Natalia Intotero: Ce înseamnă impozitul pe venitul global pe gospodărie și cum se calculează el

4009

Introducerea impozitului pe venitul global pe gospodărie (IVG) a ridicat numeroase semne de întrebare, dar mai ales interpretări eronate ale acestei măsuri.

Conform deputatului hunedorean, Natalia Intotero, prin această măsură vor fi aduși mai mulți români în clasa de mijloc pentru că scad impozitele pentru cei cu salarii mai mici.

”Se elimină ghișeele și birocrația. Vor fi stimulate serviciile din sectorul privat. Statul va obține venituri consistente din eliminarea economiei negre, iar cu acești bani vor putea fi susținute în continuare creșterile de salarii, reducerile de taxe și crearea de locuri de muncă. Vor crește colectările la bugetul de stat. Se estimează un surplus de 2% din PIB, respectiv 16 miliarde lei”, susține deputatul hunedorean.

Potrivit acesteia IVG este o declarație de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării. Gospodăria se referă la cei care „locuiesc și se gospodăresc împreună”. IVG nu este un impozit/taxă nouă, ci un mod de calcul nou. Declarația va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria.

Natalia Intotero a explicat de ce este nevoie de introducerea IVG.

”În funcție de nivelul veniturilor unei gospodării, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare. Altfel spus, din suma supusă impozitării se vor scădea cheltuieli deductibile, pentru creșterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuinței etc. Este nevoie ca deducerile fiscale să se adreseze în special persoanelor cu venituri mici reale. Într-o familie în care unul dintre soți are salariul minim pe economie, iar celălalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifică același nivel de deduceri ca în cazul unei familii în care ambii soți au salariul minim pe economie”, explică Intotero.

Odată implementat IVG-ul se aduce o nouă formulă de impozitare.

Conform Nataliei Intotero va fi impozit 0% pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente.

Totodată se va calcula un impozit 10% pentru diferența care depășește 2.000 lei/lună, pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente.

În baza noii formule vor fi acordate și deduceri, dar și alocări.

”Alocări vor fi acordate familiilor cu copii, astfel familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulți copii. Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absențelor copiilor de la școală nu depășește 10% din totalul orelor de curs – se stimulează prezența la școală a copiilor – scade analfabetismul:1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună; 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei și 10.000 lei/lună”, mai spune Natalia Intotero.

Potrivit sursei citate vor reprezenta cheltuieli deductibile și abonamentele medicale din sistemul privat – este încurajat sistemul privat de sănătate; taxele de școlarizare pentru copii – este încurajat sistemul privat de educație – grădinițe, școli, licee, universități; cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe – se încurajează fiscalizarea pieței construcțiilor; asigurările de bunuri sau de viață; cheltuielile cu hrana și cu îmbrăcămintea.

”De exemplu, o familie cu doi copii va beneficia în cursul unui an de deduceri și reduceri în valoare de circa 60.000 lei”, arată deputatul de Hunedoara.

Impozitul pe venitul global calculat pe gospodărie se va plăti o singură dată pe an, pe baza declarației fiscale depusă în luna mai a anului următor. Contribuabilii vor putea opta și pentru plata anticipată – de exemplu în fiecare lună, cum este în prezent.

Aplicarea noii formule aduce, conform deputatului hunedorean, beneficii românilor.

”Oamenii vor obține o creștere a veniturilor și o reducere a taxelor. Vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României. Nu se vor mai confrunta cu birocrația pentru că vor putea solicita consultanților fiscali să le facă toate plățile către stat și să le depună documentele necesare către autoritățile fiscale.Vor primi informații de la consultanții fiscali pentru a-și proteja și plasa mai bine economiile”, mai spune Natalia Intotero.

Introducerea impozitului pe venitul global pe gospodărie este parte a programului coerent pe care PSD îl are, cu măsuri concrete, care se simt deja în economia României.

Comenteaza

Comenteaza