
Vă anunțam acum o săptămână că cel mai mare concurs de salvare minieră și de suprafață va începe joi, 14 noiembrie, la Petroșani. Și această a XII-a ediție este organizată de Asociația Salvatorilor Minieri și de Suprafață din România, în parteneriat cu INCD INSEMEX Petroșani și Complexul Energetic Hunedoara cu sediul în Petroșani.
5 echipaje
Joi dimineața s-a dat startul competiției de salvare. În prima zi au intrat în concurs echipajele de salvare subterană, respectiv 5 echipaje formate din salvatori minieri. La această secțiune au prezenți și salvatorii Văii Jiului de la cele patru mine ce aparțin de Complexul Energetic Hunedoara, minele de la Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea, și salvatori de la Salina Praid.
Directorul general al INCD-INSEMEX Petroșani, George Artur Găman, a vorbit despre rolul salvatorului în societatea românească.
A fost prezent, de asemenea, la deschiderea evenimentului, alături de alți oficiali din lumea salvatorilor, oameni cu experiență desăvârșită în domeniu și care au o experiență în spate în acest „sector” de salvări de vieți omenești din situații grele, la limită, unde orice secundă în plus contează, Nicolae Voinoiu, director în cadrul Inspecției Muncii din București, totodată și președinte de onoare al Asociației Salvatorilor Minieri și de Suprafață din România (ASMSR).
Tot joi, 14 noiembrie, începând cu orele 16,00, la fosta Mină Petrila a avut loc moment comemorativ la Monumentul Salvatorilor Minieri din curtea fostei exploatări miniere, spre aducerea aminte a salvatorilor minieri căzuți la datorie. Frumos gest și vom reveni cu acest eveniment în ediția viitoare.
Clasamentul
Înainte de închiderea ediției, am aflat și ordinea concursului desfășurat în ziua de joi, 14 noiembrie, pe linie de salvare minieră națională.
Pe primul loc s-a situat echipajul Minei Lonea, urmat de echipajele salvatorilor de la Salina Praid, minelor Lupeni, Livezeni și Vulcan.
În celălalt concurs, cu caracter local, pe linie de mecanici stație de salvare, organizat în paralel cu acest concurs național, organizat tot de cei ce s-au ocupat și de concursul de salvare minieră, clasamentul arată astfel: locul I – echipajul Minei Lonea (deci, din nou Mina Lonea!), locul II – Mina Lupeni și locul III – Mina Livezeni.