Mina Lonea / 145 de ani de la prima tonă de cărbune extrasă

592
de Corneliu BRAN

Sâmbătă dimineața la Mina Lonea, mineri, ingineri, pensionari mineri ce au trudit la această exploatare minieră în decursul anilor și o serie de invitați din mediul mineresc și din administrația publică locală au sărbătorit cei 145 de ani de când la această mină de huilă din Valea Jiului s-a extras prima tonă de cărbune! Să recunoaștem un jubileu important pentru mineritul nostru, dar totodată trist, gândindu-ne la faptul că dacă la Bruxelles cei din Comisia Europeană nu aprobă prelungirea activității, atunci vorbim de ultimele zile de viață ale acestui important obiectiv industrial de pe raza celei mai estice localități din Vale. Poate și de aceea aniversarea a avut un aer trist, cei prezenți bucurându-se moderat și cu speranța unor vești bune primite zilele acestea de la București, via Bruxelles.
Placă memorială
Au fost prezenți la eveniment, alături de cei din conducerea Minei Lonea, în frunte cu actualul director Petru Baron-Dobre, cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara, cu șeful lor în primele rânduri, directorul general Samuel Dioane.
Începând cu orele 11:00, toată lumea ce aștepta în sala de apel, peste 100 de persoane adăpostindu-se de frigul și ninsoarea ce a cuprins toată țara, s-a „mutat” în curtea minei, în fața clădirii administrative, acolo unde a urmat să fie dezvelită o placă memorială, pe care sunt trecuți cei 145 de ani de minerit continuu de la Mina Lonea. Înainte de dezvelirea plăcii de către doi salvatori, a fost intonat în difuzoare „Imnul Minerilor”, un moment emoționant ca de fiecare dată, ce vine de fiecare dată în cinstea și amintirea ortacilor căzuți la datorie, jertfa supremă pe care minerii de pretutindeni o dau pentru a aduce la suprafață „aurul negru”, atât de prețios cândva.

Colinde
După momentul din curtea exploatării miniere, s-a schimbat registrul și s-a trecut la diplome aniversare. Acest moment s-a petrecut în sala de apel, pregătită sâmbătă festiv, cu un brad de Crăciun impozant gătit și el de sărbătoare, dar nu înainte ca un grup de copii de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” – ciclul gimnazial, coordonați de doamna profesor Aida Roșca, să ne încânte pe toți, vocal și la chitară, cu mai multe colinde românești, bine interpretate, spre încântarea celor prezenți.

Diplome aniversare
După finalul momentului artistic prezentat de tinerii amintiți, au urmat vreo douăzeci de minute de înmânări de diplome. Printre cei care au primit din partea CEH, a Sindicatului „Muntele” și a Minei Lonea diploma aniversară „145 de ani de minerit la EM Lonea, 1873-2018” a fost și colegul nostru și redactorul-șef al Ziarului Văii Jiului, scriitorul și jurnalistul Marian Boboc. Plecat cu treabă pe la Uniunea Scriitorilor, al cărei membru este, diploma sa a ajuns în mâinile subsemnatului și va ajunge negreșit la destinatar.
Au primit, de asemenea, diplome aniversare, înmânate de directorul minei, Petru Baron, foști și actuali directori ai minei, toți cei din conducerea actuală a CEH și a minei, o serie de invitați din cadrul adminis­trației locale din Petrila și județene  (cum a fost cazul consilierului județean Doinița Bălănesc), colaboratori în timp ai minei. Nu le vom mai scrie mai jos și funcțiile, ci doar numele și prenumele, iar ordinea e aleatorie: Samuel Dioane, Vasile Jurca, Arthur Găman, Gheorghe Bobar, Ilie Bălănescu, Nicolae Preda, Adrian Preda, Ilie Matei, Benor Voicescu, Daniel Dioane, Dorin Viorel Stan, Dacian Zamfir, Puiu Gabriel Petrescu, Marius Rogobete, Petre Bălănescu, Petru Baron-Dobre, Cosmin Chiuzan, Sebastian Popa, Gabor Imre Kovacs, Darius Câmpeanu, Alin Sân, Florin Burdea, Ovidiu Zaharie, Dorin Curtean, Doinița Maria Bălănesc, Mădălin Gongeanu, Sorin Laurețiu Vasile, Attila Alin Utvar, Ioan Adrian Bâtcan, Cristina Elena Avram, Marius Stoica, Ionel Sîrbu, Mihăilă Popesc, Maria Titinari, Cristian Tabarcea, Vasile Păduraru, Ionel Avram, Vasile Negrici, David Cristian Bădău, Alexandru Oprea, Samuel Frunză, Claudiu Nicolae Preda, Cristian Stoica, Nicușor Cornel Marea, Marcel Brânză, Florin Davidoaia și Maricel Munteanu. Dacă am scăpat pe cineva, să ne scuze…

Între bucurie și tristețe…
După acest moment, singurul care a vorbit asistenței a fost directorul Minei Lonea. Care a urat „Noroc Bun” și sărbători fericite minerilor și tuturor cetățenilor Petrilei și Văii Jiului.
În declarația făcută ZVJ la final, același director al minei, inginerul Petru Baron-Dobre, nu și-a putut ascunde tristețea legată de faptul că aniversarea aceasta coincide cu momentul dramatic al închiderii activității minei după 145 de funcționare încontinuu, asta dacă nu cumva vor veni veștile bune: „Noi am încercat azi să aniversăm cei 145 de ani de la extragerea primei tone de cărbune de la Mina Lonea. Acum, vremu­rile, ca să zic așa, sunt cam contra noastră, dar noi sperăm să se continue activitatea de producție la mina noastră, chiar și așa, cu efective reduse. Programul de închidere a stabilit ca ultima tonă de cărbune să fie la finele anului 2018, însă noi încă mai sperăm să fie anul 2024, dacă s-ar putea. Sper să nu trăim ultimele zile de producție la această mină! Vom vedea. Mulțumesc pe această cale tuturor celor care ne-au ajutat în organizarea acestui eveniment, conducerii CEH și domnului director general, pot spune că el este creierul acestei acțiuni. Vă mulțumesc și dumneavoastră, celor de la ZVJ, pentru faptul că reflectați acest eveniment, ce ar trebui să fie o mare sărbătoare, dar după cum v-am spus, suntem rezervați deoarece încă nu știm ce rezervă viitorul pentru această mină. Ar fi păcat pentru această mină să se închidă așa devreme, dar și pentru oraș și pentru mineritul Văii Jiului. Dar, poate, cine știe, Moș Crăciun va aduce o veste bună! Noroc Bun, tuturor minerilor, sărbători fericite și un gând bun, un pios omagiu și lacrimi din suflet pentru toți ortacii care s-au jertfit în subteranele acestei mine în cei 145 de ani de minerit!”.

Comenteaza

Comenteaza