Ministerul Energiei vrea să salveze partea viabilă din CEH: două grupuri energetice

222

Complexul Energetic Hunedoara riscă să intre în faliment, ieșirea din insolvență reprezentând o măsură care îngroapă și mai mult societatea. Reprezentanții ministerului susțin că ieșirea din insolvență înseamnă risc de faliment pentru CEH, dar fac demersuri pentru a salava partea viabilă a complexului, ”grupurile energetice viabile„.

Înființat pentru a fi desființat. Aceasta este istoria pe scurt a Complexului Energetic Hunedoara, societate cu capital de stat care va fi divizată, operațiune în urma căreia va ajunge la o structură mult mmi mică față de momentul 2011, anul dinaitea creării CEH.

Corina Popescu, secretarul de stat din Ministerul Energiei susține că statul face eforturi pentru a salva zonele viabile. La o conferință pe teme energetice ce a avut loc săptămâna trecută, Corina Popescu a afirmat că a fost notificată Comisia Europeană pentru includerea în programul de închideri mine încă două mine- Lonea și Lupeni- lucrându-se totodată la notificarea altor măsuri de ajutor, astfel încât să poată fi salvat o mare parte din CEH, respectiv, grupurile energetice viabile.

Potrivit planului prezentat deja de oficialii de la minister, grupuri energetice viabile nu înseamnă decât grupul energetic de la Termocentrala Paroșeni și grupul energetic nr.3 de la Termocentrala Mintia.

Strategia energetică a României, proiect la care ministerul tot lucrează de prin 2014, arată clar că grupurile pe huilă de la Deva, cu excepția grupului 3, vor fi retrase, cu perspective foarte reduse de a fi repornite.

În urma restructurării CEH, vor rămâne în funcțiune grupurile recent modernizate ale CEH în județul Hunedoara, respectiv cele ale Veolia la Iași, precum și câteva grupuri mici ale altor operatori. Resursele de huilă din România sunt costisitor de exploatat, ceea ce face improbabilă construirea unor grupuri noi în locul celor retrase, nefiind justificate investiții ce ar urma să folosească huilă de import. Durata de viață rămasă a grupurilor existente va depinde de măsura în care reușesc să rămână competitive în mixul energiei electrice în urma restructurărilor și să își îndeplinească obligațiile de mediu”, mai arată proiectul strategiei energetice a României.

Mai mult, Ministerul Energiei a notificat Comisia Europeană că intenţionează să acorde un ajutor de stat pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive, astfel încât să asigure surse de finanţare și pentru minele Lonea şi Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Producătorul hunedorean de energie temică și electrică a fost anul acesta de două ori în insolvență, procedură din care a ieșit tot de două ori și nu pentru că situația economico-financiară s-ar fi îmbunătățit semnfificativ, ci din cauza unor vicii de procedură.

CEH are datorii de circa 2 miliarde de lei vechi, cea mai mare către stat, bătălia pentru poziția de creditor principal fiind dată între Ministerul Finanțelor și Ministerul Mediului care a amendat complexul cu peste 1,2 miliarde de lei pentru lipsa certificatelor de carbon și a certificatelor verzi.

Imediat după ieșirea din insolvență, conducerea CEH a anunțat că vor fi generate probleme majore în activitatea curentă, existând riscul executării conturilor de către creditori, iar posibila oprire a activităţii societăţii va conduce implicit şi la sistarea furnizării agentului termic necesar încălzirii populaţiei. Acțiunile de executare silită au început, creditorii obținând acest drept în instanță.

Mai mult, ApaServ Valea Jiului a lăsat fără apă sediul administrativ și Hotelul Onix din cauza faptului că CEH are facturi neachitate în valoare de 270 mii lei. Pe perioada insolvenței societatea a plătit facturile curente, însă au rămas neachitate facturi de la nivelul anului 2015.

Complexul Energetic Hunedoara are circa 6.000 de angajaţi în cele patru mine de huilă și două termocentrale.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza