Ministrul pentru Dialog Social s-a întâlnit cu pensionarii din Valea Jiului

421

Ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, s-a întâlnit cu pensionarii din Valea Jiului si nu numai. Au fost ridicate o serie de neajunsuri în ceea ce priveste actuala lege a pensiilor, iar ministrul a subliniat cã va întocmi un raport, în acest sens, pe care îl va prezenta în Guvern.

“A fost o dezbatere foarte aprinsã privind propunerile de modificare a Legii Pensiilor si au fost mai multe organizatii de pensionari care au participat la dezbatere si din punctul meu de vedere a fost o reusitã prin faptul cã am reusit sã comunicãm cu membrii Guvernului cu privire la o problematicã specificã Vãii Jiului si nu numai. Aceastã problematicã abordatã face luminã în ceea ce priveste acordarea pensiilor în judetul Hunedoara”,  a spus Fabius Kiszely, prefectul Judetului Hunedoara. Ministrul pentru Dialog Social sustine cã va centraliza toate propunerile venite din partea pensionarilor si le va prezenta în Guvern.

“Am venit pentru a asculta nemultumirile pe care le au persoanele vârstnice în ceea ce priveste cadrul legislativ de recalculare a pensiilor. Concluzia a fost cã în construirea viitoarei Legi a Pensiilor sã primim din partea reprezentantilor pensionarilor toate propunerile pe care ei si le doresc pentru a le analiza si a gãsi cele mai bune solutii astfel încât viitoarea Lege a Pensiilor sã fie una dreaptã si echitabilã. Dupã Legea Salarizãrii Unitare care a îndreptat, o parte, din inechitãtile din sistem urmeazã rândul pensiilor. Si în cazul pensiilor este nevoie de o lege care sã repare aceste nedreptãti”

Pensionarii mineri sunt nemultumiti de faptul cã în urma recalculãrii pensiilor, unora le scade punctul de pensie. Ministrul a fãcut luminã în acest caz.  “Cu toate cã existã nemultumiri si dupã recalculãrile acestor pensii apar punctaje mai mici, legea spune foarte clar cã nicio pensie nu scade, în cazul în care punctajul în urma recalculãrii este mai mic decât punctajul actual, nu scad pensiile. Ei vor primi aceeasi pensie ca si pânã acum”, a precizat sursa citatã.  Oamenii reclamã si faptul cã se asteaptã prea mult pentru recalcularea pensiilor. Aceste recalculãri au debutat abia în luna mai a acestui an.

“Existã nemultumiri în ceea ce priveste asteptarea pe care au avut-o. O sã facem o analizã si o sã cãutãm solutii. Sunt foarte multe pensii de recalculat, iar efortul pe care l-au fãcut toate Casele de Pensii a fost unul foarte mare. Nu putem sã facem lucrurile mai repede, pentru cã trebuie sã le facem bine”, a mai spus Gabriel Petrea, ministrul pentru Dialog Social.

Mii de pensii recalculate

Potrivit reprezentantilor Casei de Pensii Hunedoara, mii de pensii trebuie recalculate.  “Sunt douã legi pe care se recalculeazã pensiile, Legea 192/2015 si Legea 155/2016. Pe Legea 155/2016 sunt aproximativ 4000 de dosare, mai sunt de recalculat 1200 de dosare,  iar pe Legea 192/2015, prima transã sunt 5000 de dosare si au fost recalculate 1600, cu specificatia cã aceastã recalculare a început doar din mai 2017. Urmeazã a doua transã pe Legea 192/2015 unde vor fi în jur de 5000 de dosare”, a spus Cãtãlin Florin Olar, directorul Casei de Pensii Hunedoara. La dezbaterea organizatã de Institutia Prefectului Judetului Hunedoara în Petrosani, alãturi de Ministrul Consultãrii Publice si Dialogului Social la sedintã au participat si Secretarul de Stat Adrian Marius Rindunicã, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, reprezentanti ai sindicatelor din minerit si siderurgie, parlamentari si oficialitãti locale.

Monika BACIU

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza