
de Corneliu BRAN
Media asigurărilor de locuinţe în toată ţara este la 47%, Bucureştiul dominând la acest capitol cu circa 65%, probabil de frica „marelui cutremur devastator” de care se tot vorbeşte. La Petrila lucrurile nu stau deloc aşa.
Cu toate că există şi o lege în acest sens care obligă cetăţeanul să-şi facă anual câte o poliţă de asigurare pentru locuinţă, procentul asigurărilor de acest gen este foarte mic în momentul de faţă. Conform datelor deţinute de primărie şi din ceea ce susţine primarul Vasile Jurca, Petrila are „sub 10% din apartamente de bloc şi case asigurate”! Unde mai pui faptul că nici măcar primăria nu e la zi cu asigurările locuinţelor sociale şi a clădirilor ce-i aparţin, fapt recunoscut chiar de primarul oraşului. O primărie care în 2016 n-a avut nicio astfel de asigurare încheiată din cauză că cei care au făcut la început de an bugetul n-au prevăzut acest lucru! Actualul primar susţine că situaţia se va schimba radical cât de curând, în noul buget local fiind prevăzut acest cost.
„Nu sunt asigurate nici 10% din locuinţe şi case, din toate datele noastre rezultând acest lucru. E un procent extrem de mic şi cred că pentru cetăţeni nu e deloc bun acest lucru. Mai ştiu faptul că anul trecut, după ce au fost acele calamităţi din vară, vorbesc de gheaţa care a spart mai multe acoperişuri de la blocuri, am avut foarte multe solicitări să-i sprijinim pe oameni pentru a-şi reface acoperişul. Noi, din punct de vedere legal, nu avem această posibilitate, dar cetăţenii probabil nu ştiu. I-am întrebat pe cei care au venit la primărie să solicite acest ajutor din partea noastră dacă nu cumva au asigurare obligatorie pe locuinţă. Dacă aveau într-adevăr se puteau deconta apoi lucrările. Am constatat că nici 10% nu aveau această asigurare, deşi legea îi obligă pe toţi proprietarii să aibă aşa ceva, iar suma de asigurare nu-i aşa de mare din câte ştiu eu. Sincer, nici primăria nu-i cu acest gen de asigurare la zi, trebuie să recunosc asta. Avem obligaţia să facem o astfel de asigurare la locuinţele din fondul locativ de stat, la locuinţele care sunt în domeniul public sau privat al consiliului local. Nu ştiu exact care e numărul acestor locuinţe, ştiu doar că numai locuinţele sociale sunt în jur de 150, cu cele patru blocuri noi din Lonea finalizate în 2014. Dar ţin să asigur cetăţenii că vom schimba anul acesta situaţia. Anul trecut bugetul nu a fost făcut de noi, anul acesta o să ţinem cont şi de aceşti bani care vor fi plătiţi pentru asigurarea aceasta obligatorie. Pe această cale le recomand şi cetăţenilor din Petrila să meargă să facă această asigurare obligatorie, deoarece nu se ştie niciodată când e nevoie, Doamne fereşte, de ajutorul ei! Costurile unei poliţe de asigurări de locuinţe nu sunt foarte mari, iar când e vorba de o calamitate care provoacă daune o astfel de asigurare face, cum se zice, toţi banii. Acesta ar fi sfatul meu pentru toată lumea din oraş. Când rămâi, să zicem fără acoperiş la casă, din cauza vântului, e mai uşor să te duci la asigurator şi să ceri despăgubirea ca să îţi refaci acea stricăciune decât să iei un împrumut din bancă sau să îţi investeşti propriii bani economisiţi ca să faci acest lucru. La asta trebuie să se gândească, părerea mea, toată lumea”, a declarat marţi edilul petrilean pentru ZVJ.
