La un festival în Polonia / „Junii Petrileni” au câștigat Trofeul Tinereţii și Măiestriei

72
de Corneliu BRAN

Ansamblul de Dansuri „Junii Petrileni” trece printr-o perioadă foarte bună. Între un festival internațional de calitate în Polonia și un altul ce se întrezărește luna aceasta în Bulgaria, am stat de vorbă la întoarcerea în țară cu șeful ansamblului petrilean, Constantin Cigmaian, pentru a afla pentru dumneavoastră ce-au făcut „Junii” prin Polonia la cel mai mare festival de folclor din centrul Europei, ajuns anul acesta la a XV-a ediție. 

„Copiii Munților și Văilor”
Festivalul este organizat de ani buni de către Centrul Cultural Municipal Dydnia și se intitulează Festivalul Internațional de Folclor „Copiii Munților și Văilor”. El este, an de an, organizat în luna iulie în localitatea Niebock, comuna provinciei Dydnia. Conform directorului festivalului, Jacek Adamski, ideea de organizare a festivalului este aceea de a „cultiva și prezenta dansuri și cântece din diferite regiuni ale lumii, cântate și dansate de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani”. Fiecare zi dintre cele trei de spectacole i-a avut pe scenă și pe „Junii Petrileni”.

Dansatori din 7 țări
În cadrul festivalului de anul acesta, polonezii au găzduit ansambluri folclorice din șase țări, pe lângă cele din Polonia. Pe scenele amenajate în trei localități diferite au evoluat ansambluri formate din tineri din Slovacia, Georgia, Turcia, Ucraina, Macedonia și România.
„Tinerii noștri și eu, personal, au venit acasă cu o impresie extraordinară despre Polonia, dar mai ales despre polonezi. Ne-au întâmpinat din prima zi cum nu ne-a întâmpinat nimeni, niciodată. Ne-au salutat în limba română și au fost mereu alături de noi, de parcă noi eram singurii pe-acolo. Nici un alt ansamblu n-a avut parte de așa primire și de tot ce a fost timp de trei zile. Mai mult, după prima zi de dansuri, au fost și mai generoși. Ne-au spus că dansurile noastre le-au plăcut cel mai mult și că sunt impresionați de dansurile și de cântecele românești! Am rămas surprins și nu știam de emoții ce să le spun. După trei zile de dansuri pe scene din trei localități, una chiar pe un stadion, unde vreau să vă spun că s-au umplut tribunele cu mii de polonezi, așa ceva rar vezi, Junii Petrileni au obținut Trofeul Tinereții și Măiestriei, apoi, flori și diplome de excelență, plus machete cu păpușile festivalului. La spectacolul nostru, minute în șir am fost ovaționați, mai ales pe stadion, de nu ne venea să credem! A fost ceva extraordinar și aveam lacrimi în ochi de emoții și fericire, că așa ceva rar mai vezi! Și am umblat ceva prin țară și prin lume cu ansamblul, dar ca în Polonia mai rar! Le mulțumim și pe această cale!”, ne-a spus printre altele Costică Cigmaian, instructorul „Junilor Petrileni”.

Fără diurnă
Interesant este că la plecarea în Polonia „Junii Petrileni nu au beneficiat de nici un sprijin din partea autorităților locale, Consiliul Local și Primăria Petrila. Totuși, primarul Vasile Jurca a sponsorizat, personal, banii de motorină pentru microbuzul și autoturismul care i-au dus pe cei 14 din ansamblu spre Polonia. Chiar a sărăcit Primăria Petrila așa mult, că nu poate susține o amărâtă de deplasare în Polonia? Ce se întâmpla dacă primarul Jurca nu avea schimbat?

Ospitalitatea polonezilor 
„Am fost cazați de ei gratuit și ne-au oferit zilnic trei mese, cu bufet suedez, fiecare a mâncat și a băut ce a dorit. Mâncare bună, iar sucuri și apă la discreție pe tot parcursul zilei. Așa ceva rar mai vezi chiar și în țări mai dezvoltate, Franța, Italia, Germania… Polonezii au dat super clasă la tot ce am văzut până acum! Ne-au dus să vizităm catedralele din regiune, dar și biserici mai mici. Ne-au dus la ștrand, unde am petrecut o zi de poveste, iar la final, ca și la sosire, ne-au mulțumit pe scenă, în limba română, pentru participare!”.

Palinca și Guță – la putere
„Noi le-am oferit organizatorilor cadouri. Mai modeste, dar din tot sufletul. Le-am dat CD-uri cu muzică de-a noastră, le-am dat calendare personalizate cu Junii Petrileni, ca amintire, dar mai ales răchie de casă făcută de mine. O țuică așa cum scrie la carte. Și care le-a plăcut foarte mult, am văzut că dintr-o singură sticlă s-au amețit și s-au simțit foarte bine vreo nouă de-ai lor! Tot spuneau: palinca, palinca… M-am bucurat că le place! Dar ce vreau să vă mai spun este că în vreo două seri, după spectacol, s-a organizat discotecă în aer liber, unde au participat toate ansamblurile venite și foarte mulți polonezi. De fiecare dată știți cu ce s-a încheiat discoteca? Cu cântece românești, învârtite și manele. I-am zăpăcit cu muzica noastră! Erau extaziați și să vedeți ce jucau toți pe învârtitele ardelenești! Nu mai zic de manele… Ultimele melodii ale lui Guță erau cântate în cor și jucate de n-ai văzut. Le spuneam că sunt manele… Manele, manele, spuneau și ei și dansau mai cu foc! Rar vezi așa ceva și am fost mândru că sunt român!”, a încheiat discuția Constantin Cigmaian.

Comenteaza

Comenteaza