba de doamna Adriana Dădălig, de Alin Postoiu și de cel amintit înainte, Radu Chința.
Tot cu această ocazie a fost lansată și „Cartea de Aur a eroilor petrileni”, documentată și scrisă de dr. Ioachim Lazăr și col.(rtr.) Adrian Iuliu Ronai, ce s-a dorit a fi „un omagiu și o reparație morală adusă Ostașilor – Eroi Petrileni care au luptat în Primul și în al Doilea Război Mondial”. O carte-document tipărită la Editura ”Focus” din Petroșani, realizată – și trebuie menționat asta – cu sprijinul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Valea Jiului” Petroșani și a subfilialei Petrila a Cultului Eroilor „Regina Maria”. Cei doi semnatari ai cărții-document au zeci de ore de stat și de căutat, poate și mai mult, prin arhive, volumul având foarte multe informații și date pe care numai prin arhive le poți găsi și de aceea este o carte pe care v-o recomandăm tuturor celor care iubiți și respectați istoria locului și a țării. Volumul de muncă a fost unul foarte mare pentru ca această carte să apară și, după cum ne spunea domnul Ronai, acum multe luni, această carte trebuia să apară și „să arate că și Petrila, Valea Jiului are eroii ei”.
La această lansare de carte, etnologul petrilean dr. Dumitru Gălățan-Jieț, colaboratorul ZVJ, a prezentat două volume scrise și lansate în acest an de către dumnealui:  „Școala Noastră” și „Valea Jiului spre Marea Unire”, de asemenea două cărți-document importante pentru comunitatea Văii Jiului și a Petrilei.
Muzica populară, prin vocea Iuliei Rus, și prezentarea a două filme documentare – cum au spus organizatorii „punctul culminant al evenimentului”, intitulate „Petrila în An Centenar” și „Valea Jiului spre Marea Unire”, în care primarul Vasile Jurca și Ioan Dorel Şchiopu fac o succintă prezentare a celor mai deosebite momente din Primul Război Mondial desfășurate pe meleagurile Petrilei și în Valea Jiului, filme semnate de Ilie și Cornel Pintea, „HD 365 production”, au încheiat o seară de neuitat pentru petrileni și nu numai.

Comenteaza

Comenteaza