Ministerul condus de Andrei Gerea a ”aruncat” strategia energetică la care a lucrat Răzvan Nicolescu. Statul va da zeci de mii de euro pentru ca documentul să fie întocmit de o firmă „specialistă”

209

Strategia energetică a României – începută și aproape finalizată pe mandatul lui Răzvan Nicolescu- a dispărut, la fel cum de la Ministerul Energiei au dispărut cuvintele ”Profesionalism. Integritate. Transparență” care făceau parte din antetul instituției pe vremea când departamentul era condus de Răzvan Nicolescu. Sunt voci care spun că Ministerul Energiei va scoate întocmirea strategiei energetice la licitație. Și cum România e țara tuturor posibilităților, câștigătorul se cunoaște deja. În mediul energetic se vorbește că ”marii„ specialiști de la ISPE – DA! acea societate al cărei acționar e vecin de apartament cu Victor Ponta- vor fi cei care vor lua caimacul și vor decide soarta energetică a țării.  În fapt nu ar avea de făcut decât un copy-paste, procedură cunoscută la nivelul Guvernului Ponta.

 

România nu s-a putut lăuda niciodată cu o strategie energetică care să aibă la bază realitățile sectorului energetic. Și nici nu va avea prea curând.

Pe 5 decembrie, pe site-ul Departamentului pentru Energie, condus la acea vreme de ministrul tehnocrat Răzvan Nicolescu, fusese postat draftul strategiei energetice care era supus dezbaterii publice, așa cum prevedea legea.

”Documentul elaborat fără costuri, fără consultanți externi, elaborat cu resurse umane proprii din departament, în principal, prezintă o radiografie a stării sistemului energetic românesc, prezintă o radiografie a angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene, prin acorduri internaționale”, spunea, pe 4 decembrie 2014, Răzvan Nicolescu.

Ministrul a afirmat că va fi lansat un set de întrebări și că așteaptă participanți, de la toate partidele politice, să lucreze la etapa finală a proiectului, etapa în care vor fi prezentate scenariile de dezvoltare și politicile pe care România urmează să le implementeze în următorii 20 de ani.

“România are șansa ca, în 2020, să fie a doua țară, după Danemarca, ce va produce mai multe resurse de energie primară decât vă consuma. Acest lucru îi va conferi țării noastre un rol strategic regional”, a afirmat ministrul la vremea respectivă.

Strategia întocmită pe mandatul lui Nicolescu, care nu a costat statul român nimic, a fost aruncată la gunoi, pe mandatul lui Andrei Gerea- care ar face mai multe, dar mai întâi e om politic și mai apoi ministru- pregătindu-se acum zeci de mii de euro pentru firmele de casă. Actualul ministru al Energiei a uitat ce declara în luna februarie a acestui an.

“Strategia energetică va fi gata prin septembrie-octombrie. Era bine dacă aveam finalizată strategia de reindustrializare, dar nu avem o idee finalizată”, a spunea în februarie 2015 ministrul Andrei Gerea.

La șase luni de la acel moment, același ministru are un alt discurs.

”Caietul de sarcini e finalizat și e trimis la verificat”, a spus, pentru GDD, ministrul Andrei Gerea.

Demnitarul a omis însă să răspundă cine va face noua strategie energetică și cât va costa acest lucru statul român.

Strategia întocmită de jumătate pe mandatul lui Nicolescu arăta că ”exploatarea resurselor de combustibil fosil ale României este de natură strategică pentru un mix echilibrat de producție a energiei electrice. Grupurile termoenergetice joacă un rol esențial în asigurarea securității funcționării SEN, mai ales în perioada de iarnă”.

”Cărbunele este un combusibil primar strategic pentru mixul energetic al României și va rămâne așa în anii care urmează. În aceste condiții, ceea ce se întâmplă cu complexele energetice ne preocupă foarte mult, pentru că, repet, cărbunele este și va rămâne un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României”, declara, la finele lunii octombrie, în județul Hunedoara, Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei.

Pe mandatul lui Andrei Gerea strategia energetică e reluată. Pentru actuala conducere a ministerului e mai importantă elaborarea caietului de sarcini decât starea sistemului energetic național.

Mihela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza