La şedinţa de luni, 14 iulie, de la sediul SNMVJ, s-a hotărât negru pe alb: / Fiecare angajat, dintre cei 256 care vor părăsi sistemul anul acesta, va umfla câte 31.240 lei net plată compensatorie

194
de Corneliu BRAN
Ieri dimineaţa, până spre prânz, la sediul Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului din Petroşani a avut loc o şedinţă mai amplă legată de anumite probleme interne şi de ordin organizatoric a societăţii şi de o nouă rundă de negocieri dintre conducere şi sindicate. La şedinţă au fost prezenţi toţi cei din conducerea SNÎMVJ, în frunte cu directorul general Aurel Anghel, directorii de la cele trei sucursale miniere ale societăţii, Petrila, Paroşeni şi Uricani, şi patru lideri de sindicat.
Criteriul 3 aprobat…
Prima discuţie a fost legată de comisia stabilită pentru aprobarea cererilor de disponibilizare. După cum se ştie aici s-au stabilit de curând trei criterii, două fiind aprobate de toată lumea în urma discuţiilor, cel de-al treilea rămânând oarecum în aer. Ei bine, ieri a fost aprobat şi cel de-al treilea criteriu, care stabileşte că fiecare cerere de disponibilizare va fi analizată în parte de către cei din comisie. În momentul de faţă 35 de cereri sunt supuse analiziei şi aprobării.
Trei din patru aprobate…
Cel de-al doilea punct de discuţie de luni a fost legat tot de o comisie, mai precis de comisia de negociere a SNÎMVJ. Deşi la întâlnire n-a fost permis accesul presei, am aflat că s-au concretizat trei din cele patru cereri ale sindicatelor, ultima urmând să fie şi ea concretizată până cel târziu pe data de 1 august.
Prima cerere aflată în negocieri a fost cea legată de cuantumul plăţilor compensatorii. Se ştie că la primele întâlniri nu s-a prea căzut de acord cu acest cuantum. Ei bine, ieri s-a stabilit, clar, care va fi acest cuantum, toate părţile prezente căzând de acord. Este vorba de suma brută de 37.200 lei (31.240 lei net), o sumă cu 4.000 lei mai mare decât anul trecut, ceea ce înseamnă ceva în plus pentru cei 256 de oameni care vor ieşi din sistem în anul 2014. Al doilea punct al discuţiilor s-a încheiat printr-un protocol, prin care s-a stabilit prima de Ziua Minerului. Ea va consta în tichete cadou de 400 lei/ angajat, indiferent de activitatea prestată sau de faptul că lucrează în subteran sau la suprafaţă.
Al treilea punct este legat tot de Ziua Minerului. Luni la şedinţă a fost stabilit şi bătut în cuie şi programul de lucru pe luna august, aici intrând şi ziua de 6 August – Ziua Minerului, care, conform celor stabilite de părţile care s-au aflat în negocieri, va fi zi liberă plătită, urmând ca ea să fie recuperată trei zile mai apoi, pe data de 9 august.
Cel de-al patrulea punct, singurul neconcretizat încă, a vizat stabilirea sporului de front. În prezent acesta este de 850 lei, iar sindicatele cer o mărire de 50 lei, motivaţia lor fiind că salariul minim pe economie va fi şi el 900 lei. Sindicatele, dar şi conducerea au cerut un calcul pe această temă, care să stabilească care va fi costul suplimentar pe care trebuie să-l suporte societatea, urmând ca în cel mai scurt timp să se dea un răspuns, până cel târziu la 1 august. Cum sursele noastre spun că nu este nicio problemă, deoarece mai există nişte bani care n-au fost folosiţi, probabil că acest spor va ajunge fără probleme la suma cerută de sindicate, adică 900 lei.

Comenteaza

Comenteaza