Nu râdeţi, pentru că nu e de râs: / Angajaţii E.M. Lonea scot apa din jompul puţului cu schip ca dintr-o caravelă lovită de furtună: cu găleata. Azi-mâine, cu casca…

382
de Marian BOBOC
Veşti tragi-comice ne sosesc din cea mai estică mină a Văii Jiului: Mina Lonea. Ne facem datoria faţă de angajaţii greu încercaţi de incompetenţa şi rapacitatea şefilor şi lansăm un apel public către Gheorghe Cozma – inspector social, Sindicatul „Muntele” – Departamentul E.M. Lonea; Nicolae Drăgoi – directorul general adjunct CEH; Laurenţiu Nistor – (încă) preşedinte al PSD Hunedoara; comisarul şef Liviu-Gabriel Dumitru – şeful IPJ Hunedoara. Îi rugăm pe aceşti domni, altminteri gras remu­­neraţi, să intervină de grabă şi cu eficienţă la Mina Lonea, care a devenit un „măr” stricat în lădiţa CEH. 
Mai mulţi angajaţi ai minei Lonea ne-au informat, dacă e adevărat, cu îndreptăţită furie proletară, că de ceva timp jompul puţului cu schip este inundat. În era când oamenii (cu bani, e drept..) călătoresc spre alte galaxii, scoaterea apei nu ar ridica nicio problemă de ordin tehnic. Cu o pompă de putere, două, trei goleşti şi Jiul, d-apoi un amărât de jomp. Însă, la Mina Lonea, spun ortacii, apa din jomp se scoate cu… găleata. Asta, pentru că motoarele pompei, recondiţionate nu ştim unde şi de cine, s-au tot ars. Mai nou, proba­bil pentru a mări productivitatea celor care scot apa, li s-a spus că, de fapt, pompa ar fi defectă. Că o fi una, că o fi alta, doar Hurez ştie. Sau, mă rog, nuanţăm puţin: ar trebui să ştie, întrucât este ditamai inginerul şef electromecanic. Poate că Hurez (despre ale cărui fapte ziarul nostru a mai relatat, fără ca Nicolae Drăgoi să ia vreo măsură) nu ştie, sau ştie şi nu are cu ce să înlocuiască pompa/ motorul. Ori nu are timp, fiind, poate, preocupat să dea ordin să se umple câte 20 de saci cu cărbune, la adăpostul nopţii. În aparenţă, 20 de saci de cărbune/ noapte nu pare o pierdere prea mare pentru Mina Lonea. Dar dacă înmulţim cu câte zile lucrătoare are anul, credem că iese o pierdere suficient de mare ca dl. comisar şef Liviu-Gabriel Dumitru, şeful IPJ Hunedoara, să se sesizeze şi să dea cazul spre rezolvare nu unui ditamai comisar şef, ci unui absolvent proaspăt de academie de poliţie.
„După alegeri parcă au înnebunit. Ne spun că Iohannis o să închidă minele, de parcă el a înfiinţat Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului, nu Guvernul Ponta. Ne-au tocat la cap să votăm neapărat cu Ponta. Ne-au încolonat şi l-am votat, deşi mulţi nu vroiam. Dar cred că e ultima dată când am fost minţiţi. Domne’, dacă aţi vedea cât se fură la mina Lonea, aţi înnebuni, e ceva ieşit din comun! Şi nu ştim nici noi dimensiunea întreagă a furturilor. Unora dintre noi le-a ajuns frica la os, că ne pune să furăm pentru ei şi, dacă ne prind, desigur noi vom plăti. Nu ştim de ce îl mai ţin pe Hurez inginer şef electromecanic, când trebuia demult, de când cu prăbuşirea silozurilor, să fie pus pe liber? Doar pentru că e pesedist? Păi, nu mai pricepem nimic: l-am ascultat pe el şi pe alţi şefi şi am votat PSD. Şi acum, după ce am votat PSD, nu mai suntem buni decât să scoatem apa cu găleata?”. Iată de ce este nevoie să intervină şi dl. Laurenţiu Nistor, (încă) preşedinte al PSD Hunedoara. Deşi, suntem siguri că nu-l va asculta nimeni, şi Hurez va rămâne, bine-mersi, pe post, iar angajaţii cu amintirea amară a ştampilei aplicată pe Ponta.
La întrebarea noastră dacă au apelat la sprijinul sindicatelor (că şi la Lonea sunt două, ambele departamente ale Sindicatului “Muntele”), un ortac ne-a răspuns: „Ce sindicat, dom’le?! Ăştia ne-au luat de proşti şi cu negocierea CCM. Habar nu am avut ce negociază, noroc că ZVJ l-a făcut public şi aşa am aflat şi noi, prostanii, ce negociau la secret Nica, Ciubotaru şi Gyuri. Dacă îl întrebai pe Gyuri (Tiberiu Cozma – n.r.), ne spunea că va fi un CCM istoric. Nu ne-a minţit, pentru el e, într-adevăr, un CCM istoric: a ajuns inspector social, ia de două ori, dacă nu şi mai mult, decât câştigă un om care scoate apa din jomp. Acum vor avea alegeri la sindicat şi e zarvă mare. Cred că vor ajunge la sindicat tot ăia care fură cărbune…”. Credem că dl. Tiberiu Cozma ar trebui, măcar în ceasul nr. 12, să intervină, că nu degeaba e, pe bani frumoşi, inspector social.
Să nu credeţi, Doamne fereşte!, că am lansat apelul şi către dl. Nicolae Drăgoi, directorul general adjunct CEH, pentru a rezolva situaţia, aducând motoare, pompe, ori relocându-l pe Hurez. Să fim serioşi, clari şi expliciţi: apelul nostru la dl. Drăgoi este unul cât se poate de pragmatic, punctual şi în limita ariei sale de competenţă. Se referă la introducerea în nomenclatorul de meserii CEH a unei noi meserii: „Găletar”. Totuşi, trebuie să recunoaştem că în tot răul e şi un bine. Adică, bine că nu s-au rupt toartele la găleţi, că altfel ortacii care au votat cu Ponta scoteau apa dn jomp cu căştile până la viitoarele alegeri… Dincolo de glumă, aşteptăm un punct al oficialilor CEH. Acum că s-a terminat campania, au mai mult timp de reflecţie şi… acţiune.
N.R. Rugăm ortacii să nu uite să ne comunice fotografiile promise…

 

Comenteaza

Comenteaza