Minerii Vãii Jiului, gata de noi proteste

337

A trecut o lunã de când liderii minerilor au încetat greva foamei, iar din lista lor cu revendicãri au rãmas cam tot atâtea, ca în ziua protestului.  Tocmai de aceea, cu o zi înainte de vizita ministrului secretar de stat Doru Visan la CEH, acestia reitereazã ideea unui protest similar cu cel de la începutul acestui an. Unul dintre cei care s-a aflat în greva foamei aproape o sãptãmânã, spune acum cã are mari asteptãri de la echipa ministerialã, iar dacã nu, e gata sã reia protestele.

„Asteptãm sã vedem ce discutii purtãm cu domnul Visan, ministru secretar de stat, dar îi vom reaminti cã, dacã nu respectã protocolul cu cele 6 puncte, este posibil sã reluãm protestele, noi, liderii de la Muntele. Asteptãm vesti bune, cã i-am lãsat destul timp, o lunã de zile, sã vinã cu temele pregãtite în Valea Jiului, mai ales cã dumnealui este localnic si stie situatia concretã”, a spus Vasile Pãduraru, lider Sindicatul Muntele de la mina Lonea.

Minerii din Valea Jiului au protestat la începutul lunii ianuarie si, primii care au oprit lucrul au fost cei de la mina Lupeni. Li s-au alãturat si cei de alte mine, iar o parte dintre liderii de sindicat au stat în greva foamei. Au creat atunci o listã cu 6 revendicãri, însã, dacã despre demisia conducerii încã nu s-a vorbit, nici restul revendicãrilor nu au fost luate în seamã.

„Din lista aia doar un punct s-a concretizat, cel cu ITA (întreruperea temporarã a activitãtii). Domnul Visan vine joi în Valea Jiului si va trebui sã îl întrebãm ce are de gând cu mineritul”, a mai adãugat Vasile Pãduraru, iar lista cuprindea:

1- demiterea sau demisia onducerii CEH
2- aprovizionarea cu materiale, pentru continuarea activitãtii în subetran, în conditii decente
3- anularea deciziei cu privire la Întreruperea Temporarã a Activitãtii (ITA)
4- anularea deciziei cu privire la transferul personalului de la Prest Serv la mina Lupeni
5- respectarea contractului colectiv de muncã

În plus, din proiectul de buget, minerii au aflat cã bani sunt alocati doar pe închidere. „Marti searã, ministrul de finante a prezentat bugetul Ministerului Energiei, iar pentru CEH s-a alocat doar cei 200 de milioane pentru închiderea minelor Lonea si Lupeni”, a adãugat liderul sindical de la mina Lonea.  Toatã nãdejdea minerilor si a energeticienilor este pusã în întâlnirea de joi, ce va avea loc la sediul Complexului Energetic Hunedoara, cu ministrul secretar de stat Doru Visan, cel care a  condus în ultimii ani Terocentrala Paroseni si care stie foarte bine problematica Vãii.

Diana Mitrache

http://cronicavj.ro

Comenteaza

Comenteaza