La Petrila, hocus-pocus legislativ: Uite hala! Nu e hala! Ba e hala…

335
de Corneliu BRAN
Revenim asupra primului proiect de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Petrila de luni, 20 februarie.
Proiectul a vizat aprobarea indicatorilor tehnico-economici la celebra de-acum hală industrială. Ideea prinde tot mai mult contur. Astfel, visul primarului Vasile Jurca tinde să devină realitate. Conform celor trecute în proiectul devenit hotărâre de consiliu în urma votului majorităţii consilierilor prezenţi, lucrările de amenajare a halei vor costa 7,648 milioane de lei fără TVA. Rămâne de văzut câţi bani vor merge de la bugetul local şi câţi vor veni de la guvern, prin PNDL, în cazul în care acest proiect va fi inclus pe lista proiectelor acestui program naţional. Primarul Jurca crede că va fi inclus şi că, din cele 7,62 milioane lei, 3 milioane lei vor fi asigurate de la bugetul local din excedentul bugetar al anului trecut.
Revenind la şedinţă, nu putem să nu consemnăm ambiguitatea şi confuzia creată de vot. În sală, după vot, juriştii nu au spus dacă proiectul a trecut sau nu, nici preşedintele de şedinţă, astfel că după şedinţă o parte dintre consilierii liberali prezenţi la vot, precum şi câţiva dintre consilierii sociali-democraţi nu ştiau exact dacă proiectul a trecut sau nu. Asta da treabă, să nu ştii pe ce lume trăieşti, numindu-te consilier local. În cele din urmă, am aflat realitatea legislativă tot de la un jurist şi de la un consilier local. Legea spune că, fiind vorba de indicatori tehnico-economici pe un proiect, trebuie doar majoritate simplă la vot, adică exact cum s-a întâmplat. Deci, proiectul a trecut, stimaţi consilieri locali… Dacă vorbeam de terenuri sau altceva, atunci doar o majoritate simplă la vot nu ajungea. Poate că dacă fostul primar liberal se afla în sală îi dezmeticea şi pe ceilalţi doi consilieri liberali, ba poate şi pe consilierii social-democraţi pe lângă care legea zboară ca avioanele de vânătoare, în sus şi-n jos, fără să se prindă ceva de mintea lor.
Referitor la faptul că, surpriză, consilierul independent Orosz s-a abţinut, unii spun că s-a întâmplat ceva între el şi colegii pesedişti cu care a bătut palma şi cărora le-a promis sprijin la vot, inclusiv în mod public. „Ori ceva ruptură între ei s-a produs, ori ceva nu-i totuşi în regulă cu acest proiect, că altfel Orosz vota ca şi până acum: cu ochii închişi! Fără să-i pese dacă e bun sau nu proiectul. Ceva este…”, ne spunea luni, după şedinţă, un consilier local liberal. Rămâne de văzut de care parte a baricadei va lupta „independentul” Orosz.
logo

Comenteaza

Comenteaza