Ministrul pentru Românii de Pretutindeni / Comunicat de presa!

64

 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a împlinit, de curând, doi ani de activitate. Rolul MRP este de a fi cât mai aproape de românii noștri plecați peste hotare, de a-i face să se simtă parte integrantă din România. În acest sens, ministerul acordă și susținere financiară nerambursabilă românilor care doresc să sprijine comunitățile conaționalilor din afara țării.

În acest an, MRP vine cu două noutăți – o campanie amplă de informare privind modalitate de accesare a fondurilor disponibile, aflată în plină desfășurare, precum și o linie de finanțare dedicată deținerii Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, linie disponibilă, desigur, doar pentru prima sesiune de proiecte, în condițiile în care țara noastră va deține președinția Consiliului în primele șase luni ale acestui an.

Ce proiecte pot accesa românii plecați din țară?

MRP acordă granturi de finanțare pentru următoarele domenii: Cultură – „Constantin Brâncuşi”; Mass-media – „Mihai Eminescu”; Educaţie – „Nicolae Iorga”; Spiritualitate şi tradiţie – „Andrei Şaguna”; Societatea civilă – „Dimitrie Gusti”; Președinția României la Consiliul Uniunii Europene – program valabil numai pentru prima sesiune de finanțarea a anului 2019.

Cine poate aplica?

Finanțarea pe care MRP o acordă poate fi accesată de:

– asociaţii, fundaţii, unităţi de cult, organizaţii neguvernamentale ale românilor de pretutindeni sau organizaţii internaţionale;

– persoane fizice autorizate sau juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate și care utilizează finanțări nerambursabile pentru derularea de proiecte sau acțiuni în sprijinul românilor de pretutindeni.

Când se decshid liniile de finanțare?

Cererile de finanțare transmise către MRP vor fi evaluate în cadrul a două sesiuni de finanțare, ce vor fi organizate  în lunile februarie-martie 2019 și respectiv iulie – august 2019. Datele exacte de derulare a celor două sesiuni de finanțare  vor fi publicate pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni înaintea desfășurării acestora. Proiectele depuse în lunile noiembrie-decembrie 2018 vor fi evaluate în prima sesiune de finanțare a anului 2019. Toate informațiile necesare sunt accesibile pe siteul MRP, secțiunea finanțare.

De altfel, Ghidul Beneficiarului 2019 a fost suspus dezbaterii publice, din dorința de a veni cât mai aproape de așteptările românilor noștri. În paralel cu măsurile care vin în sprijinul românilor plecați din țară, și față de care MRP se străduiește să fie cât mai aproape în marja atribuțiilor sale, statul român vine cu proiecte și măsuri în sprijinul celor care doresc să se întoarcă în țară, cum sunt Startup Nation, Startup Diaspora, dar și aplicarea unor facilități fiscale în domeniul construcțiilor, domeniu care a pierdut masiv forță de muncă pregătită.

Deputat Natalia-Elena Intotero,

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni

Comenteaza

Comenteaza