Minele neviabile nu au încasat subvenția pe 2014

227

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului nu poate accesa subvenția până când Ministerul Economiei nu avizează deconturile pentru ajutorul de stat necesar minelor neviabile.

Deși Guvernul a aprobat hotărârea prin care s-a stabilit că pentru acest an subvenția de care vor beneficia minele neviabile este de 174 de milioane de lei, banii nu pot ajunge încă în conturile companiei.

”Am depus deconturile la Departamentul pentru Energie, iar acestea trebuie să primească și avizul de la Ministerul Economiei”, a declarat, joi, pentru GDD, Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ.

Acesta speră însă ca spre finele acestei luni, ”în decada 20-30 martie”, să ajungă ajutorul de stat la minele neviabile.

Directorul SNÎMVJ spune că societatea a trecut până acum de hopul determinat de lipsa subvenției și a bugetului.

”Ne-am descurcat în aceste luni. Bugetul de venituri și cheltuieli este la semnat. După mine, în aprilie, ar trebui să avem și buget de venituri și cheltuieli”, a mai spus Anghel.

Subvenția de care vor beneficia, în acest an, minele din Valea Jiului, catalogate ca neviabile, este de aproape  174 milioane de lei, adică undeva la 39 de milioane de euro. Banii necesari subvenționării activității de minerit vor veni de la bugetul statului.

Pentru huila energetică livrată de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, se acordă ajutor de stat în sumă de 122.451 mii lei, destinat acoperirii pierderilor aferente producţiei curente. Ajutorul de stat pentru suportarea costurilor excepţionale este în sumă de 51.526 mii lei, costuri care nu sunt legate de producţia curentă.

Vor fi subvenționate 1.515.950 gigacalorii, subvenția unitară fiind de 80,78 lei pe gigacalorie.

În acest an, peste 250 de persoane vor fi disponibilizate de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului. Cei 250 de angajați ar urma să părăsească sistemul la 1 noiembrie.

Minele considerate neviabile, care trebuie închise până în 2018, sunt Petrila, Paroșeni și Uricani.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza