La Petrila / Parada primăverii responsabile

631
de Ziarul Vaii Jiului
Vineri, 7 aprilie 2017, elevii Şcolii Gimnaziale I. D. Sîrbu Petrila au desfăşurat încă o activitate  în cadrul proiectului European „Mănâncă responsabil!” – „Parada primăverii”.
„Parada primăverii”
este un proiect educaţional care contribuie la educarea eco-gândirii creative a elevilor în scopul găsirii celor mai eficiente metode de colectare şi refolosire a deşeurilor. Deşeurile îşi cer drepturile şi vor să fie respectate, colectându-le selectiv. Viaţa lor reîncepe prin procesul de reciclare şi astfel ajung din nou în mâinile oamenilor.
Prin această paradă elevii Şcolii Gimnaziale „I.D. Sîrbu”, îndrumaţi de către cadrele didactice şi ajutaţi de părinţi, au demonstrat că deşeurile nu sunt gunoaie. La paradă au fost la înălţime, pe scenă, deşeurile au fost purtate cu mândrie de copii. Dansurile, muzica şi voia bună au fost ingredientele pentru o paradă a primăverii responsabile.
De asemenea, talentaţii elevi au decorat sacoşe de hârtie sau pânză pentru cumpărături cu mesaje care îi îndeamnă pe membrii comunităţii la un consum responsabil. Prin acest consum responsabil copiii ştiu că pot avea un mediu sustenabil. Multe sacoşe au prezentat Codul eco şi Codul consumului responsabil de alimente:
Salvarea planetei este şi în farfuria ta!
1. Analizăm şi cumpărăm doar cât este necesar;
2. Consumăm alimente locale;
3. Valorificăm deşeurile;
4. Aducem meniul la 0 kilometri;
5. Consumăm legume şi fructe de sezon;
6. Limităm consumul de hrană procesată;
7. Respectăm drepturile deşeurilor;
8. Gătim creativ şi în armonie cu natura.
Aşa au pus elevii şcolii multă dragoste pentru natură, dragoste care va contribui la sustenabilitatea mediului.
Mătulescu Roxana, preşedinta Comitetului eco-logic, a declarat: „Sperăm ca munca noastră să aibă rezultate şi oamenii să înţeleagă ce înseamnă să fii responsabil.
„Să punem soare în loc de ceaţă/ Să punem vântul cald în loc de gheaţă/ Iar în copaci, sătui de geruri grele,/ Să punem frunze, flori şi rândunele. Să punem dragoste de viaţă.” (Tiberiu Jugănaru)
Consilier educativ,
Prof. Liliana GHEBAN 

Comenteaza

Comenteaza