Minerii plătesc pentru incompetența șefilor numiți politic – Directorul minei Lonea, vinovat pentru prăbușirea silozurilor

209

Conducerea minei Lonea și implicit cea a Complexului Energetic Hunedoara se fac vinovate de prăbușirea silozurilor de la unitatea minieră. Pentru abaterile constatate ITM Hunedoara a aplicat două amenzi în valoare totală de 18.000 lei. Banii de amendă vor fi luați tot de la minerii care abia își primesc salariile, nu au bani de investiții și nici nu au cu ce lucra și totul pentru a achita facturile cauzate de managemnetul șefilor numiți pe criterii politice.

Inspecția Muncii București a avizat cercetarea ITM Hunedoara în cazul celor opt silozuri prăbușite la mijlocul lunii februarie la mina Lonea, ancheta reliefând că vinovate de producerea incidentului periculos sunt conducerea de la mina Lonea și cea a Complexului Energetic Hunedoara.

Reprezentanții ITM Hunedoara spun că verificarea a scos la iveală două abateri, motiv pentru care au fost apolicate amenzi în valoare de 18.000 lei.

”S-a constatat întreținerea necorespunzătoare a stației de sortare, claubare, însilozare și că nu s-a efectuat urmărirea comportamentului construcțiilor prevăzută de Legea 10 (cea a construcțiilor-n.r.) demonstrată și pe legea noastră care spune că angajatorul are obligația, pe perioada în care utilizează construcțiile să urmărească modul de comportare a acestora, astfel încât să se asigure consolidarea clădirilor”, a declarat, luni, pentru GDD, Ileana Bodea, șefa SSM din cadrul ITM Hunedoara.

Potrivit sursei citate, conducerea Complexului Energetic Hunedoara trebuie să urmărească, la fiecare punct de lucru, comportamentul construcțiilor. Totodată va trebui realizat un control al clădirilor, pentru a se vedea care trebuie expertizate și consolidate. Tot CEH-ul trebuie să revizuiască evaluarea riscului pe clădiri și măsurile care se impun pentru prevenire și protecție. Mai mult, incidentul de la Lonea trebuie prelucrat la fiecare punct de lucru, pentru ca un astfel de eveniment să nu se mai întâmple.

La mijlocul lunii februarie, opt dintre cele 24 de silozuri ale minei Lonea s-au prăbușit după ce au cedat pilonii de susținere. Mina este condusă de social-democratul Dacian Zamfir (fost PDL-n.r.). Rămâne de văzut dacă în urma cercetării efectuate de ITM, Divizia Minieră din cadrul CEH îl va sancționa pe directorul care și-a schimbat culoarea politică doar pentru a rămâne șef. Nu de alta dar inconștiența acestuia putea conduce la pierderea de vieți omenești și a locurilor de muncă.

Directorul Diviziei Miniere, Gabriel Petrescu, declara pentru GDD, că anheta internă va fi finalizată după ce este aflat rezultatul verificărilor inspectorilor de muncă. Mina Lonea trebuie să facă o expertiză care să indice în ce stadiu se află clădirea în care au rămas 16 silozuri, după ce alte opt s-au prăbușit. Expertiza va indica modul în care se va desfășura activitatea pe viitor la această unitate minieră. Dacă în urma expertizei se va stabili că silozurile rămase în picioare, 16 la număr trebuie dărâmate, atunci, încărcarea cărbunelui se va face în continuare tot cu ajutorul transportoarelor montate în curte, care ocolesc zona în care s-au prăbușit cele opt silozuri.

În urma prăbușirii silozurilor, pentru a nu fi afectată activitatea de producție, conducerea CEH a recurs la un artificiu, montând în curtea minei mai multe transportoare ce ocolesc zona avariată.

La mina Lonea ar fi trebuit construit un nou flux de încărcare și sortare a cărbunelui care să deservească noul puț cu schip. Însă acest lucru se va realiza, potrivit lui Petrescu, numai anul viitor.

La mijlocul lunii februarie opt din cele 24 de silozuri de la mina Lonea s-au prăbușit după ce au cedat pilonii de susținere.

Mihaela MIHAI

Autor: Gazeta de Dimineata

Comenteaza

Comenteaza