Monumentele istorice din Petrila se dărâmă. O să ajungem să ne căutăm identitatea prin mormanele de moloz

193
de Alina PIPAN

Perimetrul minier de la Petrila se dorea de către autorități, după închiderea minei, făcut una că pământul, că nu mai folosea nimănui. Dar pentru că la Petrila s-a scris o filă de istorie în exploatarea minieră, oamenii de cultură, pe care nu-i lasă inima, și nici mintea să vadă identitatea orașului detonată pentru a ”ecologiza” frumos locul, au muncit și au reușit declararea unor construcții miniere ca fiind monumente istorice, deci nu pot fi dărâmate.

Însă interesul lor este umbrit de dezinteresul autorităților centrale și locale. Vremea și vremurile pun la pământ aceste monumente, și este păcat că se poate, dar nu dorește cine trebuie să le salveze.

A căzut la pământ Hala circuit a Puțului Centru

Monumentele istorice de la Petrila următoarele: Exploatarea Minieră Petrila; Atelierele mecanice; Clădirea compresoarelor vechi și termocentrala cu coșul de fum, Mina Deak, Puțul nou cu schip,  Puțul centru (turnul și hala),  Preparația veche, monumente pe cale de deteriorare ireparabilă. Acestea ar putea fi reabilitate cu bani europeni, pentru că există fonduri, dacă primăria ar fi preluat în administrare aceste obiective și ar fi depus proiecte de finanțare. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Zilele acestea unul dintre ele, Hala circuit a Puțului Centru, cod LMI HD-II-m-B-21106.05, s-a prăbușit. Monumentul se află momentan în administrarea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, și implicit a Ministerului Energiei, care nu au niciun interes să le amenajeze, să le consolideze. Dacă aveau vreun interes în acest sens, inclusiv proiectul inițial de închidere ar fi fost realizat altfel. Dar este mai simplu să pui totul la pământ și să crească iarbă peste. Este infinit mai complicat să salvezi clădirile monument și să le valorifici.

Acum clădirile sunt scoase la vânzare. “Activele rămase în incinta principală, respectiv clădirile clasate în Lista  monumentelor istorice, categoria ansamblu, grupa valorică A,  conform Ordinului Ministerului Culturii nr. 2.823/2015, și clădirile aflate în zona de protecție a acestora, prevăzute în anexa nr. 2 se vor  valorifica în conditiile legii. Terenurile  aferente obiectivului Mina Petrila, atât cele pe care sunt situate clădirile clasate ca monumente istorice și cele aflate în aria de protecție , cât și terenurile ecologizate, prevăzute în anexa nr. 3, se vor valorifica în condițiile legii”.

 Primăria Petrila vrea monumentele în administrare, statul le-a scos la vânzare

Primăria Petrila și-a exprimat în 2017, prin primarul Vasile Jurca, intenția de a prelua în administrare aceste clădiri, dar nu oricum, ci după ce se realizează reabilitarea centurii dar și ecologizarea perimetrului conform legii.  Mare parte din lucrări sunt finalizate. Cererea de a prelua în administrare  aceste monumente a rămas deshisă, dar fără răspuns concret din partea Ministerului Energiei. Primăria Petrila a mai cerut cedarea acestor monumente și includerea lor în domeniul public al orașului, dar acest lucrur nu este posibil din punct de vedere juridic.

”Ministerul Energiei a scos la vânzare clădirile respective. Pe noi ne interesează aceste obiective, dar nu le putem cumpăra, valoarea lor fiind de peste 21 de miliarde de lei, ori bugetul local nu își permite acest lucru. Am dori să le preluăm în administrare și să depunem pentru ele cereri de finanțare pentru fonduri europene, și am solicitat acest lucru ministerului, dar momentan nu avem răspuns. Ideal ar fi fost ca noi să fim proprietarii acestor clădiri, pentru că accesarea banilor europeni impune în unele cazuri ca acestea să fie în proprietatea domeniului public. Am discutat acest aspect cu juriștii SNÎMVJ, dar nu este legală predarea lor. Însă am putea găsi soluții și dacă sunt în administrare.  Încă nu am primit răspuns în acest sens, așteptăm”, a declarat primarul Vasile Jurca.

” În fond, până și Dăncilă a fost capabilă de o acțiune umanitară… Înfiați-le, odată!”

”Ministerul Energiei – România, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Național al Patrimoniului, SNIM VJ, Primaria orasului Petrila, lipsește atât de puțin să punem Mina Petrila pe șinele care duc inevitabil spre regenerarea Petrilei. Lipsește atât de puțin ca să ne demonstrăm nouă, înșine, că putem fi o țară a poveștilor de succes. Facem treabă?”, întreabă arhitectul Mihai Danciu.

”Din cauza vremii și a vremurilor, urbea noastră a suferit două lovituri majore.Casa memorială Ion D. Sîrbu este avariată parțial, iar jumătate din hala circuitului Puțului Centru s-a prăbușit. Poate că acest semn ceresc să fie un avertisment la adresa mai marilor noștri care NU trebuie să mai lase, lipită de obraz, calitatea de ORFAN a acestor monumente istorice. În fond, până și Dăncilă a fost capabilă de o acțiune umanitară… Înfiați-le, odată!”, își strigă supărarea și omul de cultură Ion Barbu, care a făcut tot ce i-a stat în putință, alături de voluntari, arhitecți, proiectanți, pentru ca aceste.

Pază scumpă și ineficientă

Cu toate că paza pentru acest obiectiv costă  Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului SA 309.727 lei anual, protejarea perimetrului este practic imposibilă în condițiile actuale, în care perimetrul este călcat mereu de hoții de fier vechi. Pe parcursul anului 2017 s-a constatat devalizarea unui obiectiv istoric de clasă A – mașina de extracție din Puțul Centru, care a fost pusă în funcțiune în 1943, motorul electromagnetic al instalației fiind produs de Siemens. Instalația a fost distrusă de hoți care au urmărit să pună mâna pe câteva kilograme de cupru.

Acum o parte din hală a căzut la pământ. Nici paza bună nu ar putea, în acest caz, proteja aceste obiective turistice, pentru că în lipsa lucrărilor de consolidare acestea se vor prăbuși pur și simplu, iar statul nici măcar nu va mai avea ce să vândă.

foto pag. Facebook Petrila Paralela

Comenteaza

Comenteaza