Minele pe închidere opresc productia

252

Data limitã la care se va mai scoate cãrbune din 3 mine din Valea Jiului este programatã la finele acestui an. Începe procesul de ecologizare si, în locul fostelor exploatãri de huilã va rãmâne un teren viran, pe care se va cultiva iarbã verde.

Conducerea Societãtii Nationale de Închideri de Mine din Valea Jiului spune cã minerii de aici vor mai da huilã o vreme, apoi rãmân sã munceascã doar cei care vor face lucrãrile de închidere. „Anul 2017, data de 31 decembrie, este ultima zi când putem face livrãri de cãrbune. Deci, se va sista activitatea la finele anului”, spune Petre Drãgoescu, director tehnic SNIMVJ.  Aici se încadreazã minele Paroseni si Uricani, pentru cã la Petrila sunt efectuate doar lucrãri de ecologizare si demolare. Pentru acestea din urmã, însã, se asteaptã un aviz, care va sosi la mijlocul lunii martie, asa cum s-a angajat administratia localã, ce a fãcut demersurile la Ministerul Culturii. Apoi, personalul va fi disponibilizat.

„Din totalul de personal pe care îl avem, de 786 de persoane, urmeazã la începutul lunii august, o primã disponibilizare de 150 de persoane, urmând ca în decembrie sã se producã cea de a doua transã a disponibilizãrii de 228 de persoane. Deci, în total, anul acesta avem 378 de persoane de disponibilizat”, a mai spus Drãgoescu, director tehnic SNIMVJ. Conform directivelor în vigoare, minerii care activeazã la Societatea de Închideri de Mine primesc sume compensatorii, care vor fi în cuantum de 37.200 de lei brut, respectiv 31.248 lei net. Aceste plãti compensatorii au fost cuprinse în bugetul de venituri si cheltuieli al societãtii si respectã prevederile deciziei 787 a UE.

Diana Mitrache

antetCVJ_resize-1

 

Comenteaza

Comenteaza