Luptă ca în arenă pentru pășunile din Petrila

227

Petrilenii au disputat ca niște adevărați gladiatori hectarele de pășune scoase la licitație de administrația locală. Mai ceva ca niște tablouri ale unor pictori celebrii, pășunile de pe meleagurile petrilene au fost licitate pentru sume exorbitante. Crescătorii de animale care-și duceau din moși strămoși animalele pe pășuni au intrat în conflict cu noii crescători. În aceste condiții, la Petrila se poate spune că pășunea a devenit un bun de valoare, mai ales că statul oferă subvenții importante pentru cei care au terenurile în administrare. Sumele licitate au ajuns chiar și la 3000 de lei pe un hectar.

Nouă pășuni au fost scoase, marți, la licitație conform cu Ordonanța 24 care obligă Consiliul Local să pună la dispoziție aceste terenuri cetățenilor din orașul Petrila. La licitație au participat atât proprietari cât și asociații de crescători de animale.

„Cetățenii prezenți la licitație au intrat chiar și în polemică, iar motivul scandalului a fost apariția unor fermieri noi care nu dețin animale și le-au luat locul fermierilor care scot vitele la păscut pe acele terenuri de când se știu, din tată în fiu. Sumele pentru care s-au licitat pășunile au fost unele enorme”, a declarat pentru GDD, Vasilică Jurca, viceprimarul orașului Petrila.

Miliarde pentru pășuni

Proprietari de animale, angajați APIA, reprezentanți ai diferitelor forme de asociere a crescătorilor de animale, toți s-au ”bătut” pe pășunile petrilene.

Potrivit reprezentanților administrației locale, pășunile au fost licitate la sume enorme. Astfel,  pășunea Dobraia, cu o suprafață de 254 de hectare, comisia a concesionat-o pentru suma de 1.860 de lei pe hectar. Licitația a fost câștigată de Ioan Dănilă- apropiat al primarului Ilie Păducel. Dănilă a licitat cu 10 lei mai mult pe hectar față de angajatul centrului local APIA, Dorin Curtean, persoană care s-a înscris la toate licitațiile. Așadar numai pentru această pășune primăria va primi anual peste 470 mii lei.

Pentru pășunea din Frunți, care are 117 hectare, Dorin Curtean a licitat până la 1.950 de lei, însă un alt petrilean a oferit  2.100 de lei, adjudecându-și astfel pășunea.

Terenul de 49 de hectare din  Plai a fost licitat la o cotă mai mică decât cel din Frunți, și anume  205 lei pe hectar. Parcela a fost câștigată de Agroferm, o asociație din care, potrivit reprezentanților primăriei, ar face parte și inginerul Dorin Curtean, angajatul centrului APIA din localitate.

Și lupta pentru parcelele de pășune a continuat. Așa se face că pentru pășunea Buha licitația a arătat o discrepanță între sumele oferite de participanți. Un petrilean a oferit suma de 155 de lei pe hectar, Agroferm (asociația la care ar fi implicat și Dorin Curtean-n.r.) a oferit 160 de lei, iar Dorin Curtean a crescut prețul până la  2.200 de lei pe hectar, devenind astfel ”posesorul” Buhei.

Viceprimarul din Petrila susține că există suspiciunea că Dorin Curtean, cel care a oferit un preț mic și unul mare, va ajunge să-și adjudece pășunea la prețul cel mai mic.

„Domnul Curtean a licitat această sumă enormă și cu siguranță se va retrage, iar câștigătorul licitației va fi asociația Agroferm din care face parte și reprezentantul APIA”, a precizat Vasilică Jurca.

Dorin Curtean, angajatul APIA din Petrila, se apără și spune că a participat la această licitație pe cont propriu în calitate de persoană fizică, susținând  că nu este implicat în Agroferm. Tot Curtean spune că  rămâne de văzut dacă va încheia vreun contract pentru pășunea din Buha.

Sumele exorbitante nu s-au oprit aici. Curtean a continuat să fie un ofertant de temut pentru doritorii de pășuni. Așa se face că  pentru cele 44 de hectare din Cotul Ursului, Curtean s-a luptat cu Constantin Jianu. În acest caz, prețul a ajuns până la 2.500 de lei pe hectar, ofertantul fiind Curtean. Jianu a plusat, adjudecându-și pășunea după ce a oferit cu 10 lei în plus ope hectar. , Disputa dintre cei doi nu s-a oprit nici la pășunea Piciorul Caprei, în suprafață de 21 de hectare, pentru care Curtean a dat 3000 de lei pe hectar, fiind însă din nou devansat de  Jianu care a ridicat prețul la 3.100 de lei pe hectar.

Angajatul APIA Petrila susține că a fost avertizat de Jianu că nu va putea să-și adjudece pășunile, așa că acum spune că va sta cu ochii pe el.

„Acest om mi-a spus de la început că o să contraliciteze și că orice sumă voi licita eu, el va pune o sumă mai mare. Această persoană nu a pășunat deloc pe acești munți și nu mi se pare corect să obțină aceste terenuri, mai ales că el este de la Gorj. Eu am licitat pentru că au licitat și alții. Au vrut să mă provoace să licitez sume enorme. Cred că au făcut acest lucru doar ca să obțină subvenția oferită de APIA, dar o să stau cu ochii pe ei să văd dacă folosesc pășunile cum trebuie”, a declarat, marți, pentru GDD, Dorin Curtean, reprezentant al centrului local APIA.

Reprezentantul APIA susține că a fost sabotat de „mafia locală”  și crede că această licitație va fi reluată, deoarece sumele licitate sunt enorme.

Iulia BĂLUȘĂ

Comenteaza

Comenteaza