MAGDA CATONE REVINE PE SCENA TEATRULUI DIN PETROȘANI ÎN PIESA ”ȘI CU VIOLONCELUL CE FACEM ?”

92

Cetățean de onoare al municipiului Petroșani, actrița Magda Catone revine pe scena Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu”, luni, 11 noiembrie 2019, în cadrul unui spectacol montat de Teatrul de Artă din Deva. Este vorba despre piesa „Și cu violoncelul ce facem ?„ de Matei Vișniec, în regia lui Daniel Bucur.

Scrisă într-o cheie absurdă, la fel ca majoritatea pieselor lui Vișniec, cu accente de comedie, în viziunea lui Daniel Bucur, piesa „Și cu violoncelul ce facem ?„aduce în spațiul scenic trei personaje: Doamna cu Voal, Bărbatul cu Ziar, Bătrânul cu Baston. În același spațiu, un al patrulea personaj, Bărbatul cu Violoncel, repetă continuu, cu scurte întreruperi, aceeași piesă muzicală, “deranjându-i“ din ce în ce mai mult pe cei trei. Undeva dincolo de acest spațiu, “afară”, plouă diluvian. Cei trei, într-o alianță ad-hoc, vor să-l elimine pe cel pe care nu-l înțeleg și hotărăsc să-l ucidă. O “sentință” comutată în ultimul moment, în alungarea în potopul de “afară”. Rămâne însă în urmă, ca martor mut, violoncelul. Doamna cu Voal este cea care preia violoncelul și rostește întrebarea insistent “Și cu violoncelul ce facem?”.

”Momentele de comedie se succed, în spatiul straniu și sufocant, rupând ritmul și purtând publicul către finalul apăsător, dar plin de semnificație. Nici o clipă spectatorul nu este lăsat să răsufle, să se «plictisească». Se trece abrupt și direct de la comedie la tragedie. Se joacă cu sufletul la gură, concentrat, dens. Elementele de teatru expresionist articulate prin costume, dar mai ales prin umbrele pe care le aruncă personajele pe pereții și fundalul scenei, vor contribui decisiv la senzația de spatiu fără timp, suspendat la limita veșniciei morții”, spune regizorul Daniel Bucur.

Pe scenă, alături de Magda Catone vor urca apreciații actori ai teatrului devean Mihai Panaitescu
și Andreea Pascu. De asemenea, la punerea în scenă a acestui spectacol și-au mai dat concursul: Pedro Negrescu (muzica), Răzvan Breazu (Light design), Robert Pop & Ciprian Gavruș (Video) și Daniel Bucure (scenografia și regia).

Dramaturgul Matei Vişniec (n. 1956) trăieşte şi lucrează din anul 1987 la Paris. Operele sale au fost traduse şi reprezentate în peste 20 de ţări din lumea întreagă. Piesa într-un act “Și cu violoncelul ce facem ?”, scrisă în 1989, a avut premiera în 1990 la televiziunea publică, fiind prima montare a unei piese românești de după Revoluție, sub bagheta regizorală a lui Nicolae Scarlat. De atunci piesa a înregistrat numeroase puneri în scenă în teatrele din țară.

Spectacolul de la Petroșani va fi prezentat pe scena Teatrului ”Ion D. Sîrbu”, luni, 1 Noiembrie, de la ora 18.00, în Sala mare. Biletele se găsesc la Agenția teatrală.

Tiberiu Vințan

Comenteaza

Comenteaza