Liceenii petrileni au sărbătorit. Dobrogea, zona care a cucerit Ziua României

268

Sala de sport a Colegiului Tehnic Constantin Brâncuşi din Petrila a fost plină ochi, vineri, elevii şi profesorii de la acest liceu fiind cei care au sărbătorit România.

Elevii petrileni au adus în sala sportului Banatul, Crişana, Maramureş, Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Bucovia şi Basarabia.

“Elevii ştiau deja ce au de făcut şi s-au mobilizat şi cel mai tare m-a impresioant faptul că s-au implicat cu tot sufletul lor şi sper că la spectacolul de azi să arate cât de mult îşi iubesc ţara. Vrem să arătăm că măcar o zi pe an merită să ne-o dedicăm ţării noastre”, a declarat Gabriela Belgiu, consilier educativ şi profesoară de chimie la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi Petrila.

Programul a debutat cu intonarea imnului de stat “Deşteaptă-te, române!”, iar apoi fiecare clasă de elevi şi-a prezentat cât mai bine zona.

“A fost destul de greu să  ne pregătim din cauză că nu am avut coregraf şi am făcut noi singuri tot. Am încercat să facem de pe internet, cu greu dar am reuşit şi suntem inventivi şi pentru România orice”, a declarat o elevă a liceului.

Cei care au reprezentat Ardealul s-au îmbrăcat în costumele tradiţionale şi au pregătit un program artistic complex.

“Reprezentăm Ardealul şi ne-am străduit foarte tare, foarte mult, am căutat să facem cât mai bine o coregrafie cât de bună. Vrem să reprezentăm cât mai bine Ardealul, atât cu standul cât şi cu dansul”, a spus o altă elevă de la Constantin Brâncuşi Petrila.

Nici oltenii nu au fost mai prejos.

“Ne-am pregătit foarte mult în ceea ce priveşte standul, costumaţia tradiţională oltenească, Oltenia fiind zona pe care o reprezentăm. Ne-am pregătit foarte mult, părinţii ne-au ajutat, ne-au fost alături, diriginţii la fel. Este o zonă frumoasă, zona Olteniei. Consider că ziua României în Valea Jiului a evoluat, avem tot felul de evenimete, spectacole organizate de zilele oraşelor datorită primarilor din această zonă cărora le mulţumim”, a declarat un elev al liceului.

Profesorii le-au fost de mare ajutor elevilor.

“Clasele din liceul nostru s-au pregătit împreună cu diriginţii, au fixat coregrafii şi după au trecut la treabă. Majoritatea claselor reprezintă o zonă geografică a ţării noastre şi a Republicii Moldova, Basarabia, Bucovina, ţinem neapărat la naţionalitate la poporul român, noi suntem români  şi trebuie să valorificăm fiecare idee, fiecare lucru bun ce a avut loc în istoria poporului român”, a declarat Gheorghe Boanta, profesor organizator al evenimentului.

Elevii s-au pregătit cu programe specifice din fiecare zonă, mâncăruri tradiţionale, acţiuni folclorice din zonele respective, dansuri populare.

De la eveniment nu au lipsit autorităţile locale, iar primarul oraşului Petrila s-a declarat mândru de elevii de la Constantin Brâncuşi

 “Manifestările dedicate cinstirii zilei de 1 decembrie au început de joi în oraşul Petrila. Merită cetăţenii din Petrila  şi este bine că cinstesc cu preţuire şi respect să memorăm actele de vitejie şi dăruire pe care înaintaşii nostri le-au făcut pentru  unirea şi întregirea neamului la 1 decembrie 1918, acum 95 de ani. La mulţi ani tuturor românilor! La mulţi ani, România! La mulţi ani, petrileni!”, a declarat Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila.

Potrivit profesorilor organizatori, întregul eveniment a reprezentat un concurs între elevi. Au fost premiate cel mai frumos stand, cel mai frumos dans popular, cele mai frumoase costume şi cea mai originală şi frumoasă muzică.

Elevii care au reprezentat Dobrogea au câştigat concursul cu un dans tradiţional dobrogean.
Iulia BĂLUŞĂ

http://www.gazetadedimineata.ro

 

 

Comenteaza

Comenteaza