Moment istoric pentru loneni: Inaugurarea grădiniţei pe care localnicii o așteptau de cel puţin 50 de ani!

120
de Corneliu BRAN

Inaugurarea grădiniței cu cinci clase de la Lonea, acțiune derulată luni, 9 septembrie, odată cu deschiderea noului an școlar, se poate spune că a fost un eveniment istoric pentru loneni, asta în condițiile în care de aproape nouă decenii pentru ei, pe această linie, n-a mai existat aşa ceva! 

Poate și de aceea „că s-a întâmplat minunea și la noi”, după cum ne spunea un localnic, curtea grădiniței s-a umplut nu doar de preșcolari și părinții lor, dar și de diverși cetățeni, bucuroși cu toții că au la Lonea o grădiniță nouă unde să-și poată aduce copiii și nepoții să învețe și să se joace în liniște. Și din acest punct de vedere vor avea unde, investiția de circa 2,7 milioane lei, realizată printr-un program guvernamental, cu o mică contribuție și din partea consiliului local, are de toate: cinci săli de clasă spațioase, luminoase, dotate cu mobilier și tot ce trebuie, un coridor larg și lung unde se pot ține anumite evenimente când afară este frig sau plouă, toalete moderne cu absolut tot ce are nevoie un copil și care îndeplinesc toate normele europene, o cancelarie, vestiare pentru copii, centrală de încălzire proprie și o instalație de încălzire modernă, și, nu în ultimul rând, o curte dotată cu jocuri, cu nisip, gazon și cu un material de protecție montat pe sol la locul de joacă, astfel încât cei mici să nu se rănească în zburdălnicia lor.
Începând cu orele 12:00, la invitația doamnei director Cecilia Mitran, directorul liceului din localitate ce are în structură și această nouă grădiniță, ca și școala din Lonea, am fost prezenți din partea ZVJ pentru mai bine de o jumătate de ceas la inaugurarea obiectivului.
Alături de copiii și cetățenii amintiți se aflau la fața locului, în calitate de oficialități locale, primarul Vasile Jurca, viceprimarul Dorin Curtean, consilierul județean Doinița Bălănesc, o serie de consilieri locali și directori sau șefi de instituții publice locale, precum și o bună parte din preoții petrileni din cadrul Protopopiatului Ortodox Petroșani, mai cu seamă cei ce slujesc la bisericile din Lonea și din împrejurimi.
De la județ au onorat invitația prefectul județului – Flabius Kiszely, inspector şcolar general – doamna profesor Maria Ștefănie și inspectorul şcolar general adjunct – doamna profesor Lavinia Ilina.
După intonarea Imnului de Stat al României și după câteva alocuţiuni, urmate de un scurt moment artistic interpretat la nai de o tânără petrileancă talentată, s-a trecut la tăierea panglicii tricolore de către autoritățile prezente și de către directorul liceului. Apoi, cu mic, cu mare, în funcție de clasa unde au fost înscriși copiii toată lumea a intrat în sălile de clasă, nu înainte ca oficialii deveni, reprezentantul guvernului în teritoriu și inspectorii șefi școlari să facă un tur al grădiniței alături de primarul Vasile Jurca și directorul liceului, în calitate de gazde.
Încheiem cu două pasaje relevante din discursul primarului Vasile Jurca, nu înainte de a vă spune că până la finele acestui an la Petrila va fi gata și va fi inaugurată o nouă grădiniță, ceea ce nu poate decât să-i bucure pe părinții care solicitau demult această grădiniță, cererea în acest sens fiind foarte mare la Petrila.
„Vreau în primul rând să mulțumesc consiliului local, Guvernului României pentru această investiție pe care o inaugurăm astăzi. Vreau să vă spun că din 1930, de când s-a construit Școala Generală nr. 2, în partea de sus a orașului n-a mai fost nicio investiție atât de mare în partea de infrastructură școlară. Mă bucur că am reușit să o facem, era necesară și guvernul și-a adus contribuția la această investiție în proporție de 70%, restul de 30% fiind asigurat de consiliul local (…). Vă mulțumesc pentru prezență și doresc un an școlar cât mai bun tuturor elevilor și profesorilor lor, firește și celor din această modernă și mult așteptată grădiniță!”.

Comenteaza

Comenteaza