O alunecare de teren a blocat DN7 A

218

Trafic restricţionat pe DN7A. Autoritățile locale din Petrila împreună cu reprezentanții Prefecturii județului Hunedoara și ai societății de Drumuri Naționale Craiova au decis, luni după-amiaza, să restricționeze circulația pe o porțiune a DN7A, din cauza unei alunecări de teren. Așa se face că, cei cu mașini de mic tonaj pot circula pe o stradă paralelă iar circulația propriu-zisă este deviată prin Petrila.

Precipitațiile din ultimele zile au creat noi probleme în Valea Jiului. După ce, joi, în Sălătruc a fost prima alunecare de teren, luni, la Jieț, un alt teren s-a surpat, afectând de această dată și o porțiune din Drumul Național 7A, care unește municipiul Petroșani de județul Vâlcea. Primul semn de pericol a fost observat de reprezentanții Sistemului Hidrotehnic Petroșani, care au sesizat autoritățile. La fața locului au venit reprezentanții primăriei din Petrila și ai Prefecturii județului Hunedoara, precum și specialiștii de la Drumuri Naționale.

”În zona Petrila Sud s-a produs o alunecare de teren, spre Cariera Jieț, care a afectat și o porțiune de aproximativ 150 de metri a Drumului Național 7A. Ne-am deplasat la fața locului împreună cu reprezentanții Prefecturii, dar și ai celor de la Drumuri Naționale Craiova, care au dat soluția închiderii parțiale a drumului, iar prin zonă nu se mai circulă decât cu autoturismele. În rest, circulația este deviată pe Petrila”, a declarat, pentru GDD, Ilie Păducel, primarul orașului Petrila.

Totodată, reprezentanții Drumuri Naționale au anunțat pe site-ul instituției restricția, urmând ca zilele următoare să finalizeze analizarea situației și să se pronunțe cât timp va fi drumul închis și ce lucrări trebuie făcute pentru reconsolidarea lui.

Pe de altă parte, dacă este să ne raportăm la cauzele care au stat la baza acestui fenomen, cele mai importante dintre ele, sunt, pe de o parte iazul de la baza terenului care a alunecat la vale, dar și ploile abundente din ultimele zile. În ceea ce privește iazul, mai multe voci spun că acesta ar fi trebuit astupat odată cu închiderea minei Petrila, lucru infirmat de fosta conducere a Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

”Perimetrul nu era și nici nu este cuprins în nicio activitate din planul actual al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. Din câte știu eu, acesta a fost în urmă cu mai mulți ani retrocedat foștilor proprietari, care l-au populat cu puiet de pește”, a declarat, pentru GDD, Petre Drăgoescu, fost director SNÎMVJ.

Acest lucru este confirmat și de primarul Ilie Păducel.

”Terenul cu iazul a aparținut în trecut CNH-ului. Prin anul 2000 ca să plătească dările către bugetul local, au dat terenul, în folosință primăriei. După câțiva ani, jumătate din el a fost retrocedat foștilor proprietari iar cealaltă jumătate, a rămas a primăriei. Acum, o societate  comercială și-a exprimat dorința de a deschide aici o bază de agrement, fapt pentru care a cumpărat terenurile de la proprietari și a încheiat un contract de asociere cu Primăria, în acest sens. Vreau deci să menționez că nicio secundă nu s-a pus problema acoperirii acestui iaz”,  mai spune Ilie Păducel, primarul orașului Petrila.

Cert este că cea mai scurtă cale spre sudul țării, respectiv spre județele Vâlcea și Gorj este DN 7A. drumul  va fi cel mai probabil reabilitat și redeschis într-un timp scurt. Până atunci, circulația va rămâne deviată fie pe o stradă paralelă, doar pentru autoturisme mici, fie prin Petrila, rută care va obliga oarecum șoferii să ocolească câțiva kilometri până să reintre pe DN 7A.

Rodica Muntoi

 

Comenteaza

Comenteaza