
Angajaţii minelor puse pe lista neagra a închiderii din decembrie 2018 pot dormi liniştiţi. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara reconfirmă faptul că vor fi preluaţi cei care, la momentul încetării activităţii, nu vor îndeplini condiţiile de pensionare.
Răspunsul la întrebarea senatorului Haralambie Vochiţoiu, vicelider al grupului parlamentar PSD din Senat, dat de către Ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a clarificat situaţia angajaţilor minelor ce urmează a fi închise până în anul 2018, respectiv Petrila, Paroşeni şi Uricani. Aşadar, cele două societăţi – Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA şi Complexul Energetic Hunedoara – vor respecta convenţia semnată în noiembrie 2012, prin care se stipula preluarea angajaţilor celor trei mine care, în momentul încetării activităţii, nu vor îndeplini condiţiile de pensionare. Totodată, potrivit răspunsului la scrisoarea adresată secretarului de stat din cadrul Ministerului Energiei, Maricel Popa, CE Hunedoara se angajează să preia întreaga cantitate de cărbune extrasă de SN de Închideri Mine Valea Jiului până la momentul închiderii minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani.
Pentru protecţia socială a angajaţilor minelor neviabile s-a încheiat o convenţie la data de 21 noiembrie 2012 între sindicate, Complexul Energetic Hunedoara, prin directorul general Costel Alic, şi Petru Drăgoescu, directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA la acel moment. În acest protocol s-a convenit că, pe perioada desfăşurării activităţii de închidere a minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani, Complexul Energetic Hunedoara va angaja în sistem prioritar salariaţii de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA. Totodată, CE Hunedoara va prelua toţi angajaţii care până la data de 31.12.2018 nu îndeplinesc condiţiile de pensionare. Aceste mine vor beneficia şi de ajutor de stat, ce cuprinde o importantă componentă socială prin care salariaţii societăţii vor primi plăti compensatorii şi vor participa la programe de reconversie profesională.
Ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, asigură respectarea convenţiei semnate la data de 21 noiembrie 2012, menţionând şi faptul că, în ceea ce priveşte programul pentru finalizarea închiderii celor trei mine până în anul 2018, pentru fiecare mină în parte există un „material voluminos, elaborat de un institut de proiectări miniere, în baza legislaţiei de închideri de mine”.
După împrumutul din 2009, accesat de România de la FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană au impus câteva condiţii prin care se menţiona închiderea minelor/ societăţilor care au datorii uriaşe către bugetul statului. Printre acestea, se află şi minele Petrila, Paroşeni şi Uricani, care au trecut la SN de Închideri Mine Valea Jiului şi urmează a-şi înceta activitatea până la sfârşitul anului 2018.
Crina TIMAR
