Mai multe clădiri rămân în picioare la mina Petrila. SNÎMVJ a mai primit autorizare pentru dărâmare a două clădiri din zona de protecție a monumentelor istorice. Ecologizarea trebuie finalizată până la sfârșitul anului

369

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului va mai demola, începând de luni, încă două clădiri din cele aflate în zona de protecție a monumentelor istorice. Cum acțiunea de ecologizare trebuie finalizată până la sfârșitul acestui an, pe terenul minei Petrila vor rămâne în picioare mai multe clădiri, iar administrația locală va trebui să se descurce cu ele.

Acțiunea de demolare a clădirilor de la mina Petrila va fi reluată, cel mai probabil de la începutul săptămânii viitoare, după ce aceasta a fost stopată timp de mai multe luni.

”Din cele șase clădiri pe care le-a solicitat administrația publică locală să le demolăm, din cele 23 din zona de protecție, am primit aviz doar pentru două. Este vorba de o magazie și o fundație a unui rezervor de decantare reziduuri petroliere. În rest, puțul cu skip vechi și silozurile aferente au rămas în procedură de clasificare ca monumente istorice, iar cât privește separația, estacada și restul, dacă se dorește desființarea acestora trebuie întocmită o documentație elaborată de către o direcție a Ministerului Culturii”, a declarat, miercuri, pentru GDD, Petru Drăgoescu, directorul tehnic al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Conform sursei citate, întocmirea documentației ar dura cel puțin un an.

”În momentul de față societatea are fonduri alocate pentru a finaliza lucrările la Petrila doar pentru acest an. Ca urmare, pe ce am primit aviz demolăm, iar după aceea trecem la întinderea pământului fertil și însămânțarea pământului. Ce rămâne în amplasament, asta este. Le preia administrația locală”, a mai spus Drăgoescu.

Molozul rezultat din demolarea celor două clădiri va fi folosit pentru rambleierea Puțului Centru și astfel va fi finalizată și etapa de închidere a legăturilor dintre subteran și suprafață.

Mai mult de 7 milioane de lei este valoarea clădirilor ce au aparţinut fostei unităţi miniere din Petrila, pe care administraţia publică ar vrea să le preia de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Aici sunt incluse și imobilele trecute în patrimoniul istoric național.

Valoarea clădirilor a fost stabilită în urma unei evaluări comandate şi plătite de SNIMVJ, care a costat 8.300 de lei. Valoarea stabilită de evaluator este foarte apropiată de cea de inventar, iar clădirile ar urma să ajungă în patrimoniul Primăriei Petrila. Este nevoie, însă, de acceptul Ministerului Finanţelor şi de cel al Ministerului Energiei.
În decembrie 2015 Ministerul Culturii a oprit demolările de pe fosta platformă industrială a Minei Petrila şi asta după ce a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Culturii prin care clădirile au fost încadrate în grupa valorică “A”. Preparația veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi sunt clădirile monumente istorice de la mina Petrila încadrate în categoria “A”. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, dar aceasta a fost demolată de administrația locală înainte ca lista să fie avizată de oficialii Ministerului Culturii.
Valoarea contractului pentru mina Petrila, care prevede ”reabilitare și recultivare suprafețe” este de circa 20,5 milioane de lei.

Mina Petrila este prima din cele trei mine ale SNÎMVJ care a fost închisă. Ecologizarea perimetrului minier Petrila ar fi trebuit realizată pe parcursul anului 2016, însă acest lucru a fost imposibil din cauza faptului că mai multe clădiri au intrat în patrimoniul istoric.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza