Mina Lupeni, singura care intră pe program de închidere. Conducerea CEH vrea să notifice Comisia Europeană că mina Lonea rămâne între unitățile viabile

389

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Mihael Melczer, a declarat, joi, că se vor face demersurile necesare către Comisia Europeană pentru a schimba planul de închidere aprobat pentru minele Lonea și Lupeni, astfle încât ajutorul de stat aprobat deja să fie folosit doar pentru mina Lupeni.

Mina Lonea ar urma să rămână în rândul celor considerate viabile, alături de Vulcan și Livezeni, pentru a asigura huila pentru două grupuri energetice, unul la Mintia și unul la Paroșeni.

”Nu am insistat prea mult pe ajutorul de stat fiindcă era deja în formă foarte avansată toată documentația și el trebuia efectiv aprobat. Și acest lucru s-a întâmplat când Guvernul Grindeanu a dat respectiva aprobare. Din acest moment vreau să facem tot ceea ce se poate ca acești bani care au fost aprobați ca ajutor de închideri de mină să fie utilizați pe cât se poate în favoarea noastră. Noi lucrăm la acest moment la un ajutor de stat pe partea energetică care sperăm se va finaliza în existența a două grupuri energetice, unul la Paroșeni și unul la Mintia, reabilitat, două grupuri pe cărbune. Aceste grupuri pe cărbune eu doresc să le susținem din producția internă și nu din altă parte și în acest sens vom face tot ce se poate și ține de noi pentru a modifica ajutorul de stat odată acordat. Banii aceștia sunt cerți, există și e foarte important. Vom apela la Consiliul Concurenței, că fără ei nu vom putea face acest lucru, și la Comisia Europeană astfel încât să mergem ca variantă de lucru pe viitor pe trei exploatări miniere. Să accesăm întregul ajutor de stat pe mina Lupeni și să ducem mina Lupeni nu până la sfârșitul lui septembrie 2017, ci până când se poate acorda acest ajutor de stat, ideal până în 2018 la finele anului”, a spus, joi, directorul general al CEH, Mihael Melczer.

Sursa citată a precizat că mina Lonea va face parte din rândul minelor care vor ”alimenta în continuare cele două termocentrale”.

”La nivelul de tehnologizare de acum este greu să susții ambele termocentrale, ambele grupuri, cu o producție din păcate la un nivel nesatisfăcător”, a completat Mihael Melczer.

Directorul general al CEH susține că la mina Lupeni costurile nu pot fi reduse.

”Lupeniul din păcate este încărcat de o seamă de costuri care nu pot fi eliminate. Este o mină foarte mare, foarte întinsă, pe de o parte și cărbunele de aici necesită procesare. Toate acestea fac ca gigacaloria să fie extrem de scumpă”, a precizat Melczer

Conform proiectului de hotărâre publicat pe site-ul ministerului, beneficiază de ajutor de stat pentru închidere minele Lonea și Lupeni, acesta fiind în cuantum de 198.830.000 lei.

Pentru acoperirea costurilor de producție legate de extragerea huilei, ajutorul de stat este de peste 132 milioane de lei.

”Pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, ajutorul de stat în sumă de 132.226 mii lei se va acorda sub forma unui grant direct, pentru o cantitate maximă livrată de 290.800 tone și o putere calorifică minimă de 3.200 kcal/kg, ajutorul de stat per Gcal fiind de 130,27 lei”, se mai arată în proiect.

Banii aferenți cheltuielilor excepționale legate de procesul de închidere sunt în sumă de 66.604 mii lei, acestea fiind cheltuieli care nu sunt legate de producţia curentă.

Acum, conducerea CEH vrea să modifice ajutorul deja aprobat astfel încât banii să fie folosiți doar pentru închiderea minei Lupeni, iar mina Lonea să funcționeze în continuare ca și o entitate viabilă.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza