Minerii de la Lonea au protestat pentru scoaterea combinei din subteran

215

Minerii de la Exploatarea Huilei Lonea au refuzat, miercuri, să intre în subteran protestând astfel pentru condițiile de la locul de muncă. Protestul angajaților a venit pe fondul nemulțumirii legate de aducerea în subteran a unei combine vechi, de la mina Livezeni, utilaj care a suferit modificări și care punea în pericol atât siguranța angajaților cât și cea a locurilor de muncă.

Ortacii de la Lonea au cerut, miercuri, scoaterea combinei aduse de la Livezeni care îngreunează condițiile de la locurile de muncă și periclitează sănătatea și securitatea în muncă. Nu e prima dată când minerii de la Lonea s-au arătat nemulțumiți de faptul că trebuie să lucreze cu un utilaj care nu se pretează monografiei din subteran.

Minerii nemulțumiți au acceptat să intre în subteran numai după ce unul dintre responsabilii CEH, Cristian Balea,  le-a dat asigurări că zilele următoare combina va fi scoasă de la locul de muncă.

Liderul de sindicat de la Lonea, Tiberiu Cozma, a declarat, pentru GDD, că această combină a fost introdusă experimental în subteranul acestei unităţi miniere, cu aprobarea CTE (comisie tehnico-economică) şi a tuturor instituţiilor care aveau obligaţia să avizeze acest utilaj minier (ITM, INSEMEX) .

Reprezentanţii de la Lonea spun că în cadrul reuniunii CTE din 16 iunie urma să se ia măsura revenirii la metoda anterioară de exploatare, respectiv perforare-puşcare.

Analiza tehnico-economică a celor câteva luni experimentale de activitate în subteran a utilajului dus de la Mina Livezeni au indicat lipsa de randament şi îngreunarea activităţii.

Acest lucru este recunoscut și de directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu.

”Combina a fost introdusă în scop experimental. Rezultatul este unul negativ. Costurile și riscurile sunt mai mari decât la metoda clasică prin împușcare”, a declarat, marți, pentru GDD, directorul general al CEH.

Specialiştii minieri au declarat pentru GDD, încă de la începutul perioadei experimentale că decizia reprezintă o mare greşeală tehnică.

”Este o greșeală din punct de vedere tehnic, pentru că metoda de exploatare de la Lonea, respectiv felii orizontale, nu permite decât o lungime de front de abataj de maxim 50 de metri. Din câte știu eu, cea mai mică combină de la Livezeni, după gabarit, era 2K52MY care oricum avea mai mult de 8 metri lungime și cea mai ușoară secție este SMAPH 2 la 8 tone greutate. Deschiderea și pregătirea stratului III la Lonea presupune foarte mulți suitori. Ce înseamnă să transporți pe un suitor componente care au un gabarit de 3 metri lungime și 1,5 metri lățime pe un sitor susținut de regulă în lemn. Cât poate tăia acea combină, care are 8 metri, în 50 metri linie de front, mai ales în condițiile în care la capetele frontului, pentru că nu are posibilitatea de tăiere ca să intre singură în frontul de lucru, eu trebuie să îi fac nișe prin perforare împușcare. Pe un capăt trebuie să îi fac o nișă de 6 metri, pe celălat de 4 metri, deci 10 metri și cu lungimea combinei, din toată linia de front rămân cu 30 de metri”, susținea inginerul George Chiril, fost inginer şef producţie la CNH.

În urma protestului de miercuri al minerilor de la Lonea, conducerea Complexului a decis ca scoaterea combinei să se facă în cel mai scurt timp. Astfel, dacă inițial demontarea combinei trebuia să înceapă de sâmbătă, directorul Niculescu susținea, miercuri la prânz, că în două schimburi exploatarea huilei de la mina Lonea va reveni la sistemul clasic.

 

Comenteaza

Comenteaza