Minerii morți în subterane, cantitate neglijabilă pentru președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților

409

Uniunea Salvați România cere PSD să-i retragă sprijinul președintelui Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu. Lui Iancu, PSD, i se cere să își ceară scuze public familiilor îndoliate din Valea Jiului. Asta pentru că Iulian Iancu ”a ridiculizat faptul că cinci mineri au murit în accidente de muncă în Valea Jiului la sfârșitul anului trecut”.

Astept scuzele deputatului Iulian Iancu cerute public familiilor care au pierdut soți și tați în accidentele miniere din Valea Jiului. Este rușinos că un demnitar al statului român, un parlamentar care a declarat de nenumărate ori că susține mineritul să facă o declarație prin care să mintă în ceea ce privește pierderea de vieți în sectorul minier. Îi reamintesc faptul că în ultimele luni au murit cinci mineri în accidente de muncă și faptul că a luat în derâdere acest fapt îl descalifică pe el și Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Sper că Iulian Iancu să dea dovadă de o minimă decență și să recunoască faptul că a jignit familiile îndurerate și pe toți cei care lucrează în condiții infernale în abatajele din Valea Jiului. O demisie de onoare ar fi și mai potrivită, dar măcar scuze celor afectați ar fi un gest firesc.

USR: PSD-iștii i-au ținut isonul lui Iancu

Cinci mineri au murit, la finele anului trecut, din octombrie în decembrie, în minele din Valea Jiului. PSD-ul se face că nu știe.

Un deputat USR, Cristina Prună, a vrut să afle de la Anton Anton, ministrul propus pentru Energie, ce măsuri trebuie luate în minerit. Asta pentru ca mineritul din România să nu se mai confrunte cu accidente mortale. Întrebarea deputatului USR a fost urmată de intervenția lui Iulian Iancu. Nimeni altul decât social-democratul care de ani buni e președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților.

Potrivit USR,  Iulian Iancu a ținut să o atenționeze pe Cristina Prună că folosește termeni exagerați și că poate decesele invocate au avut loc în altă țară, nicidecum în România.

„Aș vrea, vă rog, când luăm cuvântul, să nu folosim termeni așa de gravi și de generali: au fost foarte multe decese în ultimele trei luni în sectorul minier. Poate ne spuneți câte decese în ultimele trei luni și unde anume, sau în ce țară. Poate în sectorul minier, în general, în lume”, a spus Iulian Iancu, președinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, conform USR.

Colegii săi de la PSD i-au ținut isonul și au insinuat că nici vorbă de așa ceva și că poate decesele au avut loc în altă țară.

 

Cristina Prună: Pentru ei sunt prea puțini morți ca să fie luați în seamă

”Am asistat cu dezgust la intervenția președintelui Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, pesedistul Iulian Iancu, care mă avertiza să nu mai folosesc termeni gravi atunci când vorbesc de minerii decedați în accidente de muncă. Pentru el și pentru colegii săi sunt prea puțini morți ca să merite luați în seamă. Pentru exactitate, acestea sunt cuvintele folosite de Iulian Iancu în timp ce colegii săi de la PSD râdeau, bine dispuși, de subiectul discuției: câți mineri au murit și mai ales unde”, a declarat deputata USR Cristina Prună.

Cinci mineri au murit, numai în ultimele trei luni ale anului trecut, în minele din Valea Jiului. Doi și-au pierdut viața în urma surpării din subteranul minei Lupeni. Alți doi au murit în urma aprinderii de metan de la mina Uricani. Cel de-al cincilea a decedat după ce a suferit un accident de muncă în subteranul minei Livezeni.

”În ciuda unor anchete demarate de către Ministerul Energiei, nu există nici o concluzie în ceea ce privește cauza accidentelor și cei care se fac vinovați”, se mai arată în comunicatul USR.

În consecință, USR cere în mod imperios ca PSD să retragă sprijinul deputatului Iulian Iancu. Aceștia consideră că scuzele adresate familiilor care au trecut prin suferința pierderii celui drag ”sunt o minimă reparație morală”.

De către

Mihaela Mihai

 

Comenteaza

Comenteaza