Minerii, prostiți de cei ce-i reprezintă. Cetățean de onoare al municipiului Petroșani cu dublu limbaj despre soarta minerilor

449

A semnat pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni deși nu avea reprezentativitate la nivelul CEH. La un an de la acel moment, Ion Popescu își schimbă discursul. Nu vrea ca statul să închidă mine deși știe că a fost aprobată de Comisia Europeană schimbarea termenelor de închidere a minelor. Totul în cadrul unor întâlniri de imagine la care liderii minerilor sunt ca și spectatorii. Interesul minerilor lipsește de mult timp din ecuație.

Aprilie 2017

În aprilie anul trecut liderul minerilor, Darius Cîmpean – președinte interimar la acel moment – și-a pus semnătura pe o convenție ce prevedea închiderea minelor Lonea și Lupeni. Pe același document se află și ștampila Confederației Meridian condusă de Ion Popescu – care nu avea reprezentare la nivel de CEH.

Acea convenție, semnată înainte ca statul român să trimită documente la Comisia Europeană, reprezintă punctul în care reprezentanții ministerului au primit acord sindical pentru închiderea celor două unități miniere.

Până la acel moment, fostul președinte al Sindicatului Muntele, Petre Nica, nu-și pusese semnătura pe niciun document ce prevedea închiderea minelor în 2017 sau 2018.În fapt, Ion Popescu, este liderul de la Meridian (susținător PSD) care i-a convins pe liderii minerilor (înregimentați PSD) să semneze pentru închiderea minelor.

Februarie 2018

La aproape un an distanță de când a fost de acord ca minele Lonea și Lupeni să se închidă, Ion Popescu își schimbă discursul. Asta deși și-a pus ștampila pe convenția încheiată cu Ministerul Energiei pentru închiderea celor două exploatări miniere.

Este foarte adevărat că cel mai valabil este închiderea de mine din punct de vedere al unora și văd că n-are niciun fel de răspundere. După cum ați prezentat dumneavoastră, mă duc în piață să iau un lacăt să închidem minele și să pregătim pe cei care exploatează fierul vechi. Ăsta a fost materialul care a fost transmis la Bruxelles. Un material care s-a consultat cu draperiile închise. Nu au fost consultate comunitățile, cei care sunt specialiști, cei care simt că criza de energie pe cărbune poate să apară în orice moment. Mergem după frunzele de nuc sau frunzele uscate și producem energie după frunzele uscate”, a spus Popescu, săptămâna trecută, la o întâlnire cu Iulian Iancu.

Un alt membru PSD, cel care conduce de ani de zile Comisia de Industrii din Camera Deputaților și care a militat pentru energia verde.

Iar liderul confederației Meridian, cel care a semnat pentru închiderea minelor, a continuat.

Țin enorm ca cele patru unități atât Livezenii (denumirea-i aparține) cât și Vulcanul, Lupeniul și Lonea, statul trebuie să se trezească, să le păstrăm la pachet cu comandă de la stat că este nevoie de cărbune pe timp de 10 ani. Asta e punctul de vedere, că sunt un cunoscător al problemei respective. Noi respingem categoric un punct de vedere că trebuie închisă mina. E o avere națională să mai găsim un miner. Dacă au dispărut minerii nu o să mai vină peste 10 ani nimeni să mai lucreze în mină. Este nevoie de aceste patru unități că destul le-am distrus pe celelalte, să fie păstrate, să facem toate eforturile să-i anunțăm pe cei care conduc România că este nevoie de păstrarea acestor mine pentru sistemul național energetic. E punctul de vedere pe care îl susțin” a completat liderul Meridian.

În 2011, Ion Popescu a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Petroșani. A vorbit mult despre mineri și minerit. Iar rezultatele se văd astăzi și nu mai au nevoie de niciun fel de comentariu.

Mihaela Mihai

Comenteaza

Comenteaza