Ministrul Consultării Publice dă asigurări: Pensiile nu scad chiar dacă la recalculare se diminuează punctajul!

530
Pensionarii din  Valea Jiului sunt nemulţumiţi de recalcularea pensiilor, atât de durata de aşteptare, cât şi de faptul că în multe cazuri după recalculare punctajul a  scăzut în loc să crească. În plus, oamenii şi-au mai exprimat nemulţumirile legate de inechitatea sumelor încasate. Cu aceeaşi vechime, în acelaşi loc de muncă, sunt pensionari care au pensii diferite, în funcţie de data la care au ieşit la pensie. De precizat că mii de pensionari din judeţul Hunedoara aşteaptă încă să le fie recalculate pensiile.
Aceste nemulţumiri au fost ridicate, marţi, la întâlnirea pensionarilor cu Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, care s-a aflat la Petroşani, împreună cu Adrian Marius Rîndunică – sectretar de stat în ministerul Muncii, dar şi prefectul judeţului Hunedoara, respectiv preşedintele CJ Hunedoara şi directorul Casei de Pensii.
Gabriel Petrea a dat asigurări, la Petroşani, că pensiile nu vor scădea, chiar dacă la recalculare punctajul rezultat este mai mic.
„Cu toate că există nemulţumiri şi după recalculările acestor pensii, apar punctaje mai mici, legea spune foarte clar că  nicio pensie nu scade în cazul în care punctajul în urma recalculării este mai mic decât punctajul actual. Evident, există nemulţumiri în ceea ce priveşte aşteptarea pe care au avut-o. Noi am preluat aceste sugestii, o să facem o analiză foarte serioasă şi o să căutăm soluţii”, a declarat ministrul Gabriel Petrea.

Cât priveşte perioada foarte mare de aşteptare de la depunerea dosarelor până la recalcularea efectivă a pensiilor, motivată de oficiali mai ales prin faptul că softul necesar nu a  funcţionat aşa cum ar trebui, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social susţine că, de fapt, procesul a fost mai greoi din cauză că la nivel naţional este un volum foarte mare de lucru.

Sunt foarte multe pensii de recalculat, acum efortul pe care l-au făcut toate casele de pensii din ţară a fost unul foarte mare. Nu putem să facem lucrurile mai repede decât s-au făcut acum pentru că trebuie să le facem bine”, susţine Petrea.

Pe de altă parte, pensionarii îşi doresc echitate în ceea ce priveşte pensiile.
„Faţă de aceeaşi poziţie ocupată, cu aceeaşi vechime în acelaşi loc de muncă sunt pensionari care au pensii diferite, în funcţie de data la care au ieşit la pensie şi practic asta își doresc: o echitate în sistemul de pensii”, a mai spus sursa citată.
Potrivit directorului Casei Judeţene de Pensii Hunedoara, Cătălin Florin Olar, sunt două legi pe care se recalculează: legea 192/ 2015 şi 155/ 2016. Până la ora actuală, în judeţul Hunedoara pe Legea 155 au fost depuse aproximativ 4000 de dosare şi mai sunt de recalculat aproximativ 1200, iar pe legea 192, pe prima tranşă, din 5000 de dosare s-au calculat 1.600, cu specificaţia că această recalculare a început abia din mai 2017. Urmează a doua tranşă pe care vor fi încă vreo 5000, estimează Olar.
„Judeţ pilot” pe dezbaterile la legea pensiilor
Hunedoara a fost primul judeţ unde s-a organizat o astfel de dezbatere, strict pe legea pensiilor. De aici, comisia guvernamentală pleacă la Sibiu, Cluj, Bistriţa, precum şi în restul judeţelor din teritoriu.
„Astăzi, într-o discuţie care din punctul meu de vedere a fost una foarte constructivă, ne-am sfătuit şi concluzia a fost că în construirea viitoarei legi a pensiilor să primim din partea reprezentanţilor asociaţiilor pensionarilor toate propunerile pe care ei şi le doresc pentru a le analiza şi a găsi cele mai bune soluţii, astfel încât viitoarea lege a pensiilor să fie una dreaptă şi echitabilă. Normal că, după Legea salarizării unitare care a îndreptat o parte a inechităţilor din sistem urmează rândul pensiilor, aşa cum şi salariile erau foarte diferite pentru aceeaşi categorie de persoane, şi în cazul pensiilor este nevoie de o lege care să repare aceste nedreptăţi.
Plec de la această întâlnire cu promisiunea că o să primesc în cel mai scurt timp posibil memoriile dumnealor, o să facem un raport şi o să-l analizăm, astfel încât tot ceea ce ne solicită să fie cunoscut de toată lumea”, a spus ministrul Gabriel Petrea.
De mâine, cei direct interesaţi pot trimite memorii care să cuprinsă sugestii şi propuneri faţă de proiectul de lege ce va intra în dezbatere publică şi, ulterior, va fi prezentat în Guvern
Carmen COSMAN – PREDA

Comenteaza

Comenteaza