Monica Iacob-Ridzi cere reabilitarea minerilor

248

Deputatul de Valea Jiului, Monica Iacob-Ridzi, le cere parlamentarilor să-i reabiliteze pe mineri și să își reconsidere poziția față de Valea Jiului. Totul prin intermediul unei declarații politice care va fi depusă luni în Parlament.

Solicitarea deputatului vine la aproape un sfert de secol la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

”Cred că la aproape un sfert de secol de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, cu argumentele adevărurilor istorice ale momentului, este timpul ca fiecare dintre dumneavoastră, reprezentanţi ai clasei politice româneşti, să vă reconsideraţi poziţia faţă de Valea Jiului şi faţă de cei mai minunaţi oameni ai acesteia care sunt minerii. Vă invit să veniţi cu încredere în Valea Jiului, să-i cunoaşteţi pe puţinii mineri care mai scormonesc astăzi în adâncurile pământului, contribuind la statutul României de ţară independentă din punct de vedere energetic. Vă invit să veniţi în Valea Jiului şi să vedeţi cu ochii dumneavoastră acest loc minunat în care Dumnezeu a aşezat un colţ de Rai pe un munte de cărbune. Poate aşa veţi înţelege că noi toţi, oamenii politici ai prezentului, avem obligaţia nu doar de a reabilita imaginea minerilor şi a Văii Jiului, ci datoria de a sprijini dezvoltarea acestei regiuni pe nedrept uitate de unii politicieni în ultimii 20 de ani”, spune Monica Iacob-Ridzi în declarația politică.

Deputatul arată că de la evenimentele din 90, mulți politicieni au venit în Valea Jiului, în campanile electorale, pentru a le cere minerilor şi familiilor acestora votul lor de încredere. Au promis că vor avea grijă ca mineritul din această zonă a ţării nu doar să continue, dar să cunoască şi o dezvoltare pe baze economice susţinute de stat.

”Cu fiecare an care trece, constat însă cu stupoare că intenţiile guvernanţilor noştri nu mai seamănă deloc cu promisiunile făcute, sub cuvânt de onoare, minerilor din Valea Jiului. Personal, ca om care cunosc realităţile Văii Jiului, cu bune şi cu rele, sunt convinsă că oamenii din această zonă merită mai mult. Ştiţi la fel de bine ca şi mine că există multe soluţii pentru revitalizarea sectorului minier şi energetic, care încă este şi trebuie să fie o importantă resursă economică şi socială nu doar a Văii Jiului, ci a României. De aceea cred că Guvernul trebuie să abordeze problema industriei miniere şi energetice cu responsabilitate, cu interes pentru oamenii din Valea Jiului, urmând modelul unor state europene care au găsit soluţii în această direcţie”, mai spune Monica Iacob-Ridzi.

Deputatul mai vorbește de alternative turismului spunând că ”nu adversitatea de pe scena politică şi cu atât mai puţin ignoranţa faţă de problemele unei regiuni care a suferit deja prea mult de pe urma unor greşeli istorice trebuie să fie abordarea oamenilor politici faţă de problemele şi faţă de cetăţenii acestei regiuni”.

”Iată de ce, vă invit stimaţi colegi ca, fie din cabinetele Puterii, fie de pe băncile Parlamentului, fie din orice poziţie publică v-aţi afla, să înţelegeţi că aşa-zisele mineriade au intrat în istorie şi să întindeţi o mână salvatoare minerilor de astăzi şi tuturor oamenilor din Valea Jiului care, de altfel, nici nu doresc altceva decât onorarea promisiunilor pe care întreaga clasă politică românească – pe care dumneavoastră o reprezentaţi în acest moment – le-a făcut în toţi aceşti ani, dar care încă nu au fost rezolvate. Nutresc speranţa că veţi reflecta la toate acestea şi veţi acţiona în aşa fel încât “Noroc bun !” să nu rămână doar un simplu salut mineresc, ci o binemeritată stare de fapt pentru oamenii Văii Jiului”, arată deputatul de Valea Jiului.

În iunie 90 minerii din Valea Jiului, care s-au deplasat în capital pentru că au fost chemați, primeau mulțumiri din partea președintelui de atunci al țării, Ion Iliescu, pentru că au salvat democrația.

„Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conştiinţă civică. Deci, vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplina civică, muncitorească, oameni de nădejde ţi la bine, dar mai ales la greu. Şi de asta dată aţi demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conştiinţă civică, patriotică aţi simţit momentul dificil şi cu o dăruire exemplară v-aţi arătat gata să fiţi solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastra a fost plin de îmbărbătare pentru toţi cei de bine, care doresc progresul societăţii româneşti. Vreau să vă mulţumesc deci pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-aţi demonstrat în aceste zile”, spunea Ion Iliescu la Romexpo.

La 24 de ani de atunci, minerii au rămas cu sintagma de bătăuși și cu promisiunile neonorate, la fiecare ciclu electoral, de către politicieni.

Forța lor a fost redusă, treptat, de aceași politicieni care nu au găsit soluții pentru sectorul minier, disponibilizările fiind singura opțiune a celor care au guvernat țara.

Mihaela MIHAI

 

Comenteaza

Comenteaza