Negocierile pentru contractul minerilor și energeticienilor vor începe săptămâna viitoare

231

Sindicatele și noua conducere a Complexului Energetic Hunedoara au ajuns, joi, la un numitor comun, astfel că negocierile pentru un contract colectiv de muncă unic la nivel de unitate vor începe săptămâna viitoare. În aceste condiții, Sindicatul Muntele a stins conflictul de muncă declanșat tocmai din cauza refuzului inițierii negocierilor pentru un nou contract.

Sindicatele și administrația CEH au încheiat, joi, o notă comună care stabilește că negocierea noului contract colectiv de muncă va începe marți, 8 aprilie.

”Am avut o întâlnire cu sindicatele și am dezamorsat conflictul de muncă. Am stabilit prima ședință pentru negocierea contractului colectiv de muncă pentru marți, la ora 10:00. E obligatoriu să negociem un nou contract și cred că o să fim responsabili și o să încheiem negocierile într-un timp rezonabil”, a declarat joi, pentru GDD, Aurel Niculescu, directorul general al CEH.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat și el pentru GDD că nota comună încheiată în cursul zilei de joi a condus la încetarea conflictului de muncă.

”Nota comună încheiată astăzi (joi-n.r.) prin care s-a stabilit inițierea negocierii noului contract colectiv de muncă în data de 8 aprilie ne-a determinat și pe noi, Sindicatul Muntele, să notificăm ITM-ul cu privire la găsirea unui acord și să renunțăm la declanșarea conflictului de muncă. Nu actualul director general se face vinovat de tergiversarea inițierii negocierii, ci fosta conducere împreună cu sindicatele apelante”, a precizat Petre Nica.

Potrivit sursei citate, Sindicatul Muntele va fi la masa negocierilor indiferent de sentința pe care o va pronunța Tribunalul Hunedoara în dosarul în care este contestată reprezentativitatea sindicatului.

”Dacă Tribunalul Hunedoara pronunță o sentință favorabilă salariaților și anume că Muntele rămâne reprezentativ, îi așteptăm pe toți liderii de sindicat care doresc să-și reprezinte membrii la negocieri în Sindicatul Muntele. În orice situație Sindicatul Muntele rămâne la masa negocierilor și mai mult decât atât, rămâne formațiunea sindicală care decide. Sindicatele apelante, adică cele care se manifestă  împotriva Muntelui, doresc ca în locul liderilor de sindicat de la sucursale să negocieze federațiile la care sunt afiliate și asta pentru că nu sunt în stare să își asume responsabilități,  ci doar merite”, a completat Petre Nica.

Negocierea unui nou contract colectiv de muncă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara este importantă pentru stabilirea drepturilor angajaților. Nu de alta, dar la acest moment la nivelul CEH sunt aplicabile două contracte, unul pe minerit și celălalt pe energie. La finele acestei luni expiră CCM-ul energeticienilor, iar în vară cel al minerilor, angajații CEH aflându-se în pericolul de a beneficia doar de drepturile din contractele individuale de muncă.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza