Mii de pubele cu garanția expirată, neridicate de administrațiile locale din zona Văii Jiului

480
Peste 8000 de pubele, containere și compostoare ieșite din termenul de garanție au costat peste un milion de euro din fonduri europene. Vorbim numai de cele care au ajuns în Valea Jiului. Din cele peste 8000 de bucăți, primăriile au ridicat doar 1063 de bucăți. Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara susțin că deși garanția pentru aceste containere a expirat, ele pot fi preluate de operatorul zonal pentru că nu sunt stricate.

Lupeni și Baru, singurele primării ce au ridicat containerele

Doar două primării din zona arondată Văii Jiului a ridicat containerele și pubelele ce le reveneau, cumpărate pe bani europeni, pentru colectarea deșeurilor. Aceste obiecte și-au pierdut garanția, după ce timp de doi ani au stat depozitate fără a fi folosite.
La Lupeni au ajuns 1553 de pubele de 240 litri, 258 de containere de 1,1 mc și 102 bucăți de containere tip clopot. Administrația locală le-a depozitat la stadionul din localitate.
Primăria Baru este cea de-a doua din raza Văii Jiului care a ridicat 353 de pubele de 120 litri, 14 containere de 1,1 metri cubi, două containere de tip clopot și 328 de compostoare de 220 litri.

Reprogramări

Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Daniel Andronache, susține că primăriile care nu au ridicat containerele vor fi reprogramate.
O să-i reprogramăm. În afară de Valea Jiului, pe județ mai are de ridicat doar Primăria Deva”, spune Andronache.
Conform sursei citate, cei care au ridicat containerele pot să le folosească sau să le utilizeze până în momentul în care își începe activitatea operatorul ce va câștiga licitația de colectare a deșeurilor pe zona Văii Jiului.
În această zonă, Vulcanul și Aninoasa nu au nici măcar un container de ridicat întrucât, potrivit lui Andronache, nu au fost cuprinse în aplicația de finanțare.

Contractul de finanțare spune clar: containerele trec în administrarea operatorului. Trebuie să fie noi

Vicepreședintele CJ Hunedoara, Daniel Andronache, susține însă că aceste containere nu au nicio problemă.
S-a dat garanție la vremea aceea. Dar sunt numai niște roți care trebuie montate. Nu sunt deteriorate. Au stat acoperite, nu au stat în soare, nu sunt coapte, nu au nimic”, susține Andronache.
Adrian David, fost președinte al CJ Hunedoara, spune că, în conformitate cu proiectul containerele sunt proprietatea UAT-urilor dar ele urmează să intre în administrarea operatorului regional.
Conform aplicației de finanțare și a caietului de sarcini acestea trebuie predate operatorului în stare nouă. Dacă operatorul le refuză, ești obligat ca UAT să-i pui la dispoziție altele, iar cele din Valea Jiului costă 1,1 milioane de euro. Garanția pentru aceste pubele a expirat. Am ridicat problema în ADI, dar am fost bruscat verbal de domnul primar de la Petrila care mi-a spus să nu mai vorbesc în numele Văii Jiului, ci să vorbesc în numele municipiului Petroșani. Eu mi-am văzut de treabă. Noi măcar am obținut amendamentul ca doar acele UAT-uri care au nevoie de pubele să le ridice și să nu fie obligația de a se ridica într-un anumit termen”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Adrian David.
Potrivit sursei citate, administrațiile ce folosesc aceste containere ar putea fi obligate să achiziționeze altele noi.
Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza